Od:
Do:

Monografija u povodu 40. obljetnice služenja župnika Antuna Hoblaja

Monografija u povodu 40. obljetnice služenja župnika Antuna HoblajaPRELOG, 3. 12. 2017.
 "U službi Bogu i ljudima – u povodu 40. obljetnice svećeničkoga služenja Antuna Hoblaja u župi Svetoga Jakoba u Prelogu", naziv je monografije koja je u nedjelju 3. prosinca predstavljena u preloškoj župnoj crkvi. Nakon što je mons. dr. Milan Šimunović pozdravio gotovo sedam stotina okupljenih i uvodno najavio tijek svečanosti, voditelj programa Željko Sokač nastavno je istaknuo da "već više od četrdeset godina, ljude sa svih strana, ovdje u ovoj crkvi okuplja Isus Krist po prečasnom Antonu Hoblaju", župniku Preloga čije su "stranice života, kao i filijalnih crkava u Cirkovljanu i Otoku, ispisane njegovim djelima. A u knjizi koja se predstavlja, "svjedočanstva su koja ne žele dizati spomenik živom čovjeku, već reći jedno duboko 'Hvala!'. Jer, na tragu biblijske misli, 'on je kao stablo zasađeno pokraj voda tekućica što u svoje vrijeme plod donosi: lišće mu nikad ne vene, sve što radi dobrim urodi", rekao je voditelj. Potom je najprije pozdravio svečara preč. Hoblaja – što je popraćeno dugim pljeskom – a potom je poseban pozdrav uputio pojedinim uglednim gostima i uzvanicima, među kojima su bili varaždinski biskup Josip Mrzljak, te predstavnici crkvenoga, kulturnog i političkog života.

Uime Uredništva Monografije – koje čine vlč. Antun Štefan, glavni urednik, Alojzije Šestan, odgovorni urednik, dr. Krunoslav Novak, grafički urednik, dr. Juraj Batelja, dr. Alojzije Hoblaj, dr. Juraj Kolarić i dr. Milan Šimunović – pozdravnu i uvodnu riječ uputio je glavni urednik vlč. Štefan, "rođeni Priločanac, raniji dugogodišnji misionar u Beninu, aktualni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj. On je opisao dvije posebnosti Monografije. Prva je da je nastala spontano u krugu župnikovih prijatelja. Naime, "dvije su činjenice dale neposredni povod - 40. obljetnica njegova neprekinutog svećeničkog služenja u župi sv. Jakoba apostola u Prelogu (2016.) te iznenadna vijest o njegovoj ozbiljnoj zdravstvenoj dijagnozi (2015.)". Potaknut tim činjenicama, mons. dr. Milan Šimunović, dugogodišnji prijatelj župnika i preloške župe pismom se obratio užem krugu prijatelja s idejom da se "o župniku Antunu Hoblaju – koji je nesebično cijeli život dijelio s drugima sve što je imao, mnoge okupljao i širinom svoga srca obdarivao – objavi zapis u obliku monografije, upravo sada kada se našao u ozbiljnom iskušenju, jer je Prelogu učinio i čini velika djela". Druga posebnost pri nastanku Monografije jest svijest svih urednika da župnik Hoblaj, zbog svoje samozatajnosti, neće taj prijedlog prihvatiti pa su odlučili poduhvat pred njim čuvati kao tajnu. No kako u tome nisu uspjeli, presudila je upornost mons. Šimunovića pa je župnik prihvatio prijedlog, "uz obrazloženje da Monografija kao knjiga neće govoriti samo o njemu, nego prije svega o župi koja je prošlih godina proslavila 250, obljetnicu posvećenja crkve, te o Gradu koji također ovih godina slavi 750. obljetnicu svojih početaka, a da će njegova 40. obljetnica biti povod za ta dva jubileja". Tako su se "sretno objedinila tri jubileja - župe, grada i župnika, što je jasno istaknuto u posveti monografije iza korica, a ispred glavnog naslova, na hrvatskom i latinskom jeziku: 'Knjiga prijatelja u čast župnika Antuna Hoblaja, Župe i Grada Preloga - Liber amicorum in honorem parochi Antonii Hoblaj necnon Parochiae et Urbis Perlog", naglasio je vlč. Štefan zahvalivši svima koji su doprinijeli monografiji.

Potom je Mješoviti pjevački zbor župe sv. Jakoba, pod vodstvom Jasminke Pervan, izveo skladbu "Bože, smijem li, kao što su i ostala dva zbora – VIS mladih "Agnus" i dječji zbor "Ribari Sv. Jakoba" – u nastavku programa otpjevala po jednu pjesmu.

Slijedio je središnji dio programa, u kojem je Monografiju riječju i slikom – uz izvadke iz prigodnog filma o župniku Hoblaju – predstavio svećenik Varaždinske biskupije Krunoslav Novak, doktor komunikologije, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Monografija "U službi Bogu i ljudima" sadrži četiri tematske cjeline. Prva je Povijesni i kulturološki okvir župne zajednice Sv. Jakoba (autori su Juraj Kolarić, Ivan Zvonar, Juraj Batelja, Davor Sokač, Matija Berljak). U drugom dijelu tematiziran je osobni profil jubilarca, župnika Hoblaja, pod zajedničkim naslovom: U službi Bogu i ljudima (donosi njegov curriculum vitae i 22 crtice u obliku "sjećanja na svećenika Antuna Hoblaja". Treći dio, Župna zajednica u retrospektivi i perspektivi, usredotočen je na župnu zajednicu (autori su Antun Štefan, Krunoslav Novak, Stjepan Najman, Anđelko Igrec, Milan Šimunović). Naslov četvrtoga poglavlja glasi Prilozi: videozapis, izabrani župnikovi tekstovi, župnikova bibliografija i župni arhiv (uredili su ga Alojzije Hoblaj, Krunoslav Novak i Stjepan Naranđa). Iz te podjele Monografije, istaknuo je predstavljač, "vidljivo je da se radi o djelu čiji će sadržaji biti raznoliki i pristup kojima sa strane autora će biti iz različitih perspektiva kako sadržajnih tako i stilskih". Na početku djela je Predgovor varaždinskoga biskupa mons. Mrzljaka te Uvod urednika vlč. Štefana. Iz predgovora dr. Novak je naveo biskupove riječi kojima ističe kako monografija "ohrabruje jer svojim sadržajem i porukom uspostavlja onaj kontinuitet koji se temelji na sržnim duhovno-kulturnim vrijednostima, koje su duboko ukorijenjene u našem hrvatskom narodu. I u ovom vremenu potrebno se vratiti korijenima. To je jamstvo da nikakva izvanjska sila neće nadjačati unutarnju, duhovnu stranu Lijepe Naše, na kojoj se temelji identitet naroda. Dok smo pozvani na crkvenome planu biti otvoreni prema budućnosti i novim pothvatima, ne smijemo smetnuti s uma da se sve što nas je stoljećima jačalo na ovim područjima, a to je vjera našega naroda, kršćanska tradicija i sve što iz nje proizlazi, prelijevalo i na društveni život."
Završni dio Monografije resi galerija fotografija, a koje su djelo preloškoga video i foto studija VIPRO.

U nastavku programa najprije je Dominika Lukačić-Murković pročitala dva teksta župnika Hoblaja, objavljena u Monografiji, a potom su skup pozdravili predstavnici svjetovne vlasti. Najprije se nazočnima obratio gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, koji je istaknuo da svi mogu biti ponosni na razvoj svojega grada, na srednju školu, muzej, ali "iza svih tih projekata, iza svih obijanja pragova, kucanja na razna vrata, uz predstavnike gradskih vlasti, uvijek je stajao još jedan čovjek", rekao je gradonačelnik te dodao dvije posebnosti, kao "jedinstven slučaj". Prvi je što u Prelogu postoji jedinstvo Crkve i vlasti u radu za opće dobro, bez obzira na pripadnost stranci, a drugi "da jedan svećenik više od četrdeset godina radi na jednom mjestu i čini za njega kao što naš župnik čini ovdje u Prelogu". Međimurski župan Matija Posavec je naveo izreku da "nije bogat onaj tko ima mnogo novaca, nego tko ima mnogo prijatelja" te je naglasio da se to odnosi upravo na preč. Antuna Hoblaja, koji je kao "pravi domaći sin ostavio neizbrisiv trag na obnovi na obnovi sakralnih i kulturnih objekata".

Potom se nazočnima obratio sam svečar. preč. Antun Hoblaj zahvalio svima koji su bili uključeni oko monografije, te je istaknuo "zavidnu razinu suradnje s civilnim vlastima, bez obzira na političku orijentaciju", odajući im priznanje za razumijevanje i pomoć u nekim pothvatima od općega dobra, što se odnosi na obnovu sakralnih objekata", dodavši da svi dišu "gotovo 'jednim plućima' kada se radi o dobru Grada i ljudi, svatko sa svoje pozicije i uvjerenja".
Zatim se okupljenima toplim riječima obratio varaždinski biskup Josip Mrzljak opisavši, na duhovit način, kako je velika briga jednoga biskupa u kvalitetnom razmještaju svećenika u biskupiji prema potrebama pojedinih župa, ali i tzv. zajedničkih ustanova te pastoralnih zadaća i u svijetu. A glede pitanja koliko godina svećenik treba ostati na župi, napomenuvši da su iskustva različita, biskup je naveo primjer svećenika koji je u jednom župi nedaleko od Zagreba kao župnik umro u 94. godini života, te je, zahvalivši preč. Hoblaju za četrdesetogodišnji pastoralni rad u u Prelogu, poželio da on "obori taj rekord"!

Na koncu program svima se obratio urednik monografije Alojzije Šestan koji je uručio prve primjerke župniku Hoblaju, biskupu Mrzljaku, gradonačelniku Kolareku i županu Posavcu. Na koncu toga gotovo dvosatnog programa - koji je svoj liturgijski "uvod" imao u prijepodnevnom misnom slavlju, koje je, u koncelebraciji s mons. Kolarićem, preč. Zvonimirom Sekeljom, preč. Alojzijem Hoblajem, don Anđelkom Kaćunkom i župnim vikarom vlč. Damišom, predvodio mons. Milan Šimunović – svi su, pod vodstvom Pjevačkoga zbora Grada Preloga, s najvećom radošću odpjevali 'neslužbenu međimursku himnu' "Međimurje, kak si lepo, zeleno". Radosno druženje nastavljeno je domjenkom u Pastoralnom centru "Bl. Alojzije Stepinac".

izvor: IKA
fotografije: studio VIPRO