Od:
Do:

Izdana poštanska omotnica sa žigom i otvorena izložba u čast 20. obljetnice Varaždinske biskupije

Izdana poštanska omotnica sa žigom i otvorena izložba u čast 20. obljetnice Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 28. 9. 2017.
U suradnji Varaždinske biskupije, Varaždinskog kluba kolekcionara i Hrvatske pošte u četvrtak 28. rujna u zgradi Hrvatske pošte u Varaždinu izdana je poštanska omotnica sa žigom povodom 20. obljetnice Varaždinske biskupije. Uz to, otvorena je i filatelistička izložba poštanskih maraka, omotnica i žigova posvećena duhovnosti varaždinskog kraja, također povodom jubileja kojeg ovih dana slavi Varaždinska biskupija.

Na početku sve je srdačno pozdravio predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara Milan Pavleković te je tom prilikom izrazio sreću što je ovaj događaj uvršten u kalendar događanja povodom proslave 20. obljetnice Varaždinske biskupije, ali i u kalendar događaj 47. Varaždinskih baroknih večeri. Stoga je izložbi prisustvovao i ravnatelj VBV-a Davor Bobić, dok su Varaždinsku biskupiju predstavljali biskup Josip Mrzljak, koji je imao čast otvoriti izložbu, te generalni vikar mons. Antun Perčić.

- Kada se osvrnemo na ovih 20 godina možemo vidjeti kako je Varaždin, uz ostale atribute poput baroka, postao i biskupski grad. To nešto znači u Europi i kršćanskom svijetu i nešto je vrijedno. Danas koristimo elektroničku poštu koja nam je brža, ali i vaša prisutnost ovdje je znak da je ovakav način komuniciranja, omotnicama i markom, posebno u vrijeme blagdana, ljudima draži od elektroničke pošte. Zato mi je drago da ovim omotnicama i markama pratimo obljetnice Varaždinske biskupije. Bez obzira na to što napredujemo u bržim načinima komuniciranja, ovakav način komunikacije poštom, svakako je vrjedniji te ima svoju sadašnjost i budućnost - kazao je otac biskup.

Izložba je, kao što je rečeno, posvećena 20. obljetnici Varaždinske biskupije, ali i duhovnom životu varaždinskog kraja kroz stoljeća koji je zapravo temelj osnivanja Varaždinske biskupije. Sve su te važne događaje svojim radom, ustrajnošću i entuzijazmom popratili varaždinski kolekcionari i filatelisti. Autor izložbe, Josip Jelenečki iz Varaždinskog kluba kolekcionara, kaže kako su kolekcionari i filatelisti kroničari prostora i vremena u kojem živimo. Uvijek nastojimo ostaviti pisane tragove onoga što se dogodilo, jer pisani trag ostaje za sva vremena, poručuje.

- Kada je Varaždinska biskupija osnovana znali smo koliko je to vrijedna stvar i pratili smo sva događanja. Napravili smo žig i omotnicu uz samo osnivanje, nakon toga za petu, desetu, pa petnaestu i evo sada za dvadesetu obljetnicu. Što nas je ponukalo na ovakve zabilješke? Već samo osnivanje 1997. godine, pa potom 600 godina čuda u Ludbregu, 600 godina Ivanovaca u Lepoglavi i Ivancu, 350 godina kapucina, 300 godina franjevaca i uršulinki u Varaždinu. Jedan vrlo živi duhovni život ovoga kraja koji nismo mogli zaobići. Nastojali smo sve ono važno u duhovnom smislu pretočiti na ovih 27 listova. Omotnice i žigove idu u promet. Prigodni žig je dostupan elektronskim medijima čitavom svijetu. Tako čitav svijet može znati što se događa u Varaždinu - poručio je Josip Jelenečki.

Miljenko Mandić, direktor grupe Hrvatske Pošte Područja 2, čestitao je autoru izložbe na ovoj, ali i na svim izložbama prethodnih godina, što zainteresiranima omogućava upoznavanje s raznim temama, događajima i vremenima.

- Poštanske marke doista kazuju o povijesti i znamenitostima društava te njihovim kulturama. Zahvaljujući filatelistima, poštanske marke se čuvaju i za buduće naraštaje. Poštanska marka je temelj komunikacije i svjetski putnik. Simbolički, ona je veleposlanik države iz koje potječe - rekao je Miljenko Mandić iz Hrvatske pošte.

U sklopu svečanosti izvedena su i dva glazbena djela. Najprije “Labud” (Camille Saint-Saëns) u izvedbi Lane Lucije Horvatić na violončelu i Višeslava Jaklina na klaviru te potom “Ave Maria” (Luigi Cherubini) u izvedbi buduće sopranistice Tie Pikije i Višeslava Jaklina.

Goran Damjanić