Od:
Do:

Izložbu “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije” u Koprivnici razgledalo više od 2 400 posjetitelja

Izložbu “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije” u Koprivnici razgledalo više od 2 400 posjetiteljaKOPRIVNICA, 18. 5. - 25. 6. 2018.
Izložbu “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”, koja je u Muzeju grada Koprivnice za razgled bila otvorena od 18. svibnja do 25. lipnja ove godine, vidjelo je ukupno 2 403 posjetitelja. Od toga je 508 posjetitelja bilo odraslih, a ostalo su bili učenici osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije te polaznici jednog dječjeg vrtića.

Odlična je to uvertira uoči otvorenja u Lepoglavi, posljednjoj stanici ove putujuće izložbe, sljedećeg petka 13. srpnja u 20 sati u Pavlinskom samostanu.

Podsjetimo, radi se o izložbi kojoj je organizator Varaždinska biskupija, a osmišljenoj, pripremljenoj i postavljenoj uz prošlogodišnje slavlje 20. obljetnice Varaždinske biskupije. Izložba je tijekom listopada prošle godine bila postavljena u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu, a zimus i u Muzeju Međimurja u Čakovcu.

U sklopu izložbe su u 313 kataloških jedinica prikazani najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije. Predstavljena su i biskupijska blaga, liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja. Izložba sadrži i multimedijske sadržaje obogaćeni glazbenom podlogom mo. Anđelka Igreca, nadaleko poznatog varaždinskog dirigenta, skladatelja i orguljaša, ujedno i voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Najbliže rečeno, na izložbi su predstavljeni svi čimbenici koji svojim zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga, nastojeći ostaviti male tragove dobrote.

Otvorenju izložbe u Koprivnici sredinom svibnja nazočili su brojni gosti iz društvenog, političkog, vjerskog i kulturnog života Koprivnice, Podravine, ali i čitave Varaždinske biskupije. Izložbu je otvorio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Već prve večeri izložbu su razgledali brojni svećenici, redovnici te vjernički puk Varaždinske biskupije, a u idućih mjesec dana to je učinilo gotovo dvije i pol tisuće žitelja Podravine.
 
Goran Damjanić
fotografija: vjeroučitelj Kresimir Biršić, Gimnazija "Fran Galović" Koprivnica