Od:
Do:

Više od 1100 međimurskih školaraca razgledalo izložbu "Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije"

Više od 1100 međimurskih školaraca razgledalo izložbu "Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije"ČAKOVEC, 16. 2. - 18. 3. 2018.
Sredinom veljače u čakovečkom Muzeju Međimurja otvorena je izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije” postavljena, kako i sam naziv sugerira, povodom proslave 20. obljetnice Varaždinske biskupije. Ukupno je u mjesec dana, koliko je bila postavljena u Čakovcu, izložbu razgledalo više od 1100 učenika međimurskih osnovnih i srednjih škola, a to je brojka samo onih koji su organizirano zajedno sa svojim vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima posjetili izložbu.

Organizator izložbe bila je Varaždinska biskupija, a prije Čakovca ona je, podsjetimo, jesenas bila postavljena u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu. Riječ je o izložbi u sklopu koje su u 313 kataloških jedinica prikazani najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije, predstavljena su biskupijska blaga, liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja.

Samom otvorenju izložbe u Muzeju Međimurja u Čakovcu prisustvovalo je 200-tinjak gostiju iz društvenog, političkog, vjerskog i kulturnog života Čakovca, Međimurja i čitave Varaždinske biskupije. Izložbu je, kao i onu prethodnu u Varaždinu, otvorio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

Svi oni koji nisu vidjeli ovu impresivnu izložbu, kao i oni koji bi željeli ponoviti iskustvo, imat će prilike u još dva termina. Naime, izložba će od 18. svibnja do 18. lipnja biti postavljena u Muzeju grada Koprivnice, a u ljetnim danima, točnije od 13. srpnja do 20. kolovoza postav seli u Lepoglavu.
Evo nekih dojmova učenika koji su posjetili čakovečku izložbu:

U srijedu 14. ožujka posjetile smo sa svojom vjeroučiteljicom Ljiljanom Hozjan izložbu "Trag dobrote - 20 godina VaraŽdinske biskupije" u Muzeju Međimurja Čakovec. Saznale smo koji uredi djeluju u biskupiji, pogledale izložbu misnica, liturgijskih predmeta, knjiga, saznale zanimljive pojedinosti iz života naših biskupa...Naučile smo puno i zabavile se.. (Učenice 6. razreda OŠ Sveti Martin na Muri)

U petak 2. ožujka 2018. posjetili smo Muzej Međimurje koji je u svom izložbenom prostoru ugostio tematsku izložbu. Radilo se o izložbi „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“. Voditeljica Ana upoznala nas je s poviješću Varaždinske biskupije, vidjeli smo njezinu ljepoticu, staru misnu knjigu, misnu haljinu koju je biskup Marko Culej nosio na misi ustoličenja. Nalazilo se tamo i misno posuđe koje se koristilo na slavljima 2008. za Susret hrvatske katoličke mladeži u Varaždinu i 2011. za proslavu 600. obljetnice čašćenja Presvete Krvi Kristove u Ludbregu. Bilo je zanimljivo vidjeti i osobne fotografije naših biskupa Marka Culeja i Josipa Mrzljaka. Za kraj nas je Borna Kadežabek iznenadio svojim sviranjem na sintisajzeru. Sve u svemu bilo je odlično i zanimljivo. (Matija Bedić i Nikola Risek, Tehnička škola Čakovec)
 
Goran Damjanić