Od:
Do:

U Muzeju Međimurja svečano otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”

U Muzeju Međimurja svečano otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”ČAKOVEC, 16. 2. 2018.
U čakovečkom Muzeju Međimurja u petak 16. veljače svečano je otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”. Organizator izložbe je Varaždinska biskupija, radi se o izložbi osmišljenoj, pripremljenoj i postavljenoj uz prošlogodišnje slavlje 20. obljetnice Varaždinske biskupije koja je tijekom listopada prošle godine bila postavljena u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu.

U sklopu izložbe su u 313 kataloških jedinica prikazani najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije. Predstavljena su i biskupijska blaga, liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja. Izložba sadrži i multimedijske sadržaje, a samo svečano otvorenje popraćeno je glazbenom podlogom mo. Anđelka Igreca, nadaleko poznatog varaždinskog dirigenta, skladatelja i orguljaša, ujedno i voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Najbliže rečeno, na izložbi su predstavljeni svi čimbenici koji svojim zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga, nastojeći ostaviti male tragove dobrote.

Duh kao jakost koja vodi čovjeka

Na otvorenju izložbe bili su gosti iz društvenog, političkog, vjerskog i kulturnog života Čakovca, Međimurja i čitave Varaždinske biskupije. Izložbu je otvorio mons. Josip Mrzljak pritom ne krijući sreću. U svom je govoru ukratko sumirao povijest i važnost Crkve u Hrvata te posebno na području varaždinske regije. Podsjetio je kako je Varaždinska biskupija na četvrtom mjestu u Hrvatskoj po broju stanovnika. Dodao je preuzvišeni otac biskup kako je Crkva zajednica koja živi u svijetu, ali nije od ovoga svijeta.

- Crkvu nisu ustanovili ljudi, već sam Gospodin Isus. Crkva ima svoju zadaću, a to je svjedočenje i propovijedanje Isusovog dijela i širenje evanđelja. Crkva želi ljudima pomoći u njihovim životima na zemlji vodeći ih prema vječnosti. Na ovoj izložbi imamo prilike vidjeti mnogo onoga što se dogodilo tijekom ovih 20 godina, ali još više onoga što se ne može vidjeti, duhovnu sferu čovjeka. Crkva želi djelovati upravo na taj duhovni život, koji bi trebao upravljati i našim ovozemaljskim tjelesnim životom. Duh bi trebao biti jakost koja čovjeka vodi, a to Crkva želi činiti. 20 godina za jednu biskupiju vremenski je malo, ali je s druge strane i puno. Svakako se uz to želimo spomenuti našeg prvog biskupa, mons. Marka Culeja, koji je udario dobre temelje i zato ova izložba ima svrhu da nas sve zajedno potiče na izgradnju Crkve, jer Crkva nisu samo biskupi i svećenici, već svi mi koji smo kršteni i to bi trebalo naglašavati u društvu kada se pojam Crkve često svodi samo na kler. Crkva smo svi mi, pa je tako i ova izložba plod zalaganja naših djelatnika u Biskupiji koji nisu klerici, već laici. Zahvaljujem svima i želim da ova izložba bude plodonosna - poručio je varaždinski biskup.

Dobrota u davanju - stvara ljubav

Prisutnima se obratila i ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan.

- Dio međimurske kulturne baštine je i crkvena umjetnost. Unutar našeg muzeja imamo i sakralnu zbirku, a ni ovo nije prva izložba sakralne tematike koju smo postavili. Uvijek su ovakve izložbe kod nas dobrodošle - kazala je ravnateljica Hrustek Sobočan.

Međimurski župan Matija Posavec pozdravio je okupljene goste podsjetivši na utjecaj i značaj biskupije za identitet jednog kraja, regije i naroda.

- Drago mi je da je ova izložba u Čakovcu, na području Međimurja, i pozivam sve, pogotovo djecu, da se educiraju i da znaju kako je prošlo ovih 20 godina, ali i da vidimo kakva nas budućnost čeka. Naziv izložbe je “Trag dobrote” - dobrota u riječima stvara povjerenje, dobrota u mislima stvara dubinu, a dobrota u davanju stvara ljubav. Želim svima puno dobrote i kršćanskog života da budemo zaista humana, solidarna i napredna zajednica za primjer drugima - rekao je župan Posavec.

“Za još bolji rad u vinogradu Gospodnjem”

Uime organizacijskog odbora izložbe govorila je Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice. Spomenula je nekoliko povijesnih crtica o ustanovljenju i djelovanju Varaždinske biskupije, te nekoliko tehničkih podataka o svemu što se može vidjeti na izložbi.

- Ovom izložbom željeli smo zaokružiti 20-godišnji rad i djelovanje Biskupije, predstaviti sve čimbenike koji svojim radom i zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga. Taj put podijeljen po različitim djelatnostima koje su nastale i razvijale se kroz 20 godina prikazan je fotografijama i tekstom koje možete vidjeti na izložbi. Izloženi su i originalni službeni dokumenti, kao i predmeti nastali u povodu tog važnog događaja za vjernike sjeverozapadne Hrvatske. Možete vidjeti i mali izvor blaga koji je u posjedu Varaždinske biskupije, od starih knjiga sve do novih izdanja i liturgijskog suđa i ruha. Javnosti predstavljamo, između ostaloga, lik i djelo prvog varaždinskog biskupa, mons. Marka Culeja, s kojim smo krenuli u ovo 20-godišnje putovanje. Predstavljen je i naš sadašnji pastir, mons. Josip Mrzljak, s kojim nastavljamo taj put. S njime se dalje okrećemo budućnosti te tražimo poticaj za još bolji i zauzetiji rad u vinogradu Gospodnjem - kazala je Irena Gotal.

Za prekrasno glazbeno ozračje na otvorenju izložbe pobrinuli su se učenici Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec s dvije skladbe. Nastupili su Matej Lesar s tamburicom i Marija Magdalena Kočila (vokal) uz pratnju profesorice Zrinke Novak na klaviru.

Izložbu su već prve večeri razgledali brojni svećenici, redovnici te vjernici Varaždinske biskupije, a dodajmo kako je izložba postavljena za besplatni razgled do 18. ožujka (Trg Republike 5), radnim danima od 8 do 15 sati, a vikendom od 10 do 14. Nakon Čakovca, izložba “Trag dobrote - 20 godina Varaždinske biskupije” ove će godine gostovati još u Lepoglavi i Koprivnici.
 
Goran Damjanić