Od:
Do:

U palači Herzer svečano otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”

U palači Herzer svečano otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”VARAŽDIN, 1. 10. 2017.
“Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije” naziv je izložbe koja je u nedjelju 1. listopada otvorena u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu u povodu proslave 20. obljetnice Varaždinske biskupije. Organizator izložbe je Varaždinska biskupija, a suorganizator Gradski muzej Varaždin.

U sklopu izložbe su u 313 kataloških jedinica prikazani najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije. Predstavljena su i biskupijska blaga, liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja. Izložba sadrži i multimedijske sadržaje, a samo svečano otvorenje popraćeno je glazbenom podlogom mo. Anđelka Igreca, nadaleko poznatog varaždinskog dirigenta, skladatelja i orguljaša, ujedno i voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Najbliže rečeno, na izložbi su predstavljeni svi čimbenici koji svojim zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga, nastojeći ostaviti male tragove dobrote.

Zadovoljstvo i sreću što je ova izložba ugledala svjetlo dana nije skrivao varaždinski biskup Josip Mrzljak.

- Crkva je jedna stvarnost koju je teško definirati ljudskim riječima, ona je uvijek misterij, jer je odozgor, a živi ovdje na zemlji. Vodimo je mi ljudi, ali ne svojim ljudskim mudrostima, nego snagom Duha Svetoga kojeg osluškujemo i nastojimo po Njegovim poticajima raditi i graditi Crkvu. Taj dio koji se događa na zemlji je vidljiv u nekim tragovima koji se mogu vidjeti i na ovoj izložbi. Ali postoji i onaj drugi, nevidljivi dio, koji se događa u ljudima, u njihovim srcima i dušama. Vjerujem da bi svaki od naših biskupljana iz bilo koje župe mogao reći što on osjeća kada govorimo o Crkvi i kakav je trag ona ostavila u njegovoj duši i pameti. To je dakako nešto što ne možemo iskusiti, nego možemo samo čuti kao iskustvo drugih ljudi. Zato Crkva sigurno ima svoje tragove duboko u povijesti na ovom području, ne samo kroz ovih 20 godina. Izložbu su ostvarili suradnici naše biskupije, uglavnom laici, koji surađuju s nama u organizaciji života jedne biskupije. Na tome im srdačno zahvaljujem. Oni su dali ideju, a mi smo samo tu i tamo dali pokoji savjet. Ovo su sada njihove oči i njihovo iskustvo. Dakako, da se na poseban način spominjemo i prvog biskupa, Marka Culeja, koji je udario temelje. Vjerujemo da je on upravo u onom dijelu Crkve koji je nevidljiv. Taj dio Crkve je s nama i mi smo neprestano povezani s tom Crkvom u euharistiji. Ova izložba će pomoći i da se Crkva može vidjeti i očima vjernika, ali i očima onih ljudi koji žele upoznati Crkvu izvana. Izložba doista ima dobar naziv - “Trag dobrote” - jer mnogi u utkali dio svoja života i svoje dobrote u život ove Crkve - kazao je na otvorenju izložbe mons. Josip Mrzljak.

Izložbu su razgledali brojni svećenici, redovnici, redovnice te vjernici Varaždinske biskupije, a otvorenju izložbe, čiji je program vodila akademska glumica Ljiljana Bogojević, prisustvovala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Posebno je sve obradovao dolazak pomoćnih zagrebačkih biskupa Ivana Šaška i Mije Gorskog, kao i bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka. U ime domaćina, Gradskog muzeja Varaždin, prisutnima se obratio ravnatelj Miran Bojanić Morandini.

- Dugogodišnja, da ne kažem višestoljetna, strepljenja Varaždinaca, kao i svih žitelja sjeverozapadne Hrvatske, obistinila su se prije 20 godina. I u ovom suvremenom dobu kada ne možemo zastati na trenutak, možda je ova izložba baš pravo vrijeme da zastanemo i da ne doživljavamo našu biskupiju i njezin rad zdravo za gotovo. Sjetimo se samo da je Katolička Crkva u našem kraju, ali i čitavoj domovini, bila predvodnica i lučonoša znanosti, kulture te društvenog, gospodarskog i socijalnog života. Da je tome i dalje tako u ovom informacijski 21. stoljeću, govori upravo ova izložba i gotovo je nevjerojatno koliko se toga u posljednjih dvadesetak godina dogodilo i napravilo - poručio je ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini.

U ime organizacijskog odbora izložbe “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije” posjetiteljima se obratila Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice. Podsjetila je kako je grad Varaždin, razvijajući se na svim područjima u svojoj gotovo devetstoljetnoj povijesti, postao biskupskim gradom 5. srpnja 1997. godine.

- Budući da je program biskupske službe prvog varaždinskog biskupa Marka Culeja bio približiti Evanđelje Isusa Krista ne samo vjernicima svoje biskupije nego i svakom čovjeku dobre volje, zalažući se za život i mir, sa svojim je suradnicima prionuo organizaciji pastoralnog, misijskog i karitativnog djelovanja Biskupije, ostavljajući trag dobrote u svakom čovjeku kojeg je susreo. Drugi varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, nastavlja taj hod Biskupije u službi Evanđelja čineći i zalažući se za dobro. Osnivanjem novih župa, izgradnjom centralnih ustanova i osnivanjem pojedinih ureda, otvaranjem knjižnice te duhovnih centara Biskupija pokazuje namjeru širokog djelovanja za dobro ljudi. Ovom izložbom željeli smo zaokružiti dvadesetogodišnji rad i djelovanje Biskupije, predstaviti sve čimbenike koji svojim radom i zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga. U ovoj velikoj prostoriji prikazan je taj put podijeljen po različitim djelatnostima koje su nastale i razvijale se kroz 20 godina. Izložili smo i jedan mali izbor blaga koja su u posjedu naše Biskupije, od starih knjiga, preko novih izdanja, sve do liturgijskog suđa i liturgijskih ruha. Kroz multimedijalne sadržaje prikazani su karta Biskupije te njezin teritorijalni ustroj, zatim svećenici naše Biskupije, ali i nove župe te izgrađeni objekti od osnutka Varaždinske biskupije. Predstavili smo i lik i djelo prvog varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja s kojim smo krenuli u ovo dvadesetogodišnje putovanje. Ovdje je predstavljen i naš sadašnji pastir mons. Josip Mrzljak s kojim nastavljamo taj put. S njime se dalje okrećemo budućnosti te tražimo poticaje za još bolji i zauzetiji rad u vinogradu Gospodnjem - poručila je na otvorenju izložbe jedna od njezinih organizatorica Irena Gotal.

Obilježavanje 20. obljetnice Varaždinske biskupije prolazi i u znaku 100. godišnjice Marijina ukazanja u Fatimi. Budući da je naša katedrala posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije na Nebo, katedralni orguljaš Višeslav Jaklin osmislio je projekt 20 “Ave Marija” uz 20. obljetnicu biskupije. U čitav projekt uključeno je stotinjak glazbenika, a promocija CD-a bit će 9. prosinca. Djelić onoga što će biti na tom nosaču zvuka, posjetitelji izložbe mogli su uživo čuti u izvedbi Antonije Puček (sopran), Marka Jerbića na violini te Višeslava Jaklina za klavirom.

Dodajmo kako je izložba postavljena za besplatni razgled sve do 22. listopada i to od utorka do petka od 9 do 17 sati, odnosno subotom i nedjeljom od 9 do 13. Nakon Varaždina izložba će iduće godine gostovati u Lepoglavi, Čakovcu i Koprivnici.
 
Goran Damjanić