Od:
Do:

Varaždinska projekcija dokumentarnog filma "Bijeli put"

Varaždinska projekcija dokumentarnog filma "Bijeli put"VARAŽDIN, 22. 3. 2018.
U četvrtak 22. ožujka u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije održana je projekcija dokumentarnog filma „Bijeli put“ redatelja Zdenka Jurilja.

Riječ je o filmu koji tematizira organiziranje najvećeg humanitarnog konvoja nakon Drugoga svjetskog rata koji je 1993. godine spasio više od 100 000 opkoljenih Hrvata u središnjoj Bosni i postavljanje kamena temeljca za bolnicu „Fra Mato Nikolić“ u Novoj Bili 1994. godine.

Organizator varaždinske promocije ovog dokumentarnog filma bilo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak, a ovo je bila 15. projekcija ovog filma u Hrvatskoj. Nakon prikazivanja filma u Pastoralnom centru su govorili akteri “bijelog puta”; organizator Anto Damjanović, bivši ravnatelj hrvatske bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Bili prim. dr. Tihomir Perić, varaždinski liječnik koji je boravio u Žepću i Novoj Bili dr. med. Vladislav Čupić, producent filma Tomislav Bubalo, redatelj Zdenko Jurilj i predsjednik HKD-a Napredak Varaždin prof. Ivan Bošnjak.

Dokumentarni film „Bijeli put“ govori o humanitarnom konvoju „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ koji je organiziran u prosincu 1993. u Hrvatskoj, s ciljem dopreme hrane i lijekova u improviziranu ratnu bolnicu u Novoj Biloj koja je bila na izdisaju, a cijeloj Lašvanskoj dolini je prijetila glad.

Taj je kraj bio u potpunom okruženju bošnjačkih postrojbi Armije BiH, a bolnica, koja se nalazila u crkvi, bila je pretrpana ranjenicima koji su počeli umirati zbog nedostatka osnovnih lijekova i medicinske opreme. U filmu govore: Slobodan Lang, Ante Damjanović, dr. Tihomir Perić, Tihomir Blaškić, Džemal Merdan, Branko Čulo, dr. Ivan Bagarić, dr. Mate Granić, dr. Miro Jakovljević, fra Zoran Livančić, fra Velimir Valjan, fra Iko Skoko, fra Stipo Karajica, Meri Vlaić, Sally Backer i drugi.

Film u trajanju od 79 minuta produkcija Kadar iz Širokog Brijega realizirala je u koprodukciji s HRT-om, BHRT-om i ostalim koproducentima (Vertex, 24 Media, ERO).