Od:
Do:

Dvostruki jubilej u jednome slavlju – zlatna misa i 60. obljetnica braka

Dvostruki jubilej u jednome slavlju – zlatna misa i 60. obljetnica brakaMAČKOVEC, 22. 7. 2018.
U svečanom ozračju u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mačkovcu proslavljen je dvostruki jubilej: pedeset godina svećeništva fra Klementa Vladimira Novaka i šezdeset godina bračnog života zlatomisnikove sestre Elizabete i Mirka Vurušić. Dvostruko slavlje proslavljeno je na svetoj misi u nedjelju, 22. srpnja u 11 sati.

U pratnji braće franjevaca i časnih sestara, svečar je došao pred oltar gdje ga je dočekao lijepi broj vjernika i uzvanika koji su željeli biti dionici ovog dvostrukog jubileja. Uz zlatomisnika fra Klementa i župnika vlč. Josipa Blažona, u koncelebraciji je bio i provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak kao i još jedan franjevac zlatomisnik – dugogodišnji suradnik u Australiji, fra Toni Mutnik. Crkva je bila raspjevana, a pjevanje je predvodio župni zbor uz fra Miroslava Petraca.

Na početku zahvalnog misnog slavlja, župnik Blažon pozdravio je slavljenike i pročitao čestitku mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa, u kojoj zahvaljuje zlatomisniku fra Klementu za dugogodišnji rad na Božjoj njivi, a unuci slavljenika 60. godišnjice bračnog života Ana i Silvio pozdravili su djeda i baku i zlatomisnika prigodnom recitacijom.

Propovijedao je domaći sin vlč. dr. Hrvoje Damiš, koji je istakao kako je svećeništvo dar kojim Bog zaodijeva čovjeka i daje mu milost da privodi ljude k vrelu spasenja – Isusu Kristu.

Fra Vladimir Novak rođen je 14. veljače 1943. godine u Mačkovcu od roditelja Ivana i majke Magdalene r. Holetić. U Mačkovcu je završio osnovnu školu nakon koje odlazi u franjevačko sjemenište u Zagreb gdje je završio klasičnu gimnaziju. Franjevački habit obukao je u Cerniku 15. kolovoza 1959. godine i dobio redovničko ime fra Klement. Teološki fakultet završio je u Zagrebu i primio svećenički red 29. lipnja 1968. godine. Nakon mlade mise, u Župi sv. Nikole u Čakovcu, namješten je u samostan na Trsatu gdje je vršio službu vjeroučitelja i voditelja ministranata, a kao vrstan orguljaš, sviranjem je dočekivao mnoge hodočasnike koji su dolazili Majci Božjoj Trsatskoj u pohode.

Trsat je 1975. godine zamijenio dalekom Australijom – Hrvatskim katoličkim centrom u Summer Hillu gdje i danas vrši svoju dušobrižničku službu. A život vjerničke zajednice u iseljeništvu je specifičan i raznolik. Uz redovita euharistijska slavlja i razne pobožnosti, što iseljene Hrvate povezuje u vjeri i pripadnosti hrvatskom narodu, fra Klement je tijekom ovih godina pronalazio i nove mogućnosti evangelizacije, jer ovo vrijeme traži i nova promišljanja o budućnosti naših iseljenika. Budući da je proces integracije u tijeku, jer prva generacija se sve više smanjuje, a druga i treća generacija ima teškoća s jezikom, fra Vladimir je s braćom uspio ublažiti taj proces integracije osvješćujući mlađoj generaciji dragocjenost pripadnosti hrvatskoj zajednici. Na tome se Bogu zahvaljivalo kod ove zahvalne svete mise, a fra Klementu poželjelo dobro zdravlje i ustrajnost u pozivu da njegov rad i žrtva donesu, dušama kojima je povjeren, još mnogo duhovnih darova.

Svečar je na kraju misnog slavlja zahvalio mnogima koji su ga zadužili u životu i svima koji su mu priredili ovo zlatomisničko slavlje.

IZVOR: ofm.hr