Od:
Do:

Župni blagdan u Mačkovcu, biskup Mrzljak predvodio misno slavlje i blagoslovio kamen temeljac nove župne kuće

Župni blagdan u Mačkovcu, biskup Mrzljak predvodio misno slavlje i blagoslovio kamen temeljac nove župne kućeMAČKOVEC, 29. 6. 2018.
U petak 29. lipnja, na svetkovinu svetih Petra i Pavla, mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, predvodio je misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Mačkovcu, u Čakovečkom dekanatu.

Ovogodišnji župni blagdan u Mačkovcu je poseban i zbog toga što je nakon svete mise biskup Mrzljak blagoslovio kamen temeljac buduće župne kuće.

S biskupom Mrzljakom suslavilo je desetak svećenika Varaždinske biskupije, a biskup se na početku euharistije zahvalio na dobrodošlici i iskreno čestitao župni blagdan svim žiteljima ove međimurske župe ustanovljene 1999. godine podjelom tada velike franjevačke Župe sv. Nikole u Čakovcu. Podsjetio je preuzvišeni otac biskup kako danas slavimo svetkovinu temelja Crkve, svetih apostola Petra i Pavla.

- Spominjemo se dvaju temelja. Jedan je temelj Crkve sagrađene na onima koje je Isus pozvao. To su u prvom redu Petar, kao član dvanaestorice, i Pavao koji je bio prvi navjestitelj Radosne vijesti po cijelome svijetu. Želimo danas blagosloviti još jedan temelj, a to je temelj župne kuće. Važno je da se uz tu kuću gradi župna zajednica kako bi mjesna Crkva još više porasla. Župna kuća se ne gradi samo za župnika, već za sve vas. To je vaša zajednička kuća gdje ćete se osjećati kao kod kuće, kao i u ovoj crkvi u koju dolazimo slušati Božju riječ i slaviti žrtvu Kristovu - poručio je vjernicima varaždinski biskup.

U propovijedi, biskup Mrzljak je s vjernicima podijelio svoje razmišljanje o vjeri i bogoslužju, odnosno počecima vjere svetih Petra i Pavla. Ljudi u svašta vjeruju, stoga je važno razbistriti pojam vjere. Moramo sami sebi biti jasni, poručio je varaždinski biskup.

- Dvanaestorica apostola koje je Isus odabrao stoje kao temelji naše vjere. Njima se pridružuju Pavao i ostali prvi mučenici koji su svjedočili o svojoj vjeri. To su temelji Crkve. Slaveći ovu svetkovinu, slavimo same početke Crkve. Temelj mora biti dobar i zdrav. Kada bilo što gradimo, jako je važno napraviti to temeljito. Tako i našu kršćansku vjeru itekako moramo postaviti na zdrave temelje i neprestano razmišljati o njima. Zato nas svetkovina apostolskih prvaka vodi na temelje naše kršćanske vjere i bogoštovlja. Moramo voditi brigu o tome da, kada kažemo da vjerujemo, razmišljamo o tome kako ćemo se prema Bogu odnositi. Možemo li reći da vjerujemo, ali nakon toga ne imati vremena za Boga? Zato je taj drugi temelj, bogoštovlje, jednako važan, jer u njemu možemo vidjeti kako se odnositi prema Bogu i kako svoju vjeru živjeti. U tome nam Petar i Pavao mogu biti uzori, a isto tako i zagovornici u našoj osobnoj vjeri. Isus je želio da naša vjera bude vjera zajednice. Ako smo vjernici, ne možemo biti privatni vjernici, već vjernici jedne zajednice, Svete Katoličke Apostolske Crkve. U Božjem narodu nema nacija, rasa ili nečega što bi izvana razlikovalo ljude. Mi smo jedan narod koji sačinjavaju oni koji se odazivaju. U tome slijedimo naum Petra i Pavla. Pavao je prolazio kroz razne teškoće u životu, ali, kako je i sam pisao, ‘sačuvao sam vjeru’. Upravo to je važno, da čovjek u svim životnim teškoćama i nedaćama kroz koje prolazi sačuva svoju vjeru, jer vjeruje da mu je na koncu pripravljena nagrada za ustrajnost. Dakako da je i Petar sačuvao svoju vjeru i završio kao svjedok vjere. Zato je današnja svetkovina nama toliko dragocjena i poruka je za naše vrijeme. Tako nas i papa Franjo upozorava na neke stvari koje se mogu krivo shvatiti u našoj vjeri. To se događa kada čovjek više vjeruje ili se pouzda u svoj razum. U tim je trenucima važno ‘konzultirati’ one prve svjedoke vjere - kazao je u homiliji biskup Mrzljak.

Na kraju svete mise riječi zahvale je uputio i domaći župnik Josip Blažon. Zahvalio je dragom Bogu, Varaždinskoj biskupiji, kao i svima koji su pomogli da se ovogodišnje slavlje župnog blagdana održi. Zahvalio je i projektantici buduće župne kuće, gospođi Renati Vlahek, kao i preč. dr. Mariju Kopjaru ispred Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije koji je uvelike pomogao u izradi projektne dokumentacije. Zahvalio je Župnom pastoralnom i ekonomskom vijeću, kao i svim župljanima koji materijalno i duhovno nesebično pomažu.

Po završetku euharistijskog slavlja svećenici su se u procesiji zajedno s vjernicima uputili na gradilište nedaleko župne crkve, gdje je biskup Josip Mrzljak blagoslovio kamen temeljac nove župne kuće u Mačkovcu.
 
Goran Damjanić