Od:
Do:

Preminuo dr. sc. fra Mario Crvenka višegodišnji stručni suradnik radijske emisije Ureda za medije Varaždinske biskupije

Preminuo dr. sc. fra Mario Crvenka višegodišnji stručni suradnik radijske emisije Ureda za medije Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 27. 4. 2019.
Fra Mario Crvenka, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, okrijepljen svetim sakramentima blago je u Gospodinu preminuo u bolnici u Novom Marofu u petak 26. travnja 2019. godine u 75. godini života, 55. redovništva i 50. svećeništva.

Početkom listpada 2015. godine odazvao se na molbu Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije te postaje redoviti stručni suradnik gost u radijskim emisijama "Kome da idemo?" koje proizvodi Ured. Rado je dolazio na snimanja emisija u kojma je za naše slušatelje aktualizirao riječ Božju u svakodnevnim životima. Njegov angažman trajao je više od 3 godine, sve do kraja studenog 2018. kada ga je bolest previše onemoćala. Zahvaljujemo Gospodinu na daru njegova života i što smo imali prilike surađivati s fra Mariom. Pamtit ćemo ga po tome što bi nas svakim susretom nasmijao dobrim šalama, a svojim promišljanjima u emisijama uvijek ohrabrivao.

Sprovod fra Marija Crvenke bit će u utorak 30. travnja u 14 sati na groblju u Varaždinu, a misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu.

Fra Mario aktualizirao nam je evanđelje 2. uskrsne nedjelje 2017. godine, a tadašnje promišljanje i poticaji aktualni su i danas. Poslušajte na poveznici.

Biografija

Fra Mario Vladimir Crvenka rođen je 26. rujna 1944. godine u Martinu župa Našice, od oca Antuna i majke Slavice r. Ressler. U Našicama je polazio osnovnu školu i gimnaziju. U Franjevački red, u novicijat, ušao je u 27. ožujka 1965. godine. Nakon godine novicijata, 28. ožujka 1966. godine položio je prve redovničke zavjete. Svečane redovničke zavjete položio je 23. ožujka 1969. godine. U Rijeci i Schwazu (Austrija) studirao je filozofiju i teologiju, a za svećenika je zaređen 21. ožujka 1970. godine u Donjoj Pulji, u Gradišću u Austriji. Studirao je biologiju u Innsbrucku i 1977. doktorirao na području prirodnih znanosti, biokemijske znanosti. Više od trideset godina službovao je na župama u Njemačkoj, te u samostanima u Slavonskom Brodu i Varaždinu. Svećenik, autor pisane riječi, pjesnik i prirodoslovac. Bio je vitez Svetoga Groba.

U Slavonskom Brodu objavljivao je članke i kolumne (Katolički tjednik, Posavska Hrvatska, Brodski vjesnik…). Mnogo je pridonio brodskoj Matici hrvatskoj i biblioteci Brodski krugovi.

Ljubitelj je i pisac japanskih književnih formi. Njegova izabrana haiku djela zastupljena su u Antologiji hrvatskog haiku pjesništva 1996.-2007. Nepokošeno nebo urednice Đurđe Vukelić-Rožić. Pisao je knjige s područja prirodoslovlja i teologije, te dvojezičnu (njemačku i hrvatsku) liriku. Nadahnuće mu je u životu bila sv. Edith Stein. Njegov književni opus obilježen je naglašenim filozofijskim i duhovnim diskursom, te djetinjstvom u rodnoj Slavoniji.
 
Tekst: VB/IKA