Od:
Do:

Varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodio Dom za starije i nemoćne osobe te predvodio misno slavlje

Varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodio Dom za starije i nemoćne osobe te predvodio misno slavljeVARAŽDIN, 22.12.2018.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodio je, tradicionalno uz božićne blagdane, u subotu 22. prosinca Dom za starije i nemoćne osobe u Varaždinu.

Tim je povodom za štićenike i djelatnike Doma predvodio misno slavlje. S biskupom Josipom suslavili su fra Ivan Miklenić, gvardijan Franjevačkog samostana u Varaždinu, koji zajedno sa subraćom franjevcima redovito skrbi za duhovno zdravlje korisnika ovog varaždinskog doma, te vlč. Marko Domiter, tajnik.

Prije početka misnog slavlja sve je srdačno pozdravio fra Ivan kazavši kako u blizini svetkovine Kristova rođenja želimo zajedno s našim duhovnim pastirom proslaviti Božji dolazak među nas ljude. Bog je došao među nas, a mi želimo doći k njemu, poručio je fra Ivan.

Biskup Mrzljak je u uvodu svete mise okupljene vjernike podsjetio kako je pred nama četvrta nedjelja došašća čime smo se približili svetkovini Božića, proslavi utjelovljenja Božje riječi. Isus dolazi u svakoj svetoj misi, a na Božić se na poseban način sjećamo kako nas je Bog pohodio, kazao je biskup Mrzljak.

U svojoj homiliji korisnicima i djelatnicima Doma za starije i nemoćne osobe biskup Mrzljak je podsjetio kako došašće kada ide prema svome kraju, ide i prema svom vrhuncu. Biskup je kazao da o tome kako ćemo proslaviti Božić, uvelike ovisi kako smo proveli došašće.

- Za svaki događaj važne su pripreme. Ako se pripreme dobro obave, tada će i konačna svečanost uspjeti. Slušali smo kako se pripremalo za Isusov dolazak u povijesti. U adventu kao da se vraćamo u Stari zavjet, u vrijeme kada su proroci opominjali Izraelce neka budu budni i strpljivi jer će Bog ispuniti što je obećao. To je i taj naš advent koji svatko od nas mora proći kako bi mogao ući u misterij Božića. Čuli smo u evanđelju o susretu dvije majke, Elizabete, majke Ivana Krstitelja, i Marije, Isusove majke. Elizabeta joj kaže ‘blažena ti što povjerova’. To bi i nama trebalo biti na pameti. Da bi čovjek povjerovao treba imati razloge. Tradicija jest temelj naše vjere, ali tu vjeru treba neprestano hraniti i jačati. Treba nam uvijek novo svjetlo vjere. Vjera, kao što može rasti, može se i izgubiti. Naša vjera mora biti živa. Ona mora biti sada i danas, jer Božja riječ koja se utjelovljuje, nama je danas upućena. Zato kada slavimo Božić, to nije samo uspomena na događaj od prije dvije tisuće godina, to je neprestano događanje. Bog i danas dolazi čovjeku i pruža mu ruku. Prvi pruža ruku, a mi odgovaramo. Mi tu ruku možemo i odbiti. Ali koliko god čovjek lutao, Bog nikada ne povlači svoju ruku i spreman je prihvatiti onoga koji k njemu dolazi. Božić je upravo ta ispružena ruka čovjeku koji želi čuti što mu utjelovljena Božja riječ ima za reći. Pitanje je kako ćemo ove godine prepoznati Božji dolazak u naš svijet. Budimo poput Marije otvoreni i recimo Bogu: “Evo me, želim vršiti tvoju volju” - poručio je u propovijedi biskup Mrzljak.

Liturgijsko pjevanje tijekom svete mise animirali su članovi Franjevačke mladeži iz Varaždina. Njima je na kraju svete mise na tome zahvalio biskup Mrzljak, a zahvalio je i braći franjevcima što nesebično svakoga tjedna dolaze služiti svetu misu za korisnike Doma te što brinu za njihove duhovne potrebe. Svima prisutnima biskup je prije završnog blagoslova uputio prigodnu božićnu čestitku.
 
Goran Damjanić