Od:
Do:

Mons. Mrzljak predvodio euharistijsko slavlje u Domu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe Lekić

Mons. Mrzljak predvodio euharistijsko slavlje u Domu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe LekićVARAŽDIN, 7. 4. 2018.
U subotu 7. travnja varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodio je Dom socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe Varaždin (Dom Lekić), gdje je za korisnike i djelatnike predvodio euharistijsko slavlje. S mons. Mrzljakom suslavili su fra Mirko Kemiveš, župnik Župe sv. Vida iz Varaždina, te vlč. Nikola Tomašević, tajnik varaždinskog biskupa. Fra Mirko, inače, zajedno s braćom kapucinima redovito brine o duhovnom zdravlju korisnika ovog varaždinskog doma, a subotom poslijepodne zajedno slave i svetu misu.

Sve je prisutne najprije pozdravio fra Mirko zahvalivši biskupu što je došao s korisnicima Doma podijeliti radost misnog slavlja, dok je biskup okupljene na euharistiji pozdravio riječima uskrslog Isusa ‘mir Vama’. Zahvalio je na dobrodošlici te dodao kako se slaveći Uskrs spominjemo kako zajedno možemo doživjeti Isusovo uskrsnuće. I učenici su se okupljali zajedno na euharistiji. Cijeli tjedan odjekuje Uskrs. Isus je pobijedio smrt, ne samo svoju nego i našu. Živimo ovdje na Zemlji ne da bismo postali ništa, nego da bismo živjeli s Onim koji je pobijedio smrt, poručio je biskup.

Biskup Mrzljak je u propovijedi rekao okupljenima kako je središte liturgijske godine slavlje vazmenog otajstva čiji je vrhunac Uskrs - pobjeda života nad smrću.

- Kada netko od nas umre, stavimo ga u grob i više ga nema. Tako su i Isusa doživjeli Njegovi učenici. No, kada su došli na njegov prazan grob, počeli su se sjećati njegovih riječi da će uskrsnuti i pobijediti smrt. Javljala se slutnja u njima, a vjera se počela rađati tek nakon susreta s njime. Prepoznali su ga po lomljenju kruha i tada su ga počeli gledati očima vjere. Sutrašnja nedjelja poznata je po jednom od apostola kojeg znamo kao Neverovani Tomaš, odnosno Tomi koji ne vjeruje. Ali zato Toma, kada doživi Krista, pokazuje kako itekako vjeruje te mu se klanja i prvi od učenika govori: “Gospodin moj i Bog moj”. Vjera apostola se rađala pomoću snage Duha Svetoga, a taj Duh Isusov je s nama neprestano kroz svih ovih 2000 godina i on vodi i oživljava Crkvu. To je djelo Duha Svetoga onima koji žele vjerovati i koji su otvoreni sili, snazi i svjetlu Duha Svetoga koji nam pomaže da možemo vjerovati tim svjedocima. Kako u Isusovo vrijeme, tako i danas, ima onih koji ne žele vjerovati da je to istina. Zato se mi okupljamo oko oltara i na tom mjestu učvršćujemo svoju vjeru slušajući riječi stare 2000 godina, ali istovremeno žive Božje riječi za koje vjerujemo da daju pravi život čovjeku - kazao je u propovijedi mons. Mrzljak.

Na kraju mise fra Mirko Kemiveš još se jednom zahvalio biskupu Mrzljaku na dolasku, zahvalio je orguljašu i članovima Trećeg reda sv. Franje koji, kao i svaki put do sada, nisu došli praznih ruku. Kako se još uvijek nalazimo u vazmenom tjednu, biskup je prije završnog blagoslova svima zaželio sretan Uskrs.
 
Goran Damjanić