Od:
Do:

"Bog je jači od svake naše bolesti" Biskup Radoš na misi uz Svjetski dan bolesnika u čakovečkoj bolnici

"Bog je jači od svake naše bolesti" Biskup Radoš na misi uz Svjetski dan bolesnika u čakovečkoj bolniciČAKOVEC, 7. 2. 2020.
Povodom blagdana Gospe Lurdske, koji se obilježava i kao Svjetski dan bolesnika, biskup Bože Radoš je u petak 7. veljače predslavio svetu misu u Županijskoj bolnici Čakovec. Uz biskupa su suslavili bolnički dušobrižnik vlč. Stjepan Markušić te biskupov tajnik vlč. Marko Domiter. Na misu su bili prisutni ravnatelj Bolnice Tomislav Novinšćak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač, članovi Županijske lige protiv raka Čakovec, liječnici i medicinsko osoblje Bolnice te pacijenti.

Uoči misnog slavlja biskupa je pozdravio vlč. Markušić izrazivši radost uime svih djelatnika i udrugâ što je, u mnoštvu svojih obaveza, mons. Radoš prihvatio poziv da Svjetski dan bolesnika zajedno s njima proslavi u bolnici koja obuhvaća 30 odjela, preko 800 djelatnika i mnoštvo pacijenata.

Biskup Radoš je pak na početku poručio kako nema ljepšeg mjesta za obilježiti Dan bolesnika nego u srcu bolnice odnosno bolničkoj kapelici.

- Danas želimo moliti Onoga koji je liječnik i duše i tijela da nam dadne snage da svoju bolest nosimo i neka nas izliječi od svih naših bolesti. Svjesni smo, kao vjernici, da neke bolesti samo Bog može ozdraviti. To je bolest duše, grijeha. Zato molimo Gospodina neka nam dotakne dušu, izliječi je, kako bismo mogli stati pred Njega i Njega slaviti. – rekao je na početku, uvodeći u pokajnički čin, mons. Radoš.

U svojoj homiliji je pak podsjetio kako Crkva Dan bolesnika veže uz Blaženu Djevicu Mariju – ženu boli koja u sebi nosi lijek za naše bolesti.

- Promatramo ju u svijetlu Onoga koga nosi – Isusa – lijek za sve naše rane, ali i liječnik – naglasio je biskup Radoš.

Poručio je kako je Isus savršeni liječnik koji susreće svaku ljudsku bolest, ne boji se pristupiti čak ni onima stigmatiziranima te Isus, ne samo da liječi, nego i vraća u život. – Bog je jači od svake naše bolesti – naglašava biskup. Svakako, nameće se i pitanje zašto ne izliječi sve ljude te koji je smisao bolesti.

- Bolest ima smisao da nas privuče k sebi. Da počnemo razmišljati o sebi. Nisam vidio osobu koja je teški bolesnik da je postao plitak čovjek. Bolest uvijek produbi svakog čovjeka. Susretne ga s njegovom jezgrom, s onim što najdublje živi…Za Isusa je bolest daleko više od jednog vanjskog stanja, od onoga što čovjeku daje zdravlje, jer naše zdravlje i naš život je uvijek prolazan život. Koliko god se vratimo kući zdravi, opet znamo da će naš svršetak na ovoj zemlji imati točku prijelaza. Isus želi da se u bolesti i s tim suočimo. Da se pojavimo pred Njim kao pred Onim koji ima odgovor i za to. – poručio je biskup Radoš.

Tako uz lijekove koji su nam potrebni da nam ozdravi tijelo, biskup je potaknuo na kraju i na molitvu da nam Isus podari i lijek besmrtnosti: čvrstu vjeru da je Isus kao liječnik prošao granicu smrti, tog iskustva i da nam je kao plod toga donio svoj život koji nam daje.

Ovom slavlju pridružio se i župni zbor Župe Pohoda BDM iz Macinca te predvodio pjevanje pod ravnanjem prof. Ivane Krznar.

Na kraju mise biskupu je, uz vlč. Markušića, zahvalio te predao prigodni dar dr. med. Hussein Saghir, predsjednik Županijske lige protiv raka Čakovec. Zatim je prigodni govor uputila predstavnica Udruge koja je između ostalog  poručila kako će članovi Udruge nadalje moliti da im dragi Bog podari strpljenje i poniznost, snagu i izdržljivost kako bi mogli živjeti sa svojom bolešću kao što je i Isus trpio mirno i tiho svoje muke na križu. Biskupa Radoša uime svih članova zamolila je za blagoslov njih bolesnih, njihovih obitelji, liječnike, medicinske sestre i sve druge koji im pomažu u njihovoj borbi s bolešću da ustraju u njoj do kraja života. Također, uime svih spomenutih, obećala je molitvenu pratnju biskupu Radošu njegovom pastirskom putu.

Biskup je svima zahvalio, a nakon mise se susreo s članovima Županijske lige protiv raka Čakovec, obišao je dnevnu bolnicu, obišao pacijente, susreo se s njima, ohrabrio ih, pozdravio osoblje.