Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak predvodio misno slavlje u kapeli Doma za starije i nemoćne u Koprivnici

Biskup Josip Mrzljak predvodio misno slavlje u kapeli Doma za starije i nemoćne u KoprivniciKOPRIVNICA, 16. 3. 2018.
U petak 16. ožujka mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, pohodio je Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, gdje je u kapeli posvećenoj svetom Josipu predvodio misno slavlje.

S biskupom Mrzljakom suslavili su vlč. Davor Šumandl, domaći župnik Župe bl. Alojzija Stepinca, mons. Leonard Markač, župnik u Močilama i dekan Koprivničkog dekanata, a u zajedništvu je bilo i desetak ostalih svećenika iz dekanata.

Prije početka euharistije sve okupljene je srdačno pozdravio župnik Šumandl zahvalivši biskupu na svom dolasku i predvođenju misnog slavlja. Mons. Mrzljak je zahvalio te u uvodu mise podsjetio na korizmeno vrijeme i pripremu za proslavu vazmenog otajstva, Isusove muke i smrti, ali i radosti uskrsnuća. Okupljeni smo zato što vjerujemo da je Isus pobijedio smrt i da je živ među nama. Ne možemo ga vidjeti, ali ga gledamo očima vjere, poručio je varaždinski biskup.

Biskup Mrzljak je u svojoj homiliji u kapeli koprivničkog Doma za starije i nemoćne promišljao o Isusovih 40 dana u pustinji povezavši ih s današnjim vremenom. I mi smo pozvani da ovih 40 dana uđemo u pustinju vlastitog života i, dodao je biskup, razmišljamo o našem odnosu prema Bogu, da učvršćujemo svoju vjeru i pronalazimo uvijek nove razloge zašto vjerujemo i koji je smisao naše vjere.

- Na poseban način, putem pobožnosti križnoga puta, pratimo Isusa u njegovim posljednjim danima zemaljskog života. Pratimo ga od osude Poncija Pilata koji sudi pravednoga čovjeka. Nepravedni svijet sudi pravednoga čovjeka. Grešni sude svetoga. Ima li uopće veće nepravde? No, to se nije dogodilo samo tada, to se neprestano ponavlja kroz povijest. Zato nam je pobožnost križnoga puta toliko draga, jer u toj pobožnosti gledamo i svoj križni put. Isus je tri puta pao pod križem, no nije ostao na tlu, već se digao i išao dalje. To je važno vidjeti i u našem životu. Onda kada padnemo ne valja se pustiti, već naći hrabrosti i snage za ići dalje i dići se iz životnih padova. Na Isusovom križnom putu bilo je onih koji su mu pomagali, poput Šimuna i Veronike. Pozvani smo da na našem ljudskom križnom putu pomažemo jedni drugima. Tada križ postaje lakši. Korizmeno vrijeme može nam pomoći da svjesnije i potpunije živimo svoju vjeru gledajući Isusa na križnom putu - poručio je biskup Mrzljak.

Dio biskupove propovijedi bio je posvećen svetom Josipu, čiji blagdan slavimo 19. ožujka, a kome je posvećena kapela u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici. Kazao je biskup kako je sveti Josip umro u krugu najmilijih, Isusa i Marije, zbog čega ga smatramo zaštitnikom dobre smrti.

- Ima li bolje smrti od one kada se umre u blizini Isusa i Marije? Josip, taj šutljivi svetac, itekako nam može puno toga pokazati. Prihvatio je Mariju i brinuo se za maleno dijete Isusa te je izvršio svoju obavezu. Preminuo je sretan, jer je znao da je izvršio Božju volju. No ona nije bila nimalo laka, jer trebalo je prihvatiti nešto usprkos drugačijem javnom mnijenju i onome što će drugi kazati. Znao je ako je njegov život u skladu s Božjom voljom, da ga prihvaća. Marija i Josip mogu svakom čovjeku biti primjer kako treba do kraja izvršiti Božju volju i prihvatiti križ života koji nije besmislen. Danas se ne govori puno o žrtvi, već o mnogim drugim stvarima koje u životu treba postići; kako što više uživati, obogatiti se, zgrtati materijalna dobra. Potrebna su nam, naravno, materijalna sredstva od kojih živimo svaki dan, ali nije to glavni smisao ljudskoga života. Božja riječ nije samo nešto iz prošlosti, već Riječ koja uvijek ima svoju vrijednost. Moramo nastojati uskladiti život s Božjim riječima - rekao je biskup Mrzljak.

Spomenimo i kako su pjevanje za vrijeme mise animirali zboraši Kluba za starije osobe “Mariška”. Na kraju svetog misnog slavlja župnik Šumandl je zahvalio još jednom svim vjernicima i svećenicima, a ravnateljica Doma Vesna Križan zahvalila je biskupu, kao i svim svećenicima Koprivničkog dekanata, što su ih pohodili u korizmenom vremenu.
 
Goran Damjanić