Od:
Do:

Mons. Petar Palić na proslavi Gospe Lurdske kod kapucina u Varaždinu

Mons. Petar Palić na proslavi Gospe Lurdske kod kapucina u VaraždinuVARAŽDIN, 11. 2. 2020.
Gospa Lurdska i Svjetski dan bolesnika osobito svečano se slavi kod Varaždinskih kapucina. Središnje euharistijsko slavlje tako je u utorak 11. veljače predslavio mons. Petar Palić, hvarski biskup. Uz njega je suslavio provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević, generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, vikar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ivan Matić, koji je uoči ove proslave predvodio i trodnevnu duhovnu pripravu, te još dvadestak svećenika iz Varaždinskih i okolnih Župa.

Na početku misnog slavlja sve okupljene je pozdravio domaći župnik Župe sv. Vida fra Mirko Kemiveš zahvalivši svima koji su pristigli na ovo slavlje Gospe Lurdske i Dan bolesnika. Podsjetio je kako je ovih dana kapucin sv. Leopold Bogdan Mandić proglašen zaštitnikom oboljelih od tumora u Italiji te izrazio nadu da će se dopuštenje s talijanskog područja protegnuti i na područje Republike Hrvatske, za što je potrebno dopuštenje Hrvatske biskupske konferencije, te vjeru da će u tome pomoći i mons. Palić inače generalni tajnik HBK.

U uvodnom dijelu svete mise biskup Palić je podsjetio kako blagdan Gospe Lurdske povezujemo uz Dan bolesnika, a kad se spomenemo Lurda pomislimo na čudo. No čudo je i što se Isus daje u euharistiji te je potaknuo okupljene da mole za dar vjere kako bi i to čudo uvijek prepoznali.

U svojoj je homiliji biskup Palić uvodno spomenuo nekoliko razloga današnjeg slavlja. Prvi je 28. svjetski dan bolesnika uz koji je papa Franjo napisao i svoju poruku, a koju temelji na Isusovim riječima: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.“ Došli smo danas ovdje moliti za sve one koji su opterećeni i izmoreni tjelesnim bolestima, ali i zahvaliti i moliti za liječnike i medicinsko osoblje koji se trude umanjiti tjelesnu patnju i bol. Naše molitve za bolesnike možda neće otkloniti tjelesnu patnju i bol, ali će joj dati smisao koji kao vjernici otkrivamo u Isusovom križu i patnji, naglasio je biskup Palić.

Drugi razlog okupljanja je blagdan Gospe Lurdske koji nije slučajno izabran da bude i Svjetski dan bolesnika jer „netko nazva Lurd mjestom susreta neba i zemlje“. Ali je Lurd i mjesto gdje su se dogodila mnoga čudesa. Neka od njih je Crkva priznala nadnaravnim, ali ta činjenica nam samo treba osvijetliti mjesto čuda u vjerničkom životu. Isus je činio čuda, te je kao preduvjet za čudo tražio vjeru.  S druge strane činio je čuda i kako bi one koji su ga slijedili priveo vjeri i u njima probudio vjeru. Isus od nas traži vjeru, čvrstu i ukorjenjenu za koju neće biti relevantna čudesa koja ćemo doživjeti i o kojima ćemo čuti. Čuda nam samo mogu pomoći da bolje živimo svoju vjeru, rekao je mons. Palić.

Nadalje je Biskup progovorio o Lurdskim ukazanjima koja pripadaju privatnim objavama. – Objava znači spoznati nešto što je bilo obavijeno velom tajne. U kršćanstvu to nešto, odnosno netko, ima Ime, to je Bog. U kršćanstvu objavu razlikujemo na privatnu i na javnu ili službenu objavu. Ta javna objava je Božje samopriopćavanje ljudima konkretnim riječima i djelima, a vrhunac objave za nas kršćane je Isus Krist u kojemu je Bog postao čovjekom. Isus je Bog i čovjek. I upravo u Isusu Kristu, u apsolutnome i jedinome Spasitelju, Bog nam se potpuno objavio i pokazao nam svoj spasenjski plan ljubavi prema nama i prema svakom čovjeku. Zato Katolička crkva vjeruje da je javna, službena objava, koja se nalazi u Svetom Pismu i tradiciji Crkve završena smrću posljednjeg apostola. – objasnio je biskup.

Nadalje je biskup Palić podsjetio na lik svete Bernardice kojoj se u Lurdu ukazala Marija. Kod ukazanja je imala 14 godina, kasnije je stupila u samostan, a umrla je u 35-toj godini života. Zanimljivost je i kako je Bernardica bila bolesna, ali nije ozdravila. I sama je pitala Gospu kada će ona ozdraviti, a Marijin odgovor je bio „na ovoj zemlji ne, ali ti obećajem nešto bolje i sretnije“. Podsjetio je biskup kako se Marija u Lurdu ukazala ukupno 18 puta, prvi puta na danjašnji dan 1858. godine, a zadnji puta na blagdan Gospe Karmelske 16. srpnja iste godine.

– Ukazanja, viđenja dolaze od Boga…Tamo gdje se ukazanje poklapa s Božjom porukom koju poznajemo iz Svetoga Pisma i iz učenja Crkve, tu smijemo imati pouzdanja… Ukazanja ne mogu zamijeniti Sveto Pismo i sakramente. Ukazanja nam mogu dati poticaj i snagu da danas možemo živjeti ono što je naša vjera, a to je dopustiti da nas obnovi Božja ljubav, slaviti sakramente s novom radošću i slušato poruku Svetoga Pisma otvorena srca.  – poručio je okupljenim vjernicima biskup Palić.

Pozivajući se na navješteno evanđelje mons. Palić je podsjetio kako je u događaju navještenja Marija svojim „da“ Bogu postala majka Sina Božjega, ali i majka svakog vjernika. Marija je postala prva vjernica, ali i hodočasnica u vjeri: - prošla je putovima života koji su slični našima; svuda tama, zbrke, neprilike, strah, umor, iznenađenja i prije svega bezbroj pitanja: Kako će to biti kad ja muža ne poznajem, što će reći moji: Josip i drugi, kako je Herod saznao za rođenje ovoga djeteta, zašto ga želi ubiti, kako ćemo dugo morati ostati u Egiptu, hoćemo li ikada više vidjeti sina izgubljenog u Hramu, što se to o njemu priča u Kafarnaumu i okolici, a tek što znači ta strašna nesreća: smrt na križu na Kalvariji?...Pred svim tim pitanjima Marija vjeruje i Marija ljubi. –

Završno se Biskup upitao o poruci današnjeg blagdana i zaključio da poruka može biti i Bernardičin odgovor na pitanje suvremenika što joj je Gospođa poručila. Bernardičin odgovor i Marijna poruka je bila: pokora, pokora, pokora. U hebrejskom izvorniku riječ pokora znači obraćenje Bogu čitavim bićem. – To obraćenje Bogu čitavim bićem znači promijeniti ponašanje, prije svega poslušnost Bogu, otkriti u sebi novo povjerenje prema Njemu, a to uključuje odvraćanje od loših i protubožanskih, ljudskih slabosti i sklonosti. – poručio je biskup Palić i zaključio da slaveći danas ovaj Marijin blagdan želimo moliti upravo ovu promjenu u našim srcima, za promjenu našeg načina promišljanja, djelovanja i povjerenja u Boga.
 
Na kraju mise riječi zahvale svima je uputio i gvardijan kapucinskog samostana u Varaždinu fra Mijo Šarčević. Biskupu Paliću darovao je licitarsko srce sa slikom grada Varaždina u znak zahvalnosti i sjećanja na ovaj radosni susret.

Biskup Palić je zahvalio te izrazio nadu da će okupljeni od onog što su kroz trodnevnicu i sam blagdan Gospe Lurdske o Mariji čuli, barem nešto uspjeti ponijeti u život vjere.

- Čvrsto vjerujemo da nas na tom putu vjere prati ona koja je prva bila vjernica i uzor vjere, a to je Marija. Molimo njezin zagovor i molimo Božji blagoslov da nas prate u svim danima našega života kako bismo prispjeli u vječnu radost gdje nas, vjerujemo, čeka ona, u zajedništvu sa svima svetima u svim našim patnjama i trpljenjima kako bismo i taj križ spremno i uz Božji blagoslov dalje nosili.