Od:
Do:

Biskup Mrzljak svjedočio o bl. Stepincu članovima varaždinskih franjevačkih bratstava

Biskup Mrzljak svjedočio o bl. Stepincu članovima varaždinskih franjevačkih bratstavaVARAŽDIN, 4. 3. 2017. 

U subotu nakon Pepelnice, 4. ožujka, u dvorani Božjeg naroda u Kapucinskom samostanu u Varaždinu, održan je zajednički susret članova dvaju varaždinskih bratstava Franjevačkog svjetovnog reda, sv. Feliksa Kantalicijskog i sv. Ivana Krstitelja. Bio je to prvi takav susret, potaknut željom da varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, koji kao član Franjevačkog svjetovnog reda nosi ime Alojzije, svojoj braći i sestrama progovori o bl. Alojziju Stepincu.

Na početku susreta prisutne je pozdravio domaćin, fra Mijo Šarčević, gvardijan Kapucinskog samostana u Varaždinu. Istaknuo je kako je radostan radi biskupova dolaska i povijesnog zajedničkog susreta dvaju bratstva oko svojeg subrata i biskupa. Susretu su, uz župnika fra Mirka Kemiveša, prisustvovali fra Marko Malović, gvardijan Franjevačkog samostana u Varaždinu i fra Dražen Kovač, duhovni asistent FRAME.

Biskup Mrzljak je svoje predavanje o bl. Alojziju Stepincu stavio u kontekst korizmenog vremena u kojem se nalazimo te se posebno osvrnuo na blaženikove korizmene propovijedi od 1939. do 1945. godine. Na tom temelju biskup je prikazao kako su propovijedi bl. Alojzija Stepinca odisale gorljivošću, zauzetošću za dobro vjernika te su često jasno i nedvosmisleno progovarale o tadašnjem stanju u društvu. Pritom se blaženik nije libio oštrih kritika i osuda loših pojava u društvu, a sve je temeljio na Božjoj riječi i Svetom pismu. Biskup Mrzljak primijetio je kako možemo i na današnje vrijeme primijeniti riječi koje je bl. Alojzije prije više od sedamdeset godina izgovorio kao zagrebački nadbiskup. I danas je vjera mnogih katolika stavljana na kušnju, posebno kod stvaranja kompromisa sa stavovima suprotnim Crkvi, koji Crkvi ne žele dobro. Jedan od primjera je i ponovno u medijima aktualna tema zaštite nerođenih. U tome nema kompromisa, jer ljudski život je Božji dar, od začeća do smrti, kazao je biskup.

Biskup je nastavio u svom izlaganju govoriti i o događanjima po dolasku komunističke vlasti, a posebno se osvrnuo na boravak bl. Alojzija Stepinca u zatočeništvu u Krašiću. U tim trenucima je osobno bio gotovo svakodnevno u blaženikovoj blizini, te je na interes braće i sestara iz Franjevačkog svjetovnog reda progovorio i o osobnim susretima s njime i zanimljivim anegdotama iz tog dijela blaženikova života. Bio je svet čovjek, izraženih kreposti za koje je svakodnevno molio, zaključio je biskup.

Nakon izlaganja, svi članovi dvaju bratstava okupili su se u župnoj crkvi na molitvi krunice, a potom su sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio biskup Mrzljak. Tumačeći odlomak iz Evanđelja o pozivu apostola Mateja, naglasio je da je svatko pozvan da prema svojim darovima i talentima pridonese širenju Božjega kraljevstva jer je svaki čovjek važan u Božjim očima. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor FRAME koji su tako ujedno podržali ovaj povijesni susret svoje starije braće.

Po završetku misnog slavlja, riječi zahvale u ime dvaju bratstava uputio je Branko Pagadur, ministar bratstva sv. Ivana Krstitelja, a susret je zaključen u samostanskoj blagovaonici prigodnim domjenkom.
Nikola Tomašević