Od:
Do:

Fra Josip Vizjak, kapucin proslavio svoju 50. obljetnicu svećeništva

Fra Josip Vizjak, kapucin proslavio svoju 50. obljetnicu svećeništvaVARAŽDIN, 26. 7. 2020.
Na sam dan 50. obljetnice svoje mlade mise u nedjelju 26. srpnja 2020 fra Josip Vizjak tu je zlatnu obljetnicu proslavio u Kapucinskoj crkvi u Varaždinu. U svečanom svetom misnom slavlju sudjelovali su osim zlatomisnika, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Jure Šarčević, franjevac fra Vjekoslav Kocijan, mladomisnik iz župe sv. Vida vlč Lovro Bišukp, iz kapucinskog samostana sv. Mihaela u Zagrebu fra Krsto Hrženjak, gvardijan Kapucinskog samostana fra Mijo Šarćević, dugogodišnji župnik župe sv. Vida fra Bono Šagi, a propovijedao je župnik fra Mirko Kemiveš. Svečanost je uveličao svojim pjevanjem zbor župe „Božji narod“ koji su na kraju izveli prigodni program pjesama i recitacija kojim su izrazili zahvalnost svih župljana fra Josipu na njegovom 50. godišnjem služenju u ovoj župi.

U nedjelju 19. srpnja. 2020. fra Vizjak je svoje zlatomisničko slavlje proslavio u rodnoj župi u Vidovcu. Slavlje je organizirao mjesni župnik vlč. Branko Švogor, a propovijedao je franjevac Krunoslav Kocijan, rodom iz slavljenikovog rodnog mjesta Gojanca.

Kapucin fra Josip Vizjak rođen je 29. siječnja 1943. u Gojancu, župa Vidovec, od oca Franje i majke Marije rođ. Osredek. Potječe iz obitelji u kojoj je bilo šestero djece. 4 razreda osnovne škole pohađao u Vidovcu, a kasnije je školovanje nastavio u Varaždinu. Prva dva razreda Gimnazije pohađao je kod Kapucina u Osijeku, a druga dva razreda kod franjeveca na Kaptolu u Zagrebu. Godinu novicijata završio je u Vipavskom Križu u Sloveniji i polaganjem redovničkih zavjeta stupio u Kapucinski Red. Vojni rok služio je u Makedoniji, u Kićevu i Resenu. Na Teološki fakultet u Zagrebu upisao se 1965. godine. Za svećenika je zaređen 28. lipnja 1970. u zagrebačkoj katedrali, a Mladu misu imao je u Vidovcu 26.  srpnja 1970. Nakon ređenja nastavlja svećeničku službu u Kapucinskom samostanu u Varaždinu, gdje i danas obavlja službu župnog vikara u župi sv. Vida. Od 1986. obavlja službu bolničkog kapelana u varaždinskoj bolnici, a na toj je službi ostao i nakon navršene 75 godine života.. U župi sv. Vida obnašao je sve pastoralne službe; služio je svete mise, ispovijedao, predavao vjeronauk u školi i u župi, a u samostanu je bio gvardijan i zamjenik gvardijana, u Provinciji je obavljao službu Definitora.

Fotografije: Plavec Fiket