Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak tradicionalno pohodio Bolnicu za plućne bolesti u Klenovniku

Biskup Josip Mrzljak tradicionalno pohodio Bolnicu za plućne bolesti u KlenovnikuKLENOVNIK, 18. 2. 2018.
U nedjelju 18. veljače varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je misno slavlje u kapeli Specijalne bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu u Klenovniku. Tradicionalni je ovo pohod preuzvišenog oca biskupa bolnici u Klenovniku u povodu Svjetskog dana bolesnika koji je Katolička crkva obilježila 11. veljače.

Uz mons. Mrzljaka euharistiju su slavili domaći župnik Župe Presvetog Trojstva, ujedno i bolnički dušobrižnik, vlč. Josip Jagarčec te vlč. Nikola Tomašević.

Prije samog misnog slavlja Mirjana Geci, glavna sestra bolničke službe u Klenovniku, uime djelatnika bolnice, bolesnika i njihovih obitelji zaželjela je svima dobrodošlicu i zahvalila biskupu Mrzljaku na dolasku. Pritom je izvijestila o aktualnim podacima u bolnici rekavši kako je trenutno u njoj smješteno oko 180 bolesnika, od čega je nažalost veliki broj na samrtnoj postelji.

- Hrvatska populacija je nažalost jedna od najstarijih u Europi. Mnogi trpe velike boli i patnje, a s njima pate i članovi njihovih obitelji. Nažalost, ima i onih koji trpe sami i nemaju nikoga da brine o njima. Izdvojila bih stoga medicinske sestre i tehničare koji su 24 sata uz bolesnike. Njima se posebno zahvaljujem na velikoj brizi i požrtvovnosti. Biti sestra ili medicinski tehničar i brinuti o teško bolesnim ljudima izuzetno je teško. To je poziv koji osjetite u srcu, a s druge strane treba biti profesionalac i pratiti nova znanja. Takav posao iziskuje fizičko i emocionalno izgaranje. Zahvaljujem se našem dušobrižniku, vlč. Josipu Jagarčecu, koji svakodnevno dijeli bol i patnju s našim pacijentima i pruža im riječ utjehe - kazala je Mirjana Geci, dipl. med. teh.

Na početku misnog slavlja varaždinski je biskup podsjetio kako je Svjetski dan bolesnika uveo sveti papa Ivan Pavao II. 1992. godine, koji nam je svojim riječima i životom pokazao kako se podnose starost, bolest i nemoć. Gledali smo svetog Ivana Pavla II. gotovo do njegovog posljednjeg daha i zaista nam je pokazao kako se strpljivo podnosi svagdanji križ života, rekao je biskup. Podsjetio je mons. Mrzljak kako smo prije koji dan ušli u korizmu, ‘vrijeme u kojem nam Isus pokazuje kako se nosi križ, jer važno je ne bježati od križa, već ga prihvatiti i nositi, jer u nošenju tog križa nismo sami.’

U svojoj homiliji okupljenim vjernicima biskup Mrzljak se nadovezao na početak korizme, kazavši da je pred nama 40 posebnih dana u našem kršćanskom životu.

- Pitamo se što ćemo činiti u korizmi? Ponekad čujemo često ono pitanje ‘čega ćemo se odreći’? To nije glavno pitanje, mada ako se trebamo nečega odreći onda su to zlo, grijeh, klevete, laži, vrijeđanja, itd. Više se trebamo prikloniti onome dobrom, odnosno razmišljati o tome što ćemo dobro učiniti. Zborna molitva u kojoj smo molili Boga da nam udijeli da godišnjom proslavom korizme napredujemo u spoznaji Isusa Krista i u životu slijedimo Njegov primjer daje nam plan korizmenog vremena. Uvijek moramo napredovati u spoznaji Isusa u duhu riječi evanđelja kada nam upravo Isus govori ‘obratite se i vjerujte evanđelju’. Moramo priznati da u našim životima postoje često težnje da više vjerujemo sebi. Ponekad nam se čini da je evanđelje previše zahtjevno. Put za Isusom nije lak, ali je pravi. Kada je pozivao ljude da idu za njim, Isus ih nije mamio lijepim obećanjima, već je ponudio križ i teškoće. Nimalo privlačno, ali to je put koji vodi pravome cilju. Kada razmišljamo o bolesnima i onima koji im pomažu, zar nije i to križ? Želimo u drugome čovjeku prepoznati Isusa koji i danas živi. Kada govorimo o tome da moramo upoznati Isusa, to nije samo sjećanje na Njegov život, već Ga želimo vidjeti u današnjem vremenu. Kada je sveti Ivan Pavao II. prije 26 godina proglasio Svjetski dan bolesnika, želio nam je naglasiti upravo da u bolesnicima vidimo samog Krista koji je potreban naše pomoći - poručio je u klenovničkoj bolničkoj kapeli preuzvišeni otac biskup.

Biskup je u sklopu svoje propovijedi pročitao nekoliko misli iz pisma pape Franje upućenog vjernicima uz Svjetski dan bolesnika.

Vlč. Josip Jagarčec je na kraju svetog misnog slavlja zahvalio biskupu Josipu Mrzljaku na tradicionalnom pohodu. Zahvalio je bolesnicima, župljanima, te vjernicima iz drugih župa. Zahvalio je i onima koji skrbe za bolesnike; dr. Andriji Golubu, pročelniku bolničke službe u Klenovniku, spomenutoj medicinskoj sestri Mirjani Geci, Anici Sekovanić, pomoćnici za sestrinstvo u Općoj bolnici Varaždin, te Damiru Poljaku, pomoćniku pročelnika u Klenovniku. Dodajmo, kako su se i ove godine iskazale članice udruge “Kap dobrote” iz Sračinca svojom posjetom i prigodnim darivanjem pacijenata bez obitelji.
 
Goran Damjanić