Od:
Do:

Svibanjski Marijin put u Klenovniku

Svibanjski Marijin put u KlenovnikuKLENOVNIK, 13. 5. 2018.
Po prekrasnom sunčanom vremenu održan je u nedjelju 13. svibnja Marijin put u Klenovniku, u nazočnosti stotinjak hodočasnika koji su uz molitvu i pjesmu razmatrali 15 otajstava krunice, zaustavljajući se uz kamene postaje s prikazima otajstava krunice.

Na početku pobožnosti sve je nazočne pozdravio mons. Nedjeljko Pintarić, supsidijar u župi sv. Marka u Zagrebu, a rodom iz klenovničke župe, koji je podsjetio na jubilej desete obljetnice otkako je 2008. godine započelo oživljavanje pobožnosti Marijina puta te obnova svih kamenih postaja čiji počeci sežu u 1672. godinu, kada je grof Ivan IV. Drašković dao postaviti postaje od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Volfganga u Vukovoju.

Podsjetio je također da se ove 2018. godine iz povijesti Klenovnika slavi nekoliko obljetnica: 510 godina izgradnje najstarijeg sakralnog objekta u župi kapele sv. Volfganga u Vukovoju, 410 godina početka gradnje plemićkoga dvorca obitelji Drašković, 280. obljetnice izgradnje sadašnje župne crkve Presvetoga Trojstva, 160 godina od otvaranja pučke škole u Klenovniku te 20 godina izgradnje kapele sv. Ane u Dubravcu.

Po završetku pobožnosti Marijina puta, u kapeli sv. Volfganga, misno slavlje predvodio je i propovijedao mons. Pintarić, u koncelebraciji s klenovničkim župnikom Josipom Jagarčecom. U homiliji je, osvrćući se na prvo čitanje iz Djela apostolskih u kojem su opisani prvi samostalni odgovorni koraci apostolskoga zbora i mlade Crkve nakon Isusova uzašašća i preuzimanja Petrove službi upravljanja tom prvom zajednicom, mons. Pintarić istaknuo da je kroz svu povijest jedna od zadaća Crkve učvršćivanje međusobnog zajedništva vjernika. I Isus u svojoj velikosvećeničkoj molitvi moli za to jedinstvo, kao i za shvaćanje i prihvaćanje poslanja kojeg očekuje od apostola i svakoga tko prihvaća evanđelje kao temelj izgradnje novoga svijeta, rekao je mons. Pintarić, pozvavši hodočasnike da u svom svakodnevnom životu, kao što su i na Marijinom putu, budu svjesni vjerničke odgovornosti te da svjedoče Božju ljubav koja osposobljava vjernike, unatoč mržnje svijeta, da ljudima na ovozemaljskom putu otkrivaju Boga koji je ljubav.

Župnik Jagarčec zahvalio je svima koji su na različite načine tijekom posljednjih deset godina sudjelovali u Marijinom putu te je najavio da će tijekom ljeta, po završetku restauratorsko-konzervatorskih radova, u kapelu biti vraćen pobočni oltar Majke Božje kojeg su 1674. godine, članovi bratovštine sv. Volfganga iz obližnjeg zaseoka Pintarići naručili kod varaždinskog kipara Ivana Jakoba Altenbacha. Također najavio je da se nastavlja s obnovom sakralnog inventara kapele te da je na redu obnova drvene, marmorizirane propovjedaonice s kipovima evanđelista na stranicama govornice i Bogom Ocem na vrhu baldahina.
Nazočnima se obratio i načelnik općine Klenovnik Mladen Blaško napomenuvši da su hodočasnici tijekom svojega hoda mogli primijetiti da su u tijeku radovi na dovođenju vodovodne mreže do najudaljenijih naselja u općini te da će uskoro i kapelska kuća dobiti svoj vodovodni priključak. Izvode se i radovi na poboljšanju pristupne ceste prema kapeli sv. Volfganga te uređenja platoa ispred kapele na kojem se održavaju prigodna okupljanja nakon misnih slavlja i na proštenjima, osobito na Uskrsni ponedjeljak, kada se okuplja veliki broj vjernika. Premda je 21. stoljeće, dovođenje vode u te najviše dijelove klenovničke općine veliki je napredak za preostalo stanovništvo na tom brdovitom području jer voda je jedan od elementarnih uvjeta za život do koje stanovnici tog kraja u ovom trenutku još uvijek odlaze na izvor ili skupljaju kišnicu u rezervoare.

Uređenjem puta prema kapeli sv. Volfganga prije desetak godina i uređenjem Marijina puta upravo je taj dio klenovničke župe i njezinih stanovnika došao u središte hodočasničkoga putopisa koji ispisuju novi događaji i novi hodočasnici iz različitih krajeva Varaždinske biskupije.