Od:
Do:

Svibanjski Marijin put u Klenovniku

Svibanjski Marijin put u KlenovnikuKLENOVNIK, 21. 5. 2017.
Svibanjski Marijin put u Klenovniku, u prigodi 345. obljetnice postavljanja 15 kamenih postaja otajstava krunice, održan je u nedjelju 21. svibnja te su brojni hodočasnici po lijepom i ugodnom vremenu u zelenilu zagorskih pejzaža molili krunicu i pjevali prigodne crkvene popijevke.

Na početku pobožnosti nazočnima se obratio mons. Nedjeljko Pintarić, podsjetivši na povijesne činjenice vezane uz podizanje kamenih pilova s prikazima radosnih, žalosnih i slavnih otajstava krunice Blažene Djevice Marije, koje je 1672. godine grof Ivan IV. Drašković da postaviti od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Volfganga u Vukovoju. Istaknute su i radosne činjenice obnove postaja od 2008. do 2015. godine, u kojoj su sudjelovali mnogi pojedinci i ustanove, a urodile su lijepom tradicijom zajedništva u klenovničkoj župi kao i sa susjednim župama iz koje dolaze hodočasnici na tu jedinstvenu pobožnost u Hrvatskoj, a i u tom dijelu Europe.

Pobožnost su predvodili župnik domaće župe Presvetoga Trojstva u Klenovniku Josip Jagarčec te susjedni župnici Marko Zadravec iz župe sv. Martina u Donjoj Voći i Mario Filipović iz župe sv. Barbare u Natkrižovljanu.

Na završetku Marijina puta, misno slavlje u kapeli sv. Volfganga predvodio je voćanski župnik Zadravec, potaknuvši u propovijedi nazočne hodočasnike na zauzeti vjernički život. Župnik Jagarčec zahvalio je na završetku misnoga slavlja svima koji su sudjelovali u pobožnosti, kao i sponzorima koji su svojim sponzoriranjem omogućili tradicionalnu zakusku za sve hodočasnike u hladu stoljetne lipe ispred kapelske kuće.

Kanonik Vuk Gabrijel Križanić zapisao je 10. prosinca 1672. za grofa Draškovića u vizitaciji: »Narod nije sablažnjiv, jer se o njemu gospodin grof mnogo skrbi i drži ga pod jakom stegom. On čini još mnogo dobra. Naime, pobrinuo se da se načini 15 otajstava Blažene Djevice na kamenim stupovima počevši od dvorca Klenovnik pa sve do kapele sv. Volfganga.«
Nakon sedam godina zauzete obnove postajâ, od koji su 4 obnovljene uz pomoć Ministarstva kulture a ostalih je 11 izradio samouki kipar Slavko Bunić, iz godine u godinu raste i zanimanje za sudjelovanje u svibanjskoj i listopadskoj pobožnosti Marijina puta, kao i dolazak pojedinih skupina posjetitelja i hodočasnika tijekom godine.
 
NP