Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak tradicionalno povodom Svjetskog dana bolesnika pohodio Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Klenovniku

Biskup Josip Mrzljak tradicionalno povodom Svjetskog dana bolesnika pohodio Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u KlenovnikuKLENOVNIK, 17. 2. 2019.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak tradicionalno je, povodom Svjetskog dana bolesnika kojeg je Crkva proslavila 11. veljače, pohodio Specijalnu bolnicu za plućne bolesti i tuberkulozu u Klenovniku.

Biskup Mrzljak je tim povodom u nedjelju 17. veljače u bolničkoj kapeli predslavio misno slavlje, a u zajedništvu s njime bili su domaći župnik Župe Presvetog Trojstva u Klenovniku, ujedno i bolnički dušobrižnik, vlč. Josip Jagarčec, zatim vlč. Ivan Kljunić koji trenutno u Klenovniku pomaže župniku Josipu, te vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik.

Prije samog misnog slavlja Mirjana Geci, glavna sestra bolničke službe u Klenovniku, uime djelatnika bolnice, bolesnika i njihovih obitelji zaželjela je svima dobrodošlicu i zahvalila biskupu Josipu Mrzljaku na njegovom pastirskom dolasku, kao i vlč. Josipu Jagarčecu na njegovoj redovitoj brizi o duhovnom zdravlju pacijenata klenovničke bolnice. Pritom je izvijestila prisutne o aktualnim podacima u bolnici rekavši kako je trenutno u njoj smješteno oko 180 bolesnika, od čega je najveći broj onih starije životne dobi, no ima nažalost i onih u mlađim godinama života.

- Svi znamo da je hrvatsko stanovništvo sve starije, jedno od najstarijih u Europi, a u našoj praksi to itekako jako osjećamo. To je jedan veliki društveni problem, sociološki, ekonomski ali i epidemiološki. Mi koji radimo u sustavu zdravstva sve smo više opterećeni, zahtjevi posla su sve veći, a nažalost, kao što možemo vidjeti iz medija, izloženi smo verbalnim, ali i fizičkim agresijama. U takvim uvjetima fizičke i psihičke iscrpljenosti zdravstvenih radnika i njima je potrebna medicinska pomoć, a nažalost u takvim situacijama događaju se i pogreške - kazala je Mirjana Geci, dipl. med. teh., te se zahvalila svim zaposlenicima Opće bolnice Varaždin na njihovom izuzetnom trudu i požrtvovnosti, a zahvalila je i biskupu, kazavši da je i njima koji ovdje rade, kao i svim bolesnicima, potrebna riječ utjehe.

Na početku misnog slavlja varaždinski je biskup podsjetio da smo uvodnom pjesmom posvećenoj Majci Lurdskoj obilježili Svjetski dan bolesnika i zdravstvenih djelatnika koji slavimo po želji svetog pape Ivana Pavla II. Tako se i mi tradicionalno sabiremo ovdje u Klenovniku da molimo za sve bolesnike i medicinsko osoblje, rekao je u uvodu biskup Mrzljak.

U svojoj homiliji okupljenim vjernicima varaždinski je biskup kazao kako je važan dio svete mise slušanje i usvajanje Božje riječi.

- No važno je slušati što nam ta Božja riječ govori. Ona nije samo izgovorena prije 2000 godina, već je Božja riječ živa i danas nam nešto poručuje. Slušali smo odlomak iz evanđelja u kojem možemo vidjeti razlike između siromaštva i bogatstva. Blago siromasima! Mi ljudi bismo odmah pitali - pa kako? Što siromah može učiniti? No, dakako da treba razumjeti što to znači biti siromah. Siromah je onaj koji osjeća da mu nešto treba, da je potreban nekoga ili nečega. Ne radi se samo o materijalnom siromaštvu, već o čovjekovoj spoznaji da sam sebi nije dostatan. Sveti Luka dalje govori ‘jao vama bogataši, imate svoje zadovoljstvo’. Bogataš posjeduje materijalna dobra i misli da mu više ništa ne treba te ne razmišlja da su mu uz to potrebni Bog i neke druge vrijednosti - poručio je biskup Mrzljak dodavši kako bismo upravo o tim vrijednostima mogli nešto naučiti iz ovogodišnje poslanice pape Franje za 27. Svjetski dan bolesnika, čije je odabrane dijelove biskup vjernicima pročitao na svetoj misi te o njima promišljao.

Znamo da je zdravlje ovisno o interakciji s drugima i zahtijeva povjerenje, prijateljstvo i solidarnost. To je blago koje se može u punini uživati tek kad se dijeli s drugima. Radost velikodušnog darivanja je indikator zdravlja kršćanina. Sve vas povjeravam Mariji, neka nam ona pomogne dijeliti darove koje smo primili u duhu dijaloga i uzajamnog prihvaćanja, živjeti kao braća i sestre pozorni na potrebe drugih, znati darivati velikodušna srca i naučiti radost nesebičnog služenja drugima. Svima s velikom ljubavlju jamčim svoju blizinu u molitvi i svima od srca upućujem svoj apostolski blagoslov. (papa Franjo)

- Sveti otac svake godine odabire jedno mjesto u kojem će se posebno proslaviti Svjetski dan bolesnika, a ove godine je to Calcutta u Indiji, upravo tamo gdje je Majka Tereza započela svoje djelovanje. Djelo Majke Tereze se proširilo te se danas Misionarke ljubavi - sestre Majke Tereze brinu o bolesnicima po cijelome svijetu - poručio je biskup, a svoju je propovijed završio molitvom svetog Ivana Pavla II. za bolesne i umiruće.

Vlč. Josip Jagarčec je kao domaćin na kraju svetog misnog slavlja zahvalio biskupu Josipu Mrzljaku na tradicionalnom pohodu. Zahvalio je braći svećenicima, pjevačima, svom medicinskom osoblju, bolesnicima, župljanima, te vjernicima pristiglim na misno slavlje.
 
Goran Damjanić