Od:
Do:

Biskup Radoš uoči Božića pohodio Dom za starije i nemoćne osobe u Varaždinu

Biskup Radoš uoči Božića pohodio Dom za starije i nemoćne osobe u VaraždinuVARAŽDIN, 21. 12. 2019.
Varaždinski biskup tradicionalno uoči svetkovine Božića pohodi Dom za starije i nemoćne osobe u Varaždinu. Tako je ove godine novi varaždinski biskup Bože Radoš po prvi puta pohodio korisnike i djelatnike Doma u Zavojnoj ulici u Varaždinu, u subotu 21. prosinca 2019.

Ondje je predslavio misno slavlje u zajedništvu sa svećenicima franjevcima koji inače skrbe za korisnike ovog Doma, a radost su svojim dolaskom donijeli i članovi varaždinske FRAMA-e koji su tijekom mise predvodili pjevanje.

Uime korisnika Doma biskupu je dobrodošlicu poželio fra Branimir Kosec istaknuvši kako su ondje korisnici s raznim životnim križevima,  ali ovaj trenutak i svaka sveta misa, svima njima je velika utjeha i ohrabrenje.

Biskup Radoš je na početku izrazio radost zbog posjeta Domu za starije, rekavši kako je na neki način to i njegov dom, budući da je kroz 18 godina s bogoslovima u Đakovu svakog tjedna posjećivao dom za starije. Poručio je korisnicima i kako Dom nije samo čekaonica za otići s ovoga svijeta, nego je mjesto gdje se čovjek može smiriti i u ljubavi biti s Bogom i ljudima.

Kroz simboliku biskupova poljupca knjige odnosno Riječi Božje nakon naviještenog evanđelja, mons. Radoš je najprije okupljene ohrabrio da se u životu potpuno oslone na Boga.

- Svećenik kada ljubi Evanđelje, kao da ljubi uime svakoga prisutnoga i govori: Gospodine, neka moje usne budu one koje će Tebe ljubiti, neka moj život bude tako blizu Tebe da se mogu i smijem osloniti na Tebe, jer Ti si čvrsti oslonac. Bog nam želi kazati da je On naš oslonac na koji se smijem osloniti i na koji se mora osloniti naš život da bi mogao opstati, da ne padne, da ne propadne. – poručio je mons. Radoš.

O takvom potpunom povjerenju u Gospodina biskup Radoš je progovorio i tumačeći misna čitanja odnosno lik kralja Ahaza iz Starog zavjeta koji nikako ne može povjerovati da je Bog s njegovim (Izraelskim) narodom i sv. Josipa iz Novog zavjeta koji vjeruje da je Bog s njime.

Kralj Ahaz traži ljudske saveznike, odlazi u rat, čini kompromise i njegovo se kraljevstvo pomalo rastače. Josipu, pak, dolazi anđeo, hrabri ga, govori mu neka se ne boji nasloniti svoj život na Boga, jer Bog ima plan s njime. I djetetu kojega je Marija začela po Duhu Svetomu, upravo će Josip nadjenuti ime Isus što znači Bog spašava.

- Bog je onaj koji spašava. Ne spašavaju ljudi, nego samo Bog može spasiti. Ljudi jedni drugima mogu pomoći ako su produžena Božja ruka, mogu biti i Božje djelo i Božji znak među nama. – naglasio je biskup Radoš te korisnicima Doma poželio da se Bog rodi u njihovom toplom kutku duše. Iako stari po tijelu, mogu biti mladi u duši, spremni primiti Boga i dopustiti da se Bog rodi u njihovoj nutrini.

- Neka Bog bude trajno s vama: i mlad i zreo; onaj na koga se možete osloniti, ali i ono dijete koje širi nadu i ljubav oko sebe. – zaključio je u svojoj homiliji biskup Radoš.

Na kraju euharistijskog slavlja biskupu Radošu su toplu i iskrenu zahvalnost izrazili korisnici Doma, fra Branimir, te ravnateljica Vesna Vidović Oreški izrazivši nadu kako će se i nadalje, idućih dugi niz godina, susretati, osobito s obzirom na biskupovo nekadašnje iskustvo kao svećenika u Domu za starije i nemoćne u Đakovu.

 
Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Siniša Conar