Od:
Do:

Na Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske biskup Mrzljak pohodio specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama

Na Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske biskup Mrzljak pohodio specijalnu bolnicu u Varaždinskim ToplicamaVARAŽDINSKE TOPLICE, 11. 2. 2018.
U nedjelju 11. veljače, na 26. Svjetski dan bolesnika, ujedno blagdan Blažene Djevice Marije Gospe Lurdske, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je sveto euharistijsko slavlje u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama.

U zajedništvu s preuzvišenim ocem biskupom, u Kongresnoj dvorani našeg poznatog rehabilitacijskog centra, slavili su domaći župnik Stjepan Mostečak, dekan Varaždinskotopličkog dekanata ujedno bolnički dušobrižnik, kao i župnici susjednih župa, vlč. Juraj Kopjar (Svibovec) i vlč. Stjepan Makar (Ljubešćica) te vlč. Nikola Tomašević.

Prije misnog slavlja okupljenima se obratio ravnatelj bolnice Damir Mihalić koji je svima zaželio srdačnu dobrodošlicu, a korisnicima bolnice brz oporavak. Biskup Mrzljak se na početku mise zahvalio na dobrodošlici podsjetivši na blagdan Majke Božje Lurdske i dan bolesnika i medicinskog osoblja.

U svojoj homiliji mons. Josip Mrzljak je podsjetio kako je nedjelja najstariji kršćanski blagdan, budući da prvi kršćani nisu imali druge blagdane osim nedjelje. Od prvih dana pa do danas, svake se nedjelje kršćani okupljaju zajedno da bi slušali Božju riječ i slavili žrtvu Kristovu.

- Prvi učenici su se zajedno s Marijom okupljali i prepričavali događaje kojih su se sjećali. Sve su to slušali Matej, Marko, Luka i Ivan, koji su godinama nakon tih događaja zapisali te događaje. Tako su nastala evanđelja, događaji iz Isusova života. U prvoj Crkvi vidimo kako je to živa Božja riječ, jer za njih prepričavanje tih događaja nije bila samo uspomena. Isusove riječi ‘ovo činite meni na spomen’ postaju čin i poruka za svako vrijeme. Nakon skoro 2000 godina to je poruka i za naše vrijeme te se pitamo kako te riječi odzvanjaju u našim životima. Zato je važan taj naš nedjeljni susret. Prvim kršćanima je nedjelja bila važna, jer tada se rađala Crkva. Euharistija nedjeljom je činila Crkvu, a Crkva je činila euharistiju. To je međusobno usko povezano i jedno bez drugoga ne može ići. Tako je i Isus želio. Crkva je Božje djelo, Isusovo djelo, koji je učenicima povjerio važnu zadaću. Prva Crkva bila je okupljena uz Mariju i ona je neprestano prisutna u Crkvi. Blagdan Blažene Djevice Marije Gospe Lurdske slavi događaj iz 19. stoljeća kada se Marija ukazuje običnoj djevojčici koja odmah uzima krunicu i počinje moliti. Htjela se prekrižiti, ali nije mogla tako dugo dok se ’Bijela Gospođa’ nije najprije prekrižila. Marija je pokazala Bernardici da treba moliti krunicu. To je jedan poticaj da razmišljamo o molitvi krunice i otajstvima naše vjere. Velika većina kršćana ne pročita cijelu Bibliju. Ali krunica - to je Biblija za one koji nemaju prilike čitati je. U krunici se nalaze bitne istine naše vjere i zato krunica nije samo vanjski znak. Kada govorimo o Ludru, mnogi su ondje doživjeli svoje tjelesno, ali i duhovno ozdravljenje. Prihvatili su svoje teškoće, bolest i nemoć i u tome pronašli svoj smisao. Bolest nije prokletstvo, već postaje sredstvo spasenja kada čovjek prihvaća svoj križ s vjerom - poručio je okupljenom mnoštvu biskup Mrzljak.

Svjetski dan bolesnika proglasio je 1992. sveti papa Ivan Pavao II., a otada je običaj da pape tim povodom šalju vjernicima svoje poruke. Tako je i ove godine isto učinio papa Franjo, a varaždinski je biskup tijekom svoje propovijedi u Varaždinskim Toplicama pročitao nekoliko papinih misli i rečenica iz ovogodišnje poruke uz Svjetski dan bolesnika. Cijelu poruku Svetog Oca možete pročitati ovdje.

Na kraju svečanog misnog slavlja vjernicima se obratio domaći župnik i bolnički dušobrižnik vlč. Stjepan Mostečak koji je zahvalio preuzvišenom ocu biskupu što je i ove godine pohodio Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju. Iz ove bolnice mnogi se krijepe i vraćaju svojim domovima okrijepljeni i zdravstveno i duhovno, kazao je vlč. Mostečak.

Pjevanje je tijekom euharistije animirao Mješoviti župni zbor sv. Martina, Tamburaški župni orkestar i Dječji zbor “Martinčeki”, a sve pod budnim okom prof. Zlatka Pipleka.

Inače, u sklopu rehabilitacijskog centra u Varaždinskim Toplicama postoji bolnička kapela kojoj je zaštitnik bl. Alojzije Stepinac, a suzaštitnica Majka Božja Lurdska. Tjedno se ondje slavi sveta misa, a u njoj gotovo neprestano mole brojni bolesnici i pacijenti na rehabilitaciji. Također, dušobrižnik vlč. Stjepan Mostečak obilazi nepokretne bolesnike u njihovim bolničkim sobama.
 

Goran Damjanić