Od:
Do:

Preminuo preč. Mato Repić, svećenik Varaždinske biskupije

Preminuo preč. Mato Repić, svećenik Varaždinske biskupije

ZAGREB, 21. 7. 2014. 

Preč. Mato Repić, svećenik Varaždinske biskupije, umirovljeni kanonik prepozit Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog, preminuo je u 97. godini života i 72. godini svećeništva u ponedjeljak 21. srpnja u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu.

Rođen je 16. veljače 1918. godine u Petrijancu. Zaređen je za svećenika 6. lipnja 1943. godine u zagrebačkoj katedrali po rukama zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Kao kapelan od 1943. godine službovao je u župi Vidovec. Od 1945. do 1946. godine bio je kapelan u Vinici. Od 1946. godine pa sve do umirovljenja 1999. godine bio je župnik u Lepoglavi. U Lepoglavi je službovao 53 godine, i to u vrijeme progona svećenika nakon II. svjetskog rata. Posebno teške prilike proživio je zajedno sa svojim vjernicima u vrijeme zatočenja tadašnjeg nadbiskupa, danas bl. Alojzija Stepinca u lepoglavskom zatvoru, te kada su komunističke vlasti zatvorile “njegovu“ župnu crkvu u Lepoglavi.

Dana 26. rujna 1981. godine imenovan je kanonikom Zbornog kaptola Čazmanskoga. U više navrata bio je dekan Bednjanskog dekanata. Preč. Repić bio je najstariji svećenik Varaždinske biskupije. U lipnju 2013. godine proslavio je u Petrijancu 70 godina misništva.

Oproštaj od preč. Repića, kojeg će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, bit će u četvrtak 24. srpnja s početkom u 17 sati na mjesnom groblju u Lepoglavi, a misa zadušnica bit će nakon sprovodnih obreda u crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi.