Od:
Do:

U Klenovniku pokopan preč. Josip Brgles

U Klenovniku pokopan preč. Josip Brgles

KLENOVNIK, 26. 7. 2011.

Preč. Josip Brgles, umirovljeni župnik župe Novigrad Podravski i donedavni dekan Virovskog dekanata pokopan je u svojoj rodnoj župi Klenovnik u utorak 26. srpnja.

Misu zadušnicu i sprovodne obrede predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Nazočnom mnoštvu vjernika iz Novigrada Podravskoga, Klenovnika i drugih mjesta u kojima je pokojnik djelovao i imao prijatelje, biskup Mrzljak je u propovijedi govorio o vrijednosti svećeničkog predanja Bogu, posebice službe naviještanja Božje riječi od koje svećenik hrani najprije sebe kako bi i druge mogao voditi u vječni život. U klenovničkoj župnoj crkvi Presvetoga Trojstva s biskupom Mrzljakom koncelebriralo je četrdesetak svećenika, a bilo je lijepo vidjeti i ministrante i ministrantice iz Novigrada Podravskog koji su ispratili svoga župnika.

Na završetku mise zadušnice od pokojnika se najprije oprostio načelnik općine Klenovnik Izidor Gladović, koji mu je zahvalio na svemu plemenitom što je činio u župama svoga djelovanja, čime je pronosio i dobar glas o svom rodnom mjestu. Riječi zahvale uputio je i župljanima župe Novigrad Podravski koji su se dan ranije, u ponedjeljak 25. srpnja, dirljivo oprostili od pokojnog župnika. Dugogodišnji pastoralni suradnik u Novigradu Podravskom, Mladen Levak, zahvalio je pokojniku za osamnaest godina zauzetog rada u toj podravskoj župi te za istinsko prijateljstvo koje je gradio sa svim ljudima. Uime svećenika Virovskog dekanata za susretljivost i međusobnu suradnju zahvalio mu je župnik iz Gole vlč. Ivan Herega.

U smiraj sunčanog ljetnog dana, pokojnikovo je tijelo ukopano na mjesnom groblju u Klenovniku.

Josip Brgles je za svećenika zaređen 1973. godine. Ta je godina u novijoj hrvatskoj povijesti ostala zapamćena po najvećem poslijeratnom broju mladomisnika – više od 150 dijecezanskih i redovničkih svećenika zaređeno je u našim katedralama. Mladu misu proslavio je 8. srpnja 1973. godine u rodnoj župi, u nazočnosti velikoga broja vjernika iz cijelog Bednjanskog dekanata. Na mladomisničkom mu je slavlju propovijedao dvije godine stariji prijatelj iz školskih i studentskih dana, vlč. Andrija Kišiček, prvo duhovno zvanje i zaređeni svećenik rodom iz klenovničke župe.

Prva svećenička iskustva stječe u drevnoj zagrebačkoj župi sv. Petra, gdje je od 1974. do 1978. bio kapelan župniku Ivanu Šaliću, nekadašnjem tajniku kardinala Alojzija Stepinca, s kojim je rado razgovarao o Stepinčevu mučeničkom životu, vjernosti Crkvi i hrvatskom narodu. Poklopilo se da je u isto vrijeme kapelan u župi sv. Petra bio i njegov mladomisnički propovjednik vlč. Kišiček te su s ponosom pronosili ime svoga Klenovnika.

Marljivo se pripremao za propovijedi i kateheze a svojom društvenošću i otvorenošću pokoncilske crkvenosti otvarao je nove prostore evangelizacije u svim slojevima društva. Iz Zagreba seli u Hrvatski Leskovac, a godine 1978. imenovan je župnikom župe Jasenovac. Unatoč nesklonim okolnostima i propagandi, u Jasenovcu uspijeva završiti obnovu župne crkve i dvora uoči nemilih događaja srpske okupacije. U studenomu 1991., u zadnjem trenutku, napušta povjerenu župu, spašavajući vlastiti život pred granatama i tenkovima “jugovojske“. Od 1989. do 1993. vršio je službu dekana Dubičkog dekanata, dok je od 1981. do 1986. vršio i službu privremenog upravitelja župe Krapje. Kako se nije mogao vratiti u Jasenovac, u kojemu ostaje župnikom sve do 1993. godine, svoj pastoralni rad nastavlja u župi Resnik kraj Zagreba, pomažući župniku u pastoralnoj skrbi za župljane župe Ivanja Reka.

Župnikom u Novigradu Podravskom imenovan je 22. srpnja 1993., a od 1998. godine vršio je službu dekana Virovskog dekanata. Zbog teške i uznapredovale bolesti 15. srpnja 2011. godine razriješen je dekanske službe i službe župnika u Novigradu Podravskom te je istog dana umirovljen. Nadao će da će mu smanjenje obveza i boravak u Svećeničkom domu u Varaždinu te blizina rodnog Klenovnika olakšati bolesničke dane.

Rado je u svojim govorima koristio izraz “Učitelj iz Galileje“, čvrsto vjerujući da se Isusu Kristu isplati povjerovati i druge privoditi tom izvoru znanja. (np)