Od:
Do:

Preminuo mons. Vinko Gregur, ukop u utorak na groblju u Koprivnici

Preminuo mons. Vinko Gregur, ukop u utorak na groblju u Koprivnici

PREGRADA, 4. 11. 2012.

Nakon kratke i teške bolesti, u nedjelju 4. studenoga u Općoj bolnici Zabok, preminuo je pregradski župnik mons. Vinko Gregur, u 60. godini života i 34. godini svećeništva.

U Pregradi će u utorak 6. studenoga u 10 sati oproštaj od pokojnika i misu zadušnicu predvoditi zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić, a u 14 sati ukop na groblju u Koprivnici.

Mons. Gregur rodio se 24. kolovoza 1952. u Koprivnici, u brojnoj katoličkoj obitelji. Osmogodišnju školu završio je u Koprivnici, a zatim je kao pitomac Dječačkog sjemeništa polazio Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju na Šalati u Zagrebu, gdje je položio ispit zrelosti. Teologiju je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 25. lipnja 1978., a mladu misu je proslavio u Koprivnici 9. srpnja 1978. godine.

Službu kapelana u župi sv. Petra u Zagrebu obnašao je od 15. studenoga 1978. godine. Župnikom nove župe sv. Ane u Bjelovaru imenovan je 22. srpnja 1983., te je s puno pastoralne razboritosti, ljubavi i marljivosti organizirao novu župu na svim područjima, od postavljanja župne strukture, zauzetog pastoralnog rada do izgradnje župne crkve i župnog centra. Osim gradnje nove crkve s posebnom je zauzetošću vodio brigu o obnovi i preuređenju mnogih kapelica na području župe: sv. Ivana Krstitelja u Hrgovljanima, sv. Petra i Pavla u Klokočevcu, Žalosne Gospe u Gudovcu, sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela na Barutani.

Bio je član Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije (1998. - 2003.), kao i član Zbora savjetnika, a od rujna 2004. godine obnašao je službu dekana Bjelovarskog dekanata.

U župi sv. Ane u Bjelovaru djelovao je do 22. kolovoza 2005., kada je imenovan župnikom župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pregradi. Djelujući na svim razinama župnoga pastorala izgrađivao je živu zajednicu vjernika te je davao inicijative i poticaje za zajedničko dobro svih stanovnika na području župe. Središte Pregrade, kojom dominira velebna župna crkva i obnovljeni župni dvor, dobilo je novi izgled uređenjem Trga Gospe Kunagorske, parkirališta i zelenih površina crkvenoga zemljišta.

Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 22. travnja 2010. kapelanom Njegove Svetosti s naslovom monsinjor. (IKA)