Od:
Do:

U Varaždinu preminuo preč. Gustav Kuzmić

U Varaždinu preminuo preč. Gustav Kuzmić

VARAŽDIN, 18. 11. 2010.

Preč. Gustav Kuzmić, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije i kanonik Varaždinsko-čazmanskog zbornog kaptola, preminuo je u srijedu 17. studenoga u 83. godini života i 56. godini svećeništva, nakon duge i teške bolesti u Općoj bolnici u Varaždinu.

Oproštaj će biti u subotu 20. studenoga s početkom u 13 sati na varaždinskom groblju. Nakon pokopa, misu zadušnicu u crkvi Dobrog pastira predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Gustav Kuzmić rođen je 19. siječnja 1928. godine u župi Visoko kod Zeline. Zbog iskazivanja podrške nadbiskupu Alojziju Stepincu tijekom studija teologije 1950. g. osuđen je na tri godine teškog zatvora, zbog čega je zaređen tek na Petrovo 29. lipnja 1955. godine. S petoricom svojih kolega bio je prvi naraštaj bogoslova koji je zaredio zagrebački nadbiskup koadjutor dr. Franjo Šeper. Po ređenju imenovan je kapelanom na Plešivici, a zatim je dvije i pol godine bio župnikom u Sutlanskoj Poljani uz granicu sa Slovenijom. Daljnjih deset godina bio je župnikom u Hrašćini u Hrvatskom zagorju, a potom pet mjeseci u Kapeli kraj Bjelovara. Idućih deset i pol godina bio je župnikom u Gornjoj Rijeci pokraj Križevaca. Godine 1980. imenovan je župnikom u Virju, danas župi Varaždinske biskupije. Gotovo dva desetljeća bio je nositeljem izdavanja vjerskog dekanatskog lista "Podravski zvonici". Neko vrijeme bio je savjetnik zagrebačkog nadbiskupa te sedamnaest godina dekan Virovskog dekanata.

Godine 1998. nakon uspostave Varaždinske biskupije imenovan je kanonikom Varaždinsko-čazmanskog kaptola. Iste godine imenovan je počasnim građaninom Općine Virje zbog unapređenja vjere i kulture u Virju, a iduće ga je godine predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske. U 72. godini života umirovljen je te se, preselivši u Varaždin, stavio na raspolaganje Varaždinskoj biskupiji, gdje je od 1999. do 2004. godine pomagao u ekonomatu i obavljao niz drugih pastoralnih zadataka. Bio je katedralni ispovjednik, obavio kanonske vizitacije župa, a zbog zdravstvenih problema posljednjih je godina smanjio svoje aktivnosti vrativši se pisanju i izdavaštvu, kojima se i ranije tijekom života posvećivao s osobitim žarom. Od srpnja 2004. g. živio je u Svećeničkom domu u Varaždinu.