Od:
Do:

Preminuo preč. Ivan Košćak, svećenik Varaždinske biskupije

Preminuo preč. Ivan Košćak, svećenik Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 30. 1. 2014. 

Preč. Ivan Košćak, svećenik Varaždinske biskupije, kanonik Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog i župnik u miru, preminuo je u 82. godini života i 55. godini svećeništva u četvrtak 30. siječnja u KBC Rebro u Zagrebu od posljedica moždanog udara.

Rođen je 24. rujna 1932. godine u Oštricama, mjestu koje je u to vrijeme bilo filijala župe Remetinec, a danas su obje župe poznate po duhovnim zvanjima.

Zaređen je za svećenika na Petrovo 1959. godine u zagrebačkoj katedrali po rukama nadbiskupa Franje Šepera te je mladu misu proslavio 12. srpnja iste godine u Oštricama. Kao kapelan od 1960. godine službovao je u Samoboru i Noršić Selu u vrijeme kada je župnik bio sluga Božji kardinal Franjo Kuharić. Od 1963. do 1970. bio je upravitelj župe Pisarovinska Jamnica i privremeni upravitelj župe Lasinja 1969., a od 1970. do umirovljenja 2007. godine bio je župnik u Svetom Iliji kod Varaždina.

Dana 14. svibnja 1987. imenovan je kanonikom Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog. U više navrata bio je dekan Donjovaraždinskoga dekanata. Bio je članom Prezbiterskog vijeća u Zagrebačkoj nadbiskupiji i Varaždinskoj biskupiji. Za vrijeme župnikovanja preč. Košćaka Bog je župu sv. Ilije obdario brojnim svećeničkim i redovničkim zvanjima, te je u župi proslavljeno 17 mladih misa i 27 redovničkih zavjetovanja.

Oproštaj od preč. Košćaka, kojeg će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, bit će u subotu 1. veljače s početkom u 14 sati u župnoj crkvi sv. Ilije, a sprovodni obredi bit će nakon mise na mjesnom groblju u Svetom Iliji.