Od:
Do:

Oproštaj od vlč. Blaža Tote, umirovljenog svećenika Varaždinske biskupije

Oproštaj od vlč. Blaža Tote, umirovljenog svećenika Varaždinske biskupijeSVETI MARTIN NA MURI, 22. 12. 2016.
Vlč. Blaž Tota, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije, koji je preminuo u ponedjeljak 19. prosinca u Svećeničkom domu u Varaždinu u 85. godini života i 58. godini svećeništva, pokopan je u četvrtak 22. prosinca u Svetom Martinu na Muri, župi njegove posljednje dugogodišnje službe.

Sprovodne obrede na mjesnom groblju i svetu misu u župnoj crkvi sv. Martina biskupa predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s 50-tak svećenika te uz sudjelovanje većeg broja sestara iz više redovničkih zajednica, djelatnika Svećeničkog doma u Varaždinu i biskupijskih ureda, ožalošćene rodbine, prijatelja i mnogobrojnih vjernika, osobito iz župa Draškovec i Sveti Martin na Muri.

Domaći župnik vlč. Ivan Herceg, koji je 2000. godine naslijedio vlč. Totu, podsjetio je kako je u toj župi bio župnikom 34 godine sve do umirovljenja. Zahvalio mu je na svemu što je učinio na duhovnom, pastoralnom i materijalnom području u životu župne zajednice. Vlč. Blaž Tota rođen je 15. srpnja 1932. godine u župi Draškovec u donjem Međimurju od oca Franje i majke Marije rođ. Igrec te je imao još dvije sestre, Mariju i Margaretu. Za svećenika je zaređen 5. srpnja 1959. godine u Prelogu po rukama Franje Šepera, zagrebačkog nadbiskupa koadjutora. Dvije i pol godine bio je kapelan u Svetom Križu Začretju, a potom četiri godine župnik u Gornjem Dubovcu kod Križevaca, sve do 1966. godine kada je imenovan župnikom u svom rodnom Međimurju. Župnik Herceg okupljene je podsjetio na pokojnikovu veliku ljubav prema prirodi, jer cijeli život bio je vrlo aktivan planinar-alpinist, kazavši kako je u planinarskim podvizima vidio priliku da čovjek bolje upoznaje sebe ali i Božju ljubav. Također je bio dugogodišnji duhovnik u pokretu Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo. Svoja pastoralna i planinarska iskustva pretočio je u tri knjige koje je objavio u umirovljeničkim danima, te je planirao rad na četvrtoj.

U ime svećenika rodom iz župe Sveti Martin na Muri riječi oproštaja i zahvale uputio je preč. Vladimir Hren. Podsjetio je kako je vlč. Tota odmah po dolasku u župu prionuo poslu na duhovnoj obnovi župne zajednice, okupljao je različite skupine vjernika, osobito mlade i starije, te je privlačio nadahnutim propovijedima koje su doticale mnoga srca. Bio je druželjubiv i otvoren, te iskren pastir sa strogim ali i nježnim srcem koje je imalo razumijevanje za druge pokazujući svakome da je vrijedan i jedinstven. Posvetio se obnovi župne crkve i kapele sv. Margarete, te izgradnji župne kuće i nove crkve u filijali Hlapičina. Njegovom zaslugom u župi su kroz 14 godina djelovale i sestre Kćeri Božje ljubavi, a tijekom niza godina u župi su djelovali i kapelani. Za vrijeme njegove službe proslavljeno je osam mladih misa, a sedam djevojaka izabralo je redovničko zvanje. Osobito rado divio se ljepoti prirode gdje je osjećao Božju blizinu te je mnoge radosne trenutke rado dijelio s drugima. Na poseban način posvetio se radu u Kursilju, ali i poticanju novih duhovnih zvanja, rekao je preč. Hren te je u ime svih svećeničkih i redovničkih zvanja zahvalio na očinskoj brizi i primjerenom svećeničkom služenju.

Vlč. Andrija Vrane podsjetio je na njegov neumoran rad u Kursilju jer je u tom pokretu pronašao put za ostvarivanje zajedništva u župi i produbljivanje osjećaja za bližnjeg. Bio je jedan od prvih duhovnika toga pokreta i prorok svoga vremena. Duboke teološke misli i spoznaje izražavao je na jednostavan svjedočki način koji je bio svima razumljiv i oduševljavao za Krista i Crkvu. Kursiljo danas ne bi bio ono što jest da on nije postavio dobre temelje, kazao je vlč. Vrane i izrazio mu na tome duboku zahvalnost u ime tisuća onih kojima se posvetio. Općinski načelnik Franjo Makovec podsjetio je kako je njegovo djelovanje bilo prožeto ljubavlju i vjerom, ali i pronalaženjem ljepote u svakodnevnom svijetu kako bismo svi bili boljim ljudima.

Riječi zahvale uputili su i predstavnici župne zajednice Sveti Martin na Muri i župe Kneginec, gdje je posljednjih 15 godina na "varaždinskim bregima" pastoralno pomagao. Istaknuli su kako je naviještao Božju riječ u vremenima koja nisu bila lagana, posvećivao se svim naraštajima, te brinuo za duhovni rast cijele župne zajednice. Osobito je ukazivao kako slaviti Boga u jednostavnosti i poniznosti, ali i gorljivosti i srčanosti. Također, zahvala je upućena i u ime udruge mladih koju su sa župnikom, kao učiteljem i prijateljem, osnovali 1972. godine te su njihova prijateljstva i susretanja potrajala do današnjih dana.

Predvodeći misu zadušnicu biskup Mrzljak kazao je kako su se okupili da bi u vjeri molili za vječni život pokojnog Blaža, ali i svoj vlastiti, kako bi se svi skupa jednog dana našli u zajedništvu s Kristom oko kojeg su se i sada sabrali na euharistiji. U propovijedi je biskup Mrzljak podsjetio na neumoran svećenički rad vlč. Blaža koji je činio mnoga duhovna i materijalna dobra djela, zasigurno osjećajući duhovnu raspoloženost, smirenost i radost što je svoj život uložio u ovako plemenito zvanje trudeći se da Božja riječ bude živa u današnjem svijetu među svima nama. I po njemu ta Božja riječ utjelovljivala se u našim životima, rekao je biskup istaknuvši simboliku što se u predbožićno vrijeme opraštamo od svećenika koji je donosio i širio Božju riječ. Na kraju mise uputio je izraze sućuti svima ožalošćenima te je zahvalio djelatnicima Svećeničkog doma u kojem je pokojni Blaž živio posljednjih godina.
Jasminka Bakoš-Kocijan