Od:
Do:

Oproštaj od preč. Rudolfa Holija, umirovljenog svećenika Varaždinske biskupije

Oproštaj od preč. Rudolfa Holija, umirovljenog svećenika Varaždinske biskupijeSVETI ILIJA, 26. 1. 2017. 
Preč. Rudolf Holi, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije, koji je preminuo u utorak 24. siječnja u Svećeničkom domu u Varaždinu nakon duge i teške bolesti u 90. godini života i 63. godini svećeništva, pokopan je u četvrtak 26. siječnja u svom rodnom mjestu Svetom Iliji kod Varaždina.

Sprovodni obred na mjesnom groblju i svetu misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Ilije pr. predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s 30-tak svećenika.

Rođen je 8. veljače 1927. godine u župi Sveti Ilija, poznatoj po brojnim duhovnim zvanjima, u obitelji Andrije i Josipe, rođ. Vitez, koji su imali pet kćeri i tri sina. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj katedrali 29. lipnja 1954. godine. Nakon kapelanske službe u Pregradi (1955.-1957.) i Virju (1957.-1958.), imenovan je župnikom u Novigradu Podravskom gdje je bio na službi do 1980. g., nakon čega je do 1983. g. bio na službi župnika u Novom Selu na Dravi, te potom župnik u novoosnovanoj župi Beletinec, nastaloj izdavajanjem iz Svetog Ilije, sve do umirovljenja 2003. godine. Počasnim kanonikom Zbornog kaptola Čazmansko-varaždinskog imenovan je 1998. g. Nakon umirovljenja i teškog moždanog udara zbog teške bolesti kretao se s invalidskim kolicima te je posljednjih godina živio u varaždinskom Svećeničkom domu.

Domaći župnik preč. Izidor Ferek osvrnuo se na njegov životni put kazavši kako je bio dobar i aktivan svećenik dokle je god mogao vršiti svećeničku službu te je strpljivo nosio svoj križ bolesti.

Predvodeći misno slavlje, biskup Mrzljak podsjetio je kako čovjek nije samo zemaljsko stvorenje, nego ima vječnu neumrlu dušu. Okupili smo se na svetoj misi da bismo molili za pokojnog Rudolfa koji je u svojoj svećeničkoj službi bio vjeran Onome kome je povjerovao i koji ga je pozvao. Opraštamo se od njega, ali ne zaboravljamo njegov životni primjer. I sada kada se opraštamo od njega, ovaj nam je čin jedan ispit savjesti, ali i poticaj da svatko od nas po svome krštenju bude vjeran Kristu i izgrađuje crkveno zajedništvo, rekao je u propovijedi. Biskup Mrzljak prisjetio se svojih susreta s preč. Rudolfom kazavši kako se na njemu uvijek primjećivala životna kršćanska radost, duboko usađena u njegovo vjerno, predano i plemenito srce. Zaželio je da, opraštajući od njega, mole za sve kako bi ustrajali na putu kršćanskog života da bi se na kraju svi zajedno jednom našli u krilu nebeskog Oca.

Upućujući riječi zahvale i oproštaja u ime župne zajednice njegove posljednje službe, vjeroučitelj Vladimir Cesar kazao je kako je u njihovu župu došao nakon plodnog pastoralnog djelovanja u Podravini i Međimurju. Prisjetio se kako je s njime kao domaćica bila njegova rođena sestra Vera, te su oboje vrlo požrtvovno bili uvijek na raspolaganju župljanima. Kao župnik nikad nije klonuo duhom, te je nesebično uložio svega sebe u pastoralno djelovanje. Zahvalio je duhovnom ocu njihove župne zajednice na svemu što je učinio tijekom svojeg svećeničkog služenja sve dok ga teška bolest nije otrgnula iz aktivne službe. Ujedno je zahvalio osoblju Svećeničkog doma na kvalitetnoj njezi i skrbi. Biskup Mrzljak na kraju mise uputio je izraze sućuti članovima obitelji i svima ožalošćenima, a preneseni su i izrazi sućuti župe i općine Novigrad Podravski.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan