Od:
Do:

U Varaždinu pokopan gvardijan Kapucinskog samostana fra Željko Cestar

U Varaždinu pokopan gvardijan Kapucinskog samostana fra Željko CestarVARAŽDIN, 18. 11. 2016. 
Fra Željko Cestar, franjevac-kapucin, gvardijan Kapucinskog samostana u Varaždinu, koji je iznenada u 45. godini života, 12. godini redovništva i 5. godini svećeništva preminuo u srijedu 16. studenoga u Varaždinu, pokopan je u petak 18. studenoga na Gradskom groblju u Varaždinu.

Rođen je 21. studenoga 1971. u Zagrebu, od oca Ivana i majke Barice r. Čižmek, a živio je u Bratini kod Pisarovine. Sveti red krštenja primio je 18. prosinca 1971. godine u župi Uznesenja BDM u Kupincu. Nakon osnovne škole, u Zagrebu završava ugostiteljsku školu te uspješno radi kao kuhar u Zagrebu i inozemstvu. Po izbijanju Domovinskog rata Željko se odmah uključio u obranu Domovine kao branitelj u jednoj postrojbi HOS-a.

Kao kandidat u Kapucinski red ulazi 16. listopada 2002., a u Rijeci 19. rujna 2004. polaže prve redovničke zavjete. Nakon novicijata u Zagrebu najprije studira na Institutu za teološku kulturu laika, a zatim teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu gdje 13. svibnja 2011. godine postiže akademski naslov magistar teologije (mag. theol.). Doživotne zavjete polaže u Zagrebu 6. listopada 2010. u ruke generalnog ministra Kapucinskog reda fra Maura Jöhria.

Dana 4. prosinca 2010. u zagrebačkoj katedrali, po rukama kardinala Josipa Bozanića, prima sv. red đakonata. Nakon ređenja dolazi u Varaždin te se kao đakon uključuje u pastoralni rad Kapucinskog samostana i župe sv. Vida. Osim toga pomaže i oko odgoja đaka-kandidata za duhovni poziv u Kapucinskom redu. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 19. lipnja 2011. Mladu misu slavi u rodnom selu Bratini (župa Uznesenja BDM – Kupinec) 31. srpnja 2011. Nakon svećeničkog ređenja nastavlja sa svojim djelovanjem u Varaždinu kao učitelj (magister) đaka-sjemeništaraca. Na provincijalnom kapitulu u srpnju 2014. izabran je za jednog od provincijskih definitora, a nakon kapitula povjerene su mu različite dužnosti: gvardijan, magister đaka-sjemeništaraca i postulanata, promicatelj duhovnih zvanja. U svim svojim redovničkim i svećeničkim dužnostima fra Željko očitovao je veliku ljubav i odgovornost. Bio je čovjek i redovnik rada i molitve. U preporuci za prijem u samostan, župnik vlč. Juraj Tomec 2002. godine o fra Željku je napisao sljedeće: ''… mladić je izrazito plemenit, skroman, jednostavan, pobožan… ukratko mladić je pravi biser za redovničku zajednicu''. Sve koji su ga poznavali ili s njime živjeli uvjerili su se da je fra Željko doista bio takav.

Sprovodne obrede na varaždinskom groblju, kao i misu zadušnicu u kapucinskoj crkvi Presvetog Trojstva, vodio je krčki biskup fra Ivica Petanjak. Na samom sprovodu i sv. misi sudjelovao je velik broj braće kapucina na čelu s provincijalom fra Jurom Šarčevićem, te vjernika iz Varaždina i Zagreba, kao i drugih redovnika, redovnica i braće svećenika.