Od:
Do:

U Lepoglavi spomen na 50. obljetnicu smrti kardinala Stepinca

U Lepoglavi spomen na 50. obljetnicu smrti kardinala Stepinca

LEPOGLAVA, 10. 2. 2010.

 Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, koji je u lepoglavskoj kaznionici bio zatočen 1874 dana, učinio je Lepoglavu dijelom svoga svetačkog i mučeničkog života.

Nakon montiranog sudskog procesa, koji je svjedočanstvo bezakonja i nepravde komunističke vlasti, nadbiskup je u zatvorskoj ćeliji bio punih pet godina, i to od 19. listopada 1946. godine kada je dovezen na izdržavanje kazne do 5. prosinca 1951. godine kada je narušenog zdravlja odvezen u kućni pritvor u rodni Krašić, gdje je i preminuo 10. veljače 1960. godine.

Vjernici župe Lepoglave, koja je osobito trpjela u komunističko doba, kada je desetljećima bila zatvorena i barokna župna crkva, prema blaženiku Alojziju njeguju osobito poštovanje i pobožnost. Predvođeni župnikom preč. Andrijom Kišičekom i župnim supsidijarom o. Josipom Krčmarom župljani su kroz tri dana iskazivali posebno poštovanje blaženom kardinalu. Vjernici župe Bezgrešnog začeća BDM spomenuli su se 50. obljetnice smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca od ponedjeljka 8. veljače do samog Stepinčeva 10. veljače. Svaki dan u župnoj crkvi, u kojoj se danas u pokrajnjoj kapeli nalazi drveni oltar sv. Josipa, za kojim je blaženik u ćeliji svakodnevno slavio mise, proslavljena je svečana euharistija uz prigodnu propovijed. U ponedjeljak je propovijed bila nadahnuta Stepinčevim biskupskim geslom «U tebe se, Gospodine, uzdam», u utorak je bila posvećena blaženikovim čestim riječima «Moja je savjest čista», a na samo Stepinčevo propovijed je bila prožeta mislima na temu «Bit ćete mi svjedoci».

Uz misna slavlja svakodnevno je održan dodatan duhovni program vezan uz život blaženika. Tako je u ponedjeljak nakon mise u župnoj dvorani bl. Alojzija Stepinca prikazan dokumentarni film o Stepinčevu životu. U utorak nakon mise održan je križni put, i to postajama od crkve do brda Gorica iznad Lepoglave. Križni je put prožet povezanošću Stepičeva života s Isusovim križnim putem. Premda je već pao mrak, ni hladno vrijeme te snijegom i ledom pokrivene staze i putovi nisu mogle spriječiti poveću skupinu vjernika koaj je krenula na brežuljak Gorica na 300 m visine. Putem do vrha brda postavljen je 1.600 metara dugi križni put nadahnut životom bl. Alojzija Stepinca. Taj križni put podigli su 2007. godine župljani Lepoglave predvođeni župnikom Andrijom Kišičekom. Za tu prigodu župnik je sastavio razmatranja za križni put, koji je kasnije i objavljen u knjižici pod nazivom «Na križnom putu s blaženim kardinalom Alojzijem Stepincem». Procesija vjernika krenula je iz župne crkve, i to upravo od oltara koji je blaženi Alojzije imao u zatvorskoj ćeliji i na njemu svako jutro u 6 sati služio svetu misu. Procesija sa svijećama krenula je za križem pjevajući pjesme križnoga puta. Križni put uspinje se uz zidine lepoglavske kaznionice prema staroj pavlinskoj kapeli sv. Ivan Krstitelja, koju je oslikao pavlin Ivan Ranger. Upravo s toga brežuljka lepoglavske su žene, za vrijeme nadbiskupovog tamnovanja, pjevale pobožne pjesme, u nadi da ih nadbiskup čuje u svojoj ćeliji. Te večeri, 9. veljače, pjesme s križnoga puta čuli su i neki zatvorenici lepoglavske kaznionice, koji su u srijedu 10. veljače, kada su došli na spomen misu u zatvorsku kapelu bl. Alojzija Stepinca, potvrdili da im je bilo drago čuti ljude kako na brežuljku mole križni put i pjevaju.

U srijedu 10. veljače spomenulo se blaženikove zemaljske smrti. Pola sata prije dviju svečanih misa župna mladež predvodila je krunicu i razmatranja ure preminuća prisjećajući se tako posljednjih trenutaka zemaljskog života blaženoga nadbiskupa Stepinca. Njegov život bio je do posljednjeg trenutka prožet dubokom vjerom i ljubavlju prema Bogu, svome narodu i duhovnom stadu. Tu ljubav hrvatski narod sve više prepoznaje i cijeni, a među vjernicima svjetao i uzoran lik blaženoga Alojzija sve više ljudi oduševljava i privlači.

J. Krčmar, J. Bakoš-Kocijan