Od:
Do:

U Goli oproštaj od župnika i dekana preč. Ivana Herege

U Goli oproštaj od župnika i dekana preč. Ivana Herege

GOLA, 5. 11. 2014.

Preč. Ivan Herega, svećenik Varaždinske biskupije, pokopan je u srijedu 5. studenoga u Goli, mjestu svoje posljednje svećeničke službe, gdje je sprovodne obrede na mjesnom groblju i svetu misu zadušnicu u župnoj crkvi Sveta Tri Kralja u zajedništvu sa 70-tak svećenika predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Župnik u Goli i dekan Virovskog dekanata preminuo je u petak 31. listopada u Svećeničkom domu u Varaždinu, u 60. godini života i 32. godini svećeništva. Oproštaju je nazočilo mnoštvo vjernika iz njegove rodne župe Ludbreg i župa u kojima je službovao, brat blizanac Josip, članovi rodbine, prijatelji, sestre redovnice, predstavnici javnog i političkog života, među kojima su bili i koprivničko-križevački župan Darko Koren i načelnik Općine Gola i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Stjepan Milinković, te drugi ožalošćeni. Oproštaj je počeo misom zadušnicom u župnoj crkvi koja je bila premala primiti vjernike koji su iz raznih krajeva, osobito Prekodravlja, stigli na ispraćaj pokojnog Ivana.

Ožalošćenim vjernicima biskup je u uvodu mise rekao da se pred njima nalaze zemni ostaci svećenika koji je završio svoj zemaljski život. "Kada čovjek umre onda se pitamo od čega je umro. Ponekad je to nesreća, a ponekad bolest. No, čovjek ima i svoj unutarnji život uma i duše i taj život također može bolovati, a da toga nismo svjesni ni mi, niti sam onaj koji je nosio taj ožiljak na svojoj psihi. I takva bolest može dovesti do tragične smrti. Sud o čovjeku prepuštamo Onome koji je jedini pravi sudac. Zato ćemo danas moliti milosrdnog Oca nebeskog da mu oprosti grijehe i našeg preminulog primi u svoje kraljevstvo Onaj u koga je vjerovao i kojemu je služio", kazao je biskup Mrzljak. U propovijedi je biskup naglasio kako se danas mnogo toga govori i piše, pa je čovjeku teško razabrati što je istinito i ispravno. No, postoji jedan izvor, a to je Evanđelje na koje se vjernik uvijek može osloniti i pouzdati te u njemu pronaći riječi utjehe, ohrabrenja i ispravnog i jedinog istinitog puta kojim valja ići, rekao je biskup Mrzljak koji je zahvalio pokojnom svećeniku na njegovom predanom služenju Bogu i Crkvi.

Riječi oproštaja od župnika i dekana uputili su načelnik Milinković u ime župljana i Općine Gola, vlč. Ivica Bačani, župnik u Virju, u ime svećenika Virovskoga dekanata, te vlč. Marko Rac, sin župe Gola i župnik u Đurđevcu.

Načelnik Milinković naglasio je da ih je napustio uistinu iskren i dobar čovjek i prijatelj te da danas svi osjećaju neizrecivu tugu i druge bolne emocije, ali i duboku zahvalnost u svojim srcima. Podsjetio je kako je službu u Goli preuzeo 2. kolovoza 1996. godine, nakon što je od 1987. godine bio župnikom u Gaju i Antunovcu na prvim linijama obrane u Domovinskom ratu kada mu je njegovo veliko srce nerijetko bilo izranjavano i pritiješnjeno. U to doba pritisnule su ga i razne bolesti kojih je s godinama bilo sve više. Po dolasku u Golu nije mirovao, nego je u godinu dana zalaganjem i požrtvovnošću župljana dovršio novu župnu kuću. Od 2005. do 2008. godine izvedeni su brojni radovi na obnovi župne crkve, obnovljena je i kapela u Gotalovu, kao i drugi sakralni župni objekti. No, najviše je snaga uložio u neumornu pastoralnu skrb o svojim župljanima. Kao svećenik živio je samozatajno, tiho i vrlo skromno.

Župnik Bačani iz Virja u svome je oproštajnom govoru istaknuo da je pokojni vlč. Herega bio svećenik kojeg su rado susretali i prihvaćali ga onako posebnog kakav je i bio, a bio je "naš Iva". Ostao je svima u uspomeni kao neumoran radnik na njivi Gospodnjoj koji nikad nije rekao da nešto ne može ili neće. Zahvalio mu je u ime svih kolega iz dekanata na pastoralnoj pomoći, riječima ohrabrenja te korisnim savjetima mladim svećenicima. Iza sebe ostavio je tragove koje će svaki na svoj način pamtiti.

Vlč. Rac kao domaći sin spomenuo se životnog puta svoga župnika koji je rođen 17. veljače 1955. godine u Sigecu Ludbreškom, od oca Dragutina i majke Barbare. Nakon odgoja i školovanja u Zagrebu zaređen je za svećenika 26. lipnja 1983. godine u Zagrebu po rukama zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića. Nakon ređenja i mlade mise bio je četiri godine kapelan u Virju. Od 1987. pa do 1996. godine bio je upravitelj župa Gaj i Antunovac kod Pakraca, gdje je u tim ratnim godinama zajedno s povjerenim mu stadom proživljavao ratne strahote.  Nakon tih teških godina, 1996. godine, vraća se u ravnu Podravinu, u Golu, gdje je imenovan župnikom i gdje je kroz gotovo 18 godina svoga nesebičnog služenja ostavio neizbrisiv trag. Godine 2011. imenovan je i dekanom Virovskog dekanata.

Iza sebe ostavio je svijetli trag ljubavi i požrtvovnosti, prijateljstva i pomirljivosti,   čestitosti i poniznosti, čemu su svjedoci svi nazočni, rekao je vlč. Rac dodavši da se, iako narušena zdravlja, nije štedio u svojoj duhovnoj brizi za čovjeka, za svakog svog župljanina. Uvijek mu je svaki čovjek bio na prvom mjestu, svakog je bez razlike toplo i bratski primao, te je konkretno ostvarivao temeljni Gospodinov zakon nesebične ljubavi koja se očitovala u iskrenom i revnom služenju. Župljani Gole stoga su s pravom često znali reći: Naš župnik nije dobar, nego je predobar!, napomenuo je vlč. Rac te mu u ime svećenika župe Gola i u svoje osobno kao njegov mladomisnik zahvalio na takvom primjeru svima njima. Posebno mu je zahvalio u ime župne Molitvene zajednice Blaženog kardinala Alojzija Stepinca s kojom je tjedno sate provodio u molitvi i razmatranju Božje riječi.

Nakon mise zadušnice zemni ostaci preč. Herege pokopani su na mjesnom groblju u Goli. Oproštaj je uzveličao domaći župni zbor.

Jasminka Bakoš-Kocijan