Od:
Do:

Preminuo preč. Vjekoslav Gabud, umirovljeni svećenik i kanonik

Preminuo preč. Vjekoslav Gabud, umirovljeni svećenik i kanonik

VARAŽDIN, 20. 3. 2015.

Preč. Vjekoslav Gabud, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije i kanonik u miru Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog, preminuo je u petak 20. ožujka u bolnici u Klenovniku u 80. godini života i 55. godini svećeništva. Oproštaj će biti u ponedjeljak 23. ožujka od 15 sati u Sračincu, župi njegove posljednje službe gdje je živio i nakon umirovljenja.

Vjekoslav Gabud rođen je 19. studenog 1935. godine u brojnoj obitelji Silvestra i Elizabete, r. Matok, s osmero djece u Lazu Bistričkom, nekadašnjoj filijali župe Marija Bistrica. Osnovnu školu pohađao je u Mariji Bistrici, a srednju školu na klasičnoj gimnaziji Dječačkog sjemeništa u Zagrebu gdje je 1954. maturirao te polazio Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 4. prosinca 1960. godine u zagrebačkoj katedrali po rukama pomoćnog biskupa Josipa Lacha, a prvu svetu misu proslavio je u rodnoj župi Mariji Bistrici koja je velik rasadnik duhovnih zvanja.

Kao svećenik službovao je do 1963. g. u župi Bednja kao župski vikar, a od 1963. do 1965. g. bio je župnik u Ruševu u Požeškom dekanatu. Zatim je premješten u župu Kamenica pored Lepoglave gdje je službovao do 1971. godine kada je premješten u župu sv. Mihaela ark. u Sračincu. Na toj župi djelovao je više od trideset i pet godina do 2006. kada je zbog bolesti razriješen župničke službe i umirovljen. Godine 1987. imenovan je kanonikom Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog gdje je obnašao i službu kaptolskog prepozita.

U svom svećeničkom životu ispisao je i propovijedao nekoliko tisuća propovijedi u župama gdje je službovao, te je dio propovijedi objavio u knjizi "Ovako sam propovijedao". Po umirovljenju živio je u Sračincu rado pomažući nasljedniku, domaćem župniku.

Jasminka Bakoš-Kocijan