Od:
Do:

Preminula uršulinka s. Anđelka Šunjić

Preminula uršulinka s. Anđelka Šunjić

ZAGREB – VARAŽDIN, 26. 2. 2013.

S. Anđelka Šunjić, redovnica Hrvatske provincije uršulinki, nekadašnja savjetnica-nadzornica za vjeronauk u školi za Varaždinsku biskupiju, blago je u Gospodinu preminula u 61. godini života.

OSMRTNICA

Posljednji ispraćaj i sprovod bit će u Varaždinu u četvrtak 28. veljače u 14 sati na gradskom groblju. Misa zadušnica bit će nakon sprovoda u uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova u Varaždinu.

S. Anđelka Šunjić, kći Ivana i Ivke (rođene Šunjić), rođena je 1. listopada 1952. godine u Gizdavcu, općina Klis pokraj Splita. Osnovnu školu završila je u rodnom Gizdavcu, a srednju školu - Gimnaziju “Marianum“ u Zagrebu.

Nakon završene duhovne formacije u samostanu sestara uršulinki u Varaždinu 9. lipnja 1974. godine položila je prve redovničke zavjete. Budući je uvijek pokazivala žarku želju za poučavanjem djece i mladih u vjeri, upisala je Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove u Zagrebu – Odjel za kršćanski nazor. Diplomirala je 1977. godine. U nastojanju za produbljivanjem teološko-katehetske spoznaje i stručnog usavršavanja, akademske godine 1991./1992. upisala je i dodiplomski studij na Katehetskom institutu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 20. prosinca 1996. godine diplomirala te stekla akademski naziv diplomirani kateheta.

U pojedinim župama grada Zagreba poučavala je djecu predškolske dobi, osnovnoškolce, srednjoškolce i studente. Ponovnim vraćanjem vjeronauka u školu svoj predani rad u župi i samostanu obogaćuje i radom u školi kao vjeroučiteljica – OŠ “Ivo Andrić“ Sopot - Novi Zagreb (1991.-1994.), OŠ Gračani – Zagreb (1994.-1999.) i V. OŠ Varaždin (1999.-2006.). Svojim dolaskom u Varaždin kao da je započela novu fazu svog života, ali i života mnogih vjeroučitelja, učitelja, učenika te vjernika grada Varaždina i okolice u župama u kojima je radila kao katehistica. Nebrojeno je puta bila dionicom životne radosti i uspjeha, kao i posrednica milosti i radosti Božje, nositeljica utjehe i poticaj na molitvu pred kipom Majke Milosti u samostanskoj crkvi.

Uz rad u školi, od 1999. godine radila je i kao savjetnica-nadzornica u Katehetskom uredu Varaždinske biskupije. U 10-godišnjem radu u Katehetskom uredu usmjerila je mnoge vjeroučitelje pripravnike na put predanih i savjesnih radnika u vjerskom odgoju i obrazovanju. Savjesno je radila na osobnom duhovnom i stručno-pedagoškom usavršavanju kroz redovite duhovne vježbe, katehetske škole, stručne skupove, razna predavanja, pedagoške radionice i radne susrete. Godinama je bila član povjerenstva za organizaciju i provedbu natjecanja iz vjeronauka, smotre dječjih zborova “Zlatna harfa“. U suradnji s Kršćanskom sadašnjosti bila je 2004. godine član autorskog tima u izradi priručnika za vjeroučitelje „Ja sam put“ te s Uredom za pastoral mladih Varaždinske biskupije za izradu katehetskog priručnika za katehezu mladih u pripremama za Susret hrvatske katoličke mladeži 2008. u Varaždinu.

Svi koji su je poznavali često su se pitali odakle joj snaga, gdje crpi energiju za takvo davanje za druge. Odgovor je dala jednom zgodom kad je rekla: “Najpresudniju ulogu u mom životu odigrao je Isus Krist! On mi je život i Spasitelj! On me voli i On me je, više od svih, naučio voljeti! To je glavni razlog sve moje apostolske djelatnosti. Želim da Njegovo Ime i Njegova – Isusova Osoba usreći što više mojih sestara i braće! Zato živim i poučavam!!!“

Odlukom poglavarice u ljeti 2008. godine odlazi na službu u Rim, u matičnu kuću Reda. Zbog zdravstvenih razloga u jesen 2009. godine vraća se u Zagreb. Neumorna u želji za pomaganjem bližnjima, u Centru za duhovnu pomoć – Hagioterapijskom centru u Zagrebu, usavršava se u kršćanskoj hagioterapiji.

Zloćudna bolest otkrivena joj je 24. prosinca 2012. pa je 9. siječnja ove godine operirana u Zagrebu. Unatoč svim naporima liječnika KB Merkur i brižne njege njezinih sestara u Zagrebu, 25. veljače u 23.45 sati, okrijepljena sakramentima, blago je u Gospodinu preminula i preselila u Očev dom u 61. godini života.

 opširnije....