Od:
Do:

Oproštaj od preč. Ivana Rakarića, umirovljenog svećenika Varaždinske biskupije

Oproštaj od preč. Ivana Rakarića, umirovljenog svećenika Varaždinske biskupijeBIŠKUPEC, 1. 7. 2016. 

Preč. Ivan Rakarić, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije, koji je preminuo u utorak 28. lipnja u Svećeničkom domu u Varaždinu nakon duge i teške bolesti u 75. godini života i 51. godini svećeništva, pokopan je u petak 1. srpnja u Biškupcu, mjestu svoje posljednje službe.

Sprovodne obrede na mjesnom groblju i misu zadušnicu u biškupečkoj župnoj crkvi Uznesenja BDM predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s 40-tak svećenika te uz sudjelovanje mnogobrojnih ožalošćenih članova obitelji, brata Valentina i bratića svećenika Ilije Žugaja, rodbine, djelatnika Svećeničkog doma, te vjernika Biškupca i drugih župa grada Varaždina i okolice, među kojima su bile i uršulinke koje pastoralno pomažu u varaždinskim župama.

U propovijedi je biskup rekao kako je pokojni Ivan bio predan svećenik koji je zauzeto obavljao svoju svećeničku službu, i to ne samo u prostorima crkve nego svugdje gdje je bio i u svim susretima koje je imao nosio je sa sobom prvotnu zadaću svoje službe, a to je svjedočenje i navješćivanje Kristova evanđelja. U cijelosti je ispunio svoju zadaću koju je posvetio služenju drugima, kazao je biskup dodavši da je svaki svećenik osoba Crkve, ali i osoba javnog i društvenog života koja živi u narodu i živi za narod. Spominjemo se života pokojnog Ivana svjesni da je pri kraju svoga života nosio i križ bolesti i križ trpljenja, rekao je biskup. Nakon mise upućene su oproštajne riječi te je pročitan brzojav sućuti sisačkog biskupa Vlade Košića budući da je pokojni Rakarić rođen na području te biskupije u župi Topusko, mladu misu proslavio je u Petrinji i potom službovao u nekim župama te mjesne Crkve.

Domaći župnik vlč. Tomislav Dodlek iznio je njegov životopis te mu zahvalio na svemu što je učinio za župnu zajednicu u Biškupcu kazavši kako će njegov rad, trud i zalaganje na duhovnom području ostati upamćeni i utkani u budućnost biškupečke župe. U ime župnog pastoralnog vijeća i župljana riječi oproštaja uputio je Josip Dreven koji je istaknuo kako je njihov bivši župnik bio uvijek srdačna i pristupačna osoba kojoj nijedan posao nije bio težak ni stran. Bio je predan i pravedan u svom duhovnom zvanju, pun ljubavi prema bližnjima, osobito starijima i bolesnima, koju je crpio u ljubavi prema Blaženoj Djevici na što je poticao i sve župljane. Oproštajne riječi uputili su i Jasmina Martinčević-Lazar u ime zvonara obitelji Fotak, Tomislav Bogović u ime vatrogasaca Biškupca koji su izgubili svoga počasnog člana, te dugogodišnji dekan preč. Mijo Horvat.

Ivan Rakarić rođen je 8. kolovoza 1941. godine u Ponikvarima u župi Topusko od oca Đure i majke Jele, rođ. Žugaj. Kad je imao pet godina obitelj se s dvojicom sinova preselila u Petrinju, a 1955. godine zadesila ju je nasilna smrt oca od strane tadašnjih vlasti. Odazvao se Božjem pozivu u duhovno zvanje te ga je za svećenika u zagrebačkoj katedrali 29. lipnja 1965. godine zaredio nadbiskup Franjo Šeper. Bio je kapelan u župi Kutjevo od 1966. do 1968., potom upravitelj župe Stari Farkašić i privremeni upravitelj župe Šišinec do 1970., upravitelj župe Lužani do 1979., te upravitelj župe Novo Selo na Dravi do 1980., kada je imenovan subsidijarom, a ubrzo potom i župnikom u župi Biškupec u Varaždinu, mjestu svoje posljednje službe kao župnika. Godine 1990. imenovan je prebendarom Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog, a 1997. članom Svećeničkog vijeća Varaždinske biskupije. Živio je s majkom Jelom, koja ga je pratila u svim župama u kojima je djelovao, sve do njezine smrti 2008. godine. Nakon 30 godina župničke službe u Biškupcu iznenadna bolest, dva moždana udara u nekoliko mjeseci, privela je kraju njegovo pastoralno djelovanje u toj župi. Godine 2011. umirovljen je sa službe župnika u Biškupcu te je posljednje životno doba proveo u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Tijekom tri desetljeća službe u Biškupcu ostavio je duboki trag. Od samog početka posvetio se duhovnoj obnovi župne zajednice te je brinuo i o crkvenim dobrima. Prionuo je obnovi župne kuće i crkve koji su bili u trošnom stanju te je izgradio župnu dvoranu i obnovio kapelu sv. Florijana u filijali Črnec. Pred kraj župničke službe podignuo je novu kapelu sv. Ane u Jalkovcu koju je smatrao draguljem svoga rada. Preminuo je samo dan prije 51. obljetnice svećeničkog ređenja, i to nakon višegodišnje bolesti koja mu je posljednjih mjeseci sve više pogoršavala zdravstveno stanje.
 
Jasminka Bakoš-Kocijan