Od:
Do:

Deseta obljetnica smrti službenice Božje Chiare Lubich obilježena u Varaždinu

Deseta obljetnica smrti službenice Božje Chiare Lubich obilježena u VaraždinuVARAŽDIN, 18. 3. 2018.
Deseta obljetnica smrti službenice Božje Chiare Lubich obilježena je u nedjelju 18. ožujka 2018. u Varaždinu. Tako je u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra, pod geslom  „Velika mi djela učini Svesilni“ (Lk 1, 49),  najprije bio održan prigodni program u kojem su sudjelovali članovi Pokreta fokolara Varaždinske biskupije. Ovom susretu pridružili su se i članovi Pokreta iz Križevaca, a susret je bio otvorenog tipa, pa su prisutni bili i drugi zainteresirani za lik i djelo Chiare Lubich.  

U prigodnom programu, najprije je bilo riječi o samoj Chiari i o Pokretu koji je ona gradila od 1943. do svog preminuća, o najbitnijim stvarima koje su se događale, kako se Pokret razvijao i širio u svijetu. Kroz kratku meditaciju prisutni su mogli čuti kako je Chiara razmišljala u duhovnom smislu. Nakon toga, nekoliko članova Pokreta posvjedočilo je kako su kroz duhovni nauk Chiare i kroz Mariju koju, kao pripadnici djela Marijina, smatraju svojim uzorom i svojom vodiljom, kroz život uspjeli primijeniti načela Pokreta te kako im je pomogao u kvaliteti i dubini života.

- Meni se u prvom redu Pokret svidio, za razliku od ostalih pokreta koji su se razvijali u Katoličkoj Crkvi, po tome što je otvoren prema svima i što mu je osnovni postulat da svi budu jedno. To je Isusova oporuka da svi budu jedno. Znači, nastojimo okupiti sve kršćane, u prvom redu, ali i ljude svih drugih uvjerenja i religija, pa čak i nevjerujuće, oko nekakvih zajedničkih vrijednosti oko kojih se možemo naći i graditi neki bolji svijet koji bi trebao biti građen na temelju Isusove radosne vijesti, rekla nam je Marinela Marčetić, odgovorna za pokret Djela Marijina za grad Varaždin.

Kako kaže dalje Marčetić, kod Chiare ju oduševljava to što je ona taj svoj apostolat živjela radikalno. Odrekla se svih tih svjetovnih uvriježenih načina djelovanja i načinila pomak. Naime, 1943. na početku Chiarina djelovanja i okupljanja prve grupe prijateljica, one nisu bile priznate u Crkvi, ali  su bile spremne raditi ustrajno da se to jedinstvo proširi i da se živi ta ljubav i radosna vijest prema svima, prema bratu čovjeku.

- U pokretu se, to nas je Chiara naučila, uvijek nastojimo približiti drugome, zaboraviti na sebe, na svoja iskustva, predrasude i tome slično, i otvoriti se za drugoga, i biti tu uvijek za drugoga, zaključuje Marčetić.

Osim u Varaždinu Pokret djela Marijina u Varaždinskoj biskupiji okuplja članove i u Čakovcu te Knegincu Gornjem. Vrijedno je spomenuti kako je u Varaždinu nedavno osnovana i zajednica simpatizera ovog pokreta u kojoj se okupljaju mladi. Svima njima duhovni asistent je fra Vjekoslav Kocijan, koji nam je rekao kako je karizma Djela Marijina odnosno Pokreta fokolara za njega bilo jedno veliko otkriće.

- Već je evo 30 godina kako poznajem tu karizmu i što je više upoznajem vidim da ima sve više vrednota i onoga što meni treba u mom svećeničkom i redovničkom životu, kaže fra Vjekoslav.  

Stipe Balen volonter je Pokreta u Križevcima. Ovaj umirovljenik koji ima četvero djece i jedanaestero unučadi, još 1991. godine s čitavom obitelji seli u Križevce u, kako ga zovu, gradić djela Marijina Faro (Svjetionik). On je u sklopu Grkokatoličke biskupije kojeg su od nje dobili na raspolaganje. U njemu se nalaze prostori za prenoćište, dvorane za susrete, kuće za prebivalište i dječji vrtić „Zraka sunca“. Za samu Chiaru kaže kako mu je donijela veliku promjenu, reevangelizaciju u osobnom životu.

- Vidio sam koliko mogu stvari promijeniti na sebi, a isto tako i u obitelji i u društvu u kojem živim. Moje zanimanje je automehaničar, tako da sam mogao živjeti to Evanđelje i u praktičnom smislu, svjedočiti u svijetu i s ljudima s kojima sam imao kontakte, rekao je Balen.

Susret u povodu desete obljetnice smrti službenice Božje Chiare Lubich u Varaždinu, završio je svečanim euharistijskim slavljem u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja koje je predvodio fra Vjekoslav Kocijan, a svojim pjevanjem uveličao župni zbor iz Kneginca.

Zajednice Pokreta fokolara, čija je utemeljiteljica bila Chiara Lubich, rasprostranjene po svijetu obilježavaju desetu obljetnicu njene smrti mnogovrsnim inicijativama, s naglaskom na karizmu jedinstva kao pokretač društvenih promjena. Chiara je preminula 14. ožujka 2008. godine, a obljetnica njene smrti, obilježava se u mnogim gradovima diljem svijeta, kojima se pridružilo i nekoliko gradova u Hrvatskoj: Zagreb, Split, Pazin, Đakovo i Varaždin.
 
Iva Kuzmić