Od:
Do:

Oproštaj od vlč. Ivana Košutića ml., svećenika Varaždinske biskupije

Oproštaj od vlč. Ivana Košutića ml., svećenika Varaždinske biskupije

GORNJE JESENJE, 21. 12. 2010.

Vlč. Ivan Košutić ml., svećenik Varaždinske biskupije i dugogodišnji župnik u Gornjem Jesenju, koji je umro u subotu 18. prosinca nakon duge i teške bolesti u Općoj bolnici u Varaždinu u 63. godini života i 37. godini svećeništva, pokopan je u utorak 21. prosinca.

Sprovodne obrede u Gornjem Jesenju predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s 40 svećenika te uz nazočnost mnogobrojnih župljana Gornjeg Jesenja i okolnih župa te drugih vjernika, kao i djelatnika Svećeničkog doma u Varaždinu gdje je proveo posljednje mjesece života.

Sprovodni obredi započeli su svetom misom u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja gdje su bili izloženi zemni ostaci pokojnog Košutića. Biskup Mrzljak svima okupljenima i ožalošćenima izrazio je iskrenu kršćansku sućut kazavši da ih smrt čovjeka zasigurno uvijek iznova učvršćuje u vjeri kako čovjek u sebi uz ono zemaljsko nosi i ono vječno što ne umire, što ne prestaje i ne odlazi u ništavilo. Podsjetivši kako se nalaze u vremenu iščekivanja Božića, biskup je istaknuo da se može reći da je čitav vjernički život jedno došašće i čekanje u kojem je potrebno biti spreman, odnosno pripravljati se da se bude spreman za susret s Bogom. U propovijedi je biskup naglasio kako se svaki čovjek rađa za zemaljski život, ali se smrću rađa i za vječni život te tim novim rođenjem pobjeđuje smrt. Razdoblje između ta dva rođenja čovjek je pozvan proživjeti na način kako je to Bog zamislio za njega i izvršiti Božju volju, odnosno odazvati se na Božji poziv. Tako je i pokojni župnik Košutić u svom životu želio izvršiti Božju volju i ono što mu je Bog namijenio, te se na Božji poziv odazvao kao svećenik i svoje svećeničko poslanje živio do kraja služeći Bogu i Crkvi, noseći križ svojeg života, pa i patnje i bolesti, do konca ovozemaljskog života. Na kraju je biskup Mrzljak zahvalio Bogu za dar života i svećeništva pokojnog župnika Košutića dodavši kako ga se zasigurno i župljani prisjećaju s izrazima zahvalnosti za sve što je za njih učinio.

S biskupom su suslavili svećenici Varaždinske biskupije i drugih mjesnih Crkava, među kojima su bili svećenici okolnih župa koji su posljednjih mjeseci skrbili o pastoralnim potrebama župljana Gornjeg Jesenja, te o. Josip Krčmar koji je nedavno preuzeo službu privremenog upravitelja župe.

Na kraju mise oproštajne riječi uputili su dekan Bednjanskog dekanata preč. Stjepan Vorih u ime župe i dekanata, u ime Općine Jesenje načelnik Ivan Maligec, te u ime generacije ređenika vlč. Pavao Markač, župnik u Svetoj Mariji, dok je ravnatelj Svećeničkog doma preč. Mirko Horvatić pročitao Košutićevo oproštajno pismo župljanima.

Dekan Vorih podsjetio je da je Ivan Košutić ml. rođen 6. srpnja 1948. godine u Komoru Začretskom u župi Sveti Križ Začretje u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Bio je jedino dijete roditelja Mirka i Katarine, rođ. Ptičar. Nakon osnovne škole krenuo je 1963. u sjemenište u Zagreb, te je maturirao 1967. g. Nakon završenog studija teologije za svećenika je zaređen 12. listopada 1974. godine. Kapelanom u župi Lepoglava imenovan je 3. rujna 1975., a 16. ožujka 1979. upraviteljem župe Gornje Jesenje. Službe kapelana u Lepoglavi razriješen je potkraj kolovoza iste godine. Do smrti bio je župnik u Gornjem Jesenju. Prisjetio se kako je kao svećenik bio dobar i plemenite duše, a vjernici su ga cijenili, poštovali i prihvaćali. Kroz godine službovanja stekao je brojne prijatelje, pa je tako i prema kolegama u dekanatu uvijek bio spreman pomoći. Bio je aktivan i na duhovnom, kao i na materijalnom području skrbeći o crkvenim dobrima. Mnogima je ostao u sjećanju kao dobar propovjednik pa je često bio pozivan i u druge župe. U dva mandata vršio je službu dekanatskog bilježnika. Osobito su ga voljela djeca i mladi jer je bio pristupačan, a rado se brinuo za starije i bolesne koje je redovito pohodio uoči blagdana. Sa svojim župljanima u osobito radosnom zajedništvu 2008. godine proslavio je 150. obljetnicu posvete župne crkve i završetak njezine obnove. Prije dvije godine nenadano je teško obolio, a bolest je prihvatio sa strpljivošću i poniznošću. Posljednje mjesece svog života proveo je u Svećeničkom domu u Varaždinu kamo je smješten zbog uznapredovale bolesti. Načelnik Maligec kazao je kako je pokojni župnik bio osobito cijenjen te mu je u ime Općine zahvalio za sve dobro što je kao čovjek i svećenik učinio za njihovu zajednicu. Naglasio je da će biti zapamćen kao čovjek koji je svojom jednostavnošću i susretljivošću uvijek bio spreman raditi za dobrobit zajednice i svakog mještanina ponaosob. Takav odnos rezultirao je dugogodišnjom uspješnom suradnjom župe i Općine tijekom koje su zajedničkim trudom obnovljene župna crkva i župna kuća te je uređen okoliš. “Njegova povezanost s nama i ljubav prema Gornjem Jesenju ogleda se i u njegovoj odluci da bude pokopan u našem mjestu, gdje je proveo najljepše godine života, kako je više puta znao reći“, rekao je načelnik.

Vlč. Markač kazao je kako je pokojni Košutić u propovijedanju o dobru često bio nenadmašiv, te se prisjetio kako je bio dobar, drag i omiljen prijatelj te plemenit i divan kolega svećenik, od mladosti živahan i radostan. Također se prisjetio kako je u sjemeništu prvi priskočio u pomoć kolegi kojem je iznenada pozlilo. Preč. Horvatić pročitao je župnikovu oporuku u kojoj je zahvalio Bogu za svoj život i svoje zvanje, te roditeljima koji su ga kao sina jedinca darovali Bogu i Crkvi. Župljanima i svojim najbližim suradnicima zahvalio je na svemu što su za njega učinili, te zamolio za oproštenje za svoje ljudske slabosti.

Nakon mise zemni ostaci župnika Košutića preneseni su u procesiji do mjesnog groblja gdje su pokopani u nazočnosti mnogobrojnih vjernika, među kojima su bili i domaći vatrogasci, lovci, predstavnici škole i Općine te članovi crkvenih i civilnih udruga.

Jasminka Bakoš-Kocijan