Od:
Do:

U Petrijancu oproštaj od Ivana Košića, oca sisačkog biskupa Vlade Košića

U Petrijancu oproštaj od Ivana Košića, oca sisačkog biskupa Vlade KošićaPETRIJANEC, 17. 1. 2017. 
Ivan Košić, otac sisačkog biskupa Vlade Košića, preminuo nakon kratke bolesti u 84. godini života, pokopan je u utorak 17. siječnja u Petrijancu.

Sprovodne obrede na mjesnom groblju te nakon toga misu zadušnicu za pokojnika u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla, predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak. U koncelebraciji bili su sisački biskup Vlado Košić, vojni ordinarij u miru Juraj Jezerinac, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, pomoćni zagrebački biskupi Mijo Gorski i Ivan Šaško koji je i pročitao pismo sućuti zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. U zajedništvu bilo je i pedesetak svećenika Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke, Bjelovarske i Varaždinske biskupije, a nazočilo je i tridesetak časnih sestara Kćeri Božje ljubavi, Milosrdnica, Franjevki, Uršulinki i Karmelićanki Božanskog Srca Isusova.

Misi su uz obitelj pokojnika: supruge Marte, kćeri Darinke s mužem Josipom, unuka Blaženke, Marije i Jurice s obiteljima, te sestre Marije s obitelji, prisustvovali i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, Predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić, gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović, načelnik Općine Petrijanec Vladimir Kurečić, akademik Josip Pečarić, generali Marinko Krešić, Ljubo Ćesić Rojs, Ivan Tolj i Ivan Bobetko,  Željka Markić, Dario i Venera Kordić, dr. Stjepan Bačić, Damir Borovčak,  Franjo Talan, mnogi Siščani, Petrinjci kao i domaći župljani.

U homiliji izrazivši iskrenu sućut obitelji pokojnika biskup Mrzljak se osvrnuo na pročitanu Božju Riječ te osobito rečenicu iz Evanđelja „Neka se ne uznemiruje srce vaše“. „Doista, smrt čovjeka uznemiri i stavi ga izvan svakodnevnih poslova i čina. Ona dolazi kao iznenađenje, iako smo mi svjesni da je to neminovnost našeg ljudskog života. To se događalo i u Isusovo vrijeme , to se događa i u naše vrijeme, smrt uvijek uznemiri. Tada mi ljudi obično ostajemo bez riječi te onda slušamo Božju Riječ i ono što nam Bog govori. Upravo zato i te Isusove riječi utjehe i poticaja da se ne uznemirujemo nego da idemo onim putem koji nam je On pokazao. To je naš konačni cilj, ali do tog cilja treba putovati i zato Gospodin kaže: 'ja sam put istina i život'. Braćo i sestre mi na taj put krećemo krštenjem. To nije lagani put, put kršćanskog života je put križa, ali on vodi k pravome cilju. Baš nas na to upućuje Božja Riječ kao živo vrelo, ne kao neko sjećanje i uspomena, i poziva nas da idemo Kristovim putem. Božja riječ je sigurna orijentacija da je Isus put i istina i da je On, ono što je najvažnije, taj Život. Život vječni u kojem nas On čeka, kojemu se nadamo i prema kojem idemo“, ustvrdio je biskup Mrzljak te dodao kako je upravo pokojnik Ivan išao Kristovim putem istine i života.

U nastavku biskup Mrzljak je rekao kako je jednako potrebno i u lijepim vremenima kao i u teškim trenucima nošenja životnoga križa, svakodnevno zahvaljivati Bogu i moliti ga da nas i dalje vodi putem kojim svi moramo proći. „Kada govorimo o smrti kao o uznemirenju onda govorimo i o smrti koja nas sve čini boljima. Kada postajemo svjesni svoje vremenitosti tada nam je to poziv da budemo još više sigurni kršćani na Isusovu putu i da još više učvrstimo svoju vjeru te da idemo tim putem kojim je i naš pokojni brat Ivan prošao. Vjerujemo da ga je dobri Bog nagradio za sve ono dobro što je učinio i da mu oprašta sve slabosti i grijehe. Upravo to želimo na poseban način moliti u ovoj euharistiji, za njega ali i za sve nas da ustrajemo na tom Kristovom putu“, zaključio je biskup Mrzljak.
 
Na kraju, nakon popričesne molitve svim okupljenima na riječima sućuti, molitvi i dolasku zahvalio je biskup Košić.
 
fotogalerija