Od:
Do:

Proslava Gospe Karmelske - Škapularevo kod varaždinskih franjevaca

Proslava Gospe Karmelske - Škapularevo kod varaždinskih franjevacaVARAŽDIN, 16. i 19. – 22. 7. 2018.
Majka Božja Karmelska takozvano Škapularevo svečano se slavi kod varaždinskih franjevaca u crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Vanjska proslava Škapulareva bit će u nedjelju 22. srpnja 2018. godine kada će svečano euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak. Taj dan mise će još biti prije podne u 7, 8, 9 i 11 sati. Vjernici će imati prilike i za sakrament svete ispovijedi od 6.45 do 12 te od 16 do 19 sati.

Uoči vanjske proslave Škapulareva bit će i trodnevna duhovna priprava koja će svakog dana započinjati u 17.45 molitvom krunice i litanijama Gospi Karmelskoj, a nastavit će se svetom misom u 18.30 sati.

Prvoga dana trodnevnice, u četvrtak 19. srpnja,  svetu misu predvodi vlč. Ivan Žmegač, župnik Župe sv. Josipa s varaždinske Banfice, čiji zbor će, tijekom misnog slavlja, animirati pjevanje.

Drugi dan, u petak 20. srpnja, euharistijsko slavlje predvodi fra Mijo Šarčević, gvardijan kapucinskog samostana pri Župi sv. Vida u Varaždinu, a pjevanje animira zbor Župe sv. Vida.

Treći dan duhovne priprave uoči Škapulareva, u subotu 21. srpnja, misno slavlje predvodi preč. Stjepan Najman, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu, na čijem teritoriju se i nalazi samostan i crkva varaždinskih franjevaca. Pjevanje na toj misi animira župni zbor „Donum“.

Inače, pri franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu bratovština Majke Božje Škapularske osnovana je 1673. godine. I premda je car Josip II. još 1786. dokinuo sve bratovštine, u Varaždinu je još uvijek živo štovanje Škapularske Gospe.

​Oblačenje škapulara u Varaždinu bit će moguće nakon svake svete mise na samu Gospu Karmelsku 16. srpnja, te na dan vanjske proslave 22. srpnja.

Za naglasiti je kako škapular nije amajlija: predmet čudotvorne zaštite, niti je jamac automatskog spasenja. Škapular je znak našeg nastojanja da nasljedujemo Isusa poput Marije savršene učenice Kristove. On je znak Marijine zaštite koji hrani našu nadu u susret s Gospodinom u životu vječnom.

Škapular se oblači jednom zauvijek i to u prisutnosti redovnika karmelićanina ili druge ovlaštene osobe. On je znak za autentične kršćane koji nastoje živjeti Evanđelje, koji primaju sakramente i na poseban način štuju Presvetu Djevicu moleći barem 3 Zdravo Marije dnevno.

Nositelji škapulara mogu, uz uobičajene uvjete, dobiti potpuni oprost za sebe ili ga namijeniti za svoje pokojne i to:
na dan primanja u “Škapularsku bratovštinu”,
16. srpnja - na svetkovinu Gospe Karmelske,
20. srpnja - na blagdan sv. Ilije proroka,
1. listopada - na blagdan sv. Male Terezije,
15. listopada - na svetkovinu sv. Terezije Avilske,
15. studenog - na blagdan Svih Svetih karmelskog Reda,
16. studenog - na Velikodušni dan karmelskog Reda,
14. prosinca - na svetkovinu sv. Ivana od Križa.
Uvjeti za stjecanje potpunog oprosta su sakramentalna sveta ispovijed, sveta pričest, molitva na nakanu svetog Oca (Oče naš, Zdravo Marijo ili neke druge odgovarajuće molitve) i obnova obećanja škapularskoj bratovštini.

Više o škapularu pročitajte na poveznici http://karmelbsi.hr/karmelski-skapular/