Od:
Do:

Biskup Mrzljak predvodio misu zahvalnicu za 160 godina župne crkve u Gornjem Jesenju

 Biskup Mrzljak predvodio misu zahvalnicu za 160 godina župne crkve u Gornjem JesenjuGORNJE JESENJE, 28. 10. 2018.
Misu zahvalnicu za 160 godina župne crkve svetog Ivana Krstitelja u Gornjem Jesenju predvodio je u nedjelju 28. listopada mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.

U uvodu misnog slavlja biskup je podsjetio vjernike kako je nedjelja najstariji kršćanski blagdan te kako su se prvi kršćani upravo nedjeljom sastajali vjerujući da je s njima Isus koji je pobijedio smrt.

- Euharistija je uvijek zahvaljivanje Bogu, a danas na poseban način želimo Bogu zahvaliti za plodove zemlje te za 160 godina života ove crkve. Svima nama ovdje okupljenima zajedničko je krštenje. Ali krštenje nije samo obred koji se jednom dogodio, već je ono život - kazao je biskup.

U homiliji sabranim vjernicima varaždinski je biskup govorio o plodovima zemlje na kojima svakoga dana iznova Bogu zahvaljujemo. Rad čovjekovih ruku je zaslužan za ove plodove, ali tko je čovjeku dao život i sposobnosti da dođe do tih plodova.

- Bog daje život čovjeku i zato čovjek u svakoj stvarčici prepoznaje Božju dobrotu i njegov plan koji ima s nama ljudima. Bog nam otvara oči vjere. Čuli smo iz evanđelja kako je Isus ozdravio čovjeka slijepog od rođenja. Vikao je za njime ‘Gospodine, daj da vidim’. Isus je činio brojna čudesa, ali svako njegovo čudo ima dublje značenje. Ne samo da je slijepcu vratio vid, već mu je otvorio i druge oči, oči vjere. A upravo tim očima vjere mi promatramo Božju dobrotu i ljubav te sve što čini za nas. To su oči koje trebamo otvoriti kako bismo mogli vidjeti na čemu sve trebamo Bogu zahvaliti. To je svjetlo vjere koje se pali na krštenju, a krsna svijeća je svjetlo koje gledamo očima vjere. Kao što rastemo izvana kao ljudi, tako i vjera treba rasti. Zato je važno razumjeti da vjera nije nešto dovršeno u našem životu. Vjera neprestano raste, ali je neprestano i na iskušenju. Isusovo pitanje slijepcu “što hoćeš da ti činim?”, upućeno je i nama, a naš odgovor je ‘Gospodine, daj da progledam, daj da gledam očima vjere da mogu prepoznati tvoju dobrotu i svjetlo tvoje Riječi’. Upravo Isus koji otvara oči slijepcu nas uči kako se trebamo odnositi jedni prema drugima, pa čak i prema onome koji nam nanosi zlo. To je bila i njegova zadnja molitva na križu kada je rekao “Bože, oprosti im jer ne znaju što čine”. Isus nam najbolje pokazuje kako treba kršćanski živjeti. No, taj kršćanski život nije ni lagan ni jednostavan, on traži zalaganje i žrtvu - poručio je mons. Mrzljak u propovijedi.

Tijekom svetog euharistijskog slavlja biskup Mrzljak je krstio malenog Janka Hercega, prvo dijete Natalije i Darka, a na kraju mise biskup je blagoslovio proizvode od kruha i druge darove polja koje su župljani pripremili za ovu prigodu.

U ime domaćina vjernicima se na kraju obratio domaćin, župnik Danijel Herceg, koji je zahvalio svim župljanima koji su pomogli urediti crkvu i pripremiti sve potrebno za misno slavlje. Zahvalio se pjevačima, udrugama i svim ostalim pojedincima, a pogotovo onima koji su pomogli u obnovi župnog dvora. Posebnu zahvalu uputio je i biskupu Josipu što je pohodio njihovu zagorsku župu.

Dodajmo kako je slavlju 160 godina od izgradnje crkve prethodila trodnevna duhovna obnova u sklopu koje je u subotu 27. listopada održan međudekanatski susret mladih na kojem je gostovao studentski kapelan u Zagrebu don Damir Stojić. Spomenimo kako su uz don Damira duhovnu pripravu predvodili vlč. Ivan Hruško, župnik u Cvetlinu (u četvrtak 25. listopada) te mons. Andrija Kišiček, (u petak 26. listopada).

Gornje Jesenje je samostalna župa postalo 1786. godine, a gradnja crkve svetog Ivana Krstitelja započela je  1847. godine na mjestu stare kapelice izgrađene sredinom 17. stoljeća. Novčanu pomoć je dao car Franjo Josip, 4. listopada 1858. godine crkva je blagoslovljena. Crkva je pretrpjela materijalnu i duhovnu štetu u vrijeme Prvog svjetskog rata. Za župu posebno je važan datum 25. rujna 1935. godine kada je blaženi kardinal Alojzije Stepinac u Jesenju dijelio svetu potvrdu i obavio vizitaciju. Puno je toga učinjeno kroz pola stoljeća, u vremenu od kada je obilježena stota obljetnica župne crkve. 1983. godine su elektrificirana zvona. Crkva svetog Ivana Krstitelja danas je nacionalni spomenik kulture. Glavni oltar svetog Ivana Krstitelja datira u drugu polovicu 19 stoljeća. U ovoj baroknoj crkvi nalaze se još oltari svetog Valentina s kipovima svetih Petra i Pavla, oltar svetog Antuna Padovanskog, oltar Blažene Djevice Marije i oltar Božjega Groba. Propovjedaonica je izgrađena u 19. stoljeću, a na njenom vrhu nalazi se kip Boga Oca iz 18. stoljeća. Orgulje, tri ispovjedaonice, sakristijski ormar i klupe pripadaju u drugu polovicu 19. stoljeća. Na ulazu lijevo, u kapelici, nalazi se Isusov grob, a s desne strane su kružne stepenice. Pjevalište ograđeno zidanom ogradom na čijem je središnjem dijelu naslikan Kristov monogram i godine 1858. i 1958., nalazi se iznad ulaznog dijela. Pod crkve popločen je kamenim rustikalnim pločama. Slike na glavnom i bočnim oltarima pripadaju likovnom vokabularu druge polovice 19. stoljeća.
 
Goran Damjanić