Od:
Do:

Misa zahvalnica povodom Dana kruha i zahvalnosti

Misa zahvalnica povodom Dana kruha i zahvalnostiVARAŽDIN, 12. 10. 2019.

Ovogodišnja Županijska smotra Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje održana je  12. listopada u jutarnjim satima na Franjevačkom trgu. Nakon ranojutarnjeg postavljanja i ukrašavanja štandova formirana je svečana povorka sudionika ispred Županijske palače, koji su se uputili u varaždinsku katedralu gdje je mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije predvodio svetu misu zahvalnicu. U zajedništvu s biskupom suslavili su preč. Valent Posavec, župnik župe Vinica i kanonik Zbornog kaptola Čazmansko-varaždinskog, preč. Damir Bobovec, kanonik Stolnog kaptola te vlč Marko Domiter. U svetoj su misi na poseban način, ministriranjem, čitanjem, prinosom darova i predvođenjem pjevanja, sudjelovali djelatnici i učenici Osnovne škole Vinica koja je kao prošlogodišnji pobjednik bila domaćin ovogodišnje smotre. 

U uvodu u liturgijsko slavlje biskup Mrzljak je podsjetio okupljene kako je važno zahvaljivati Bogu i prepoznavati njegovu dobrotu u svakodnevnom životu, a na najposebniji i najizvrsniji način to činimo u euharistijskom slavlju. U svojoj pak je propovijedi, polazeći od pitanja kako to da Bogu zahvaljujemo za kruh i plodove zemlje kad su oni djelo čovjekova rada, biskup pojasnio kako zahvalnost Bogu proizlazi iz činjenice da nas je Bog stvorio, darovao nam život, različite sposobnosti i talente po kojima mi izgrađujemo ovaj svijet. - Poznata je ona uzrečica ‘dobar kao kruh’, a kruh je zaista pojam dobrote. I Isus je želio biti trajno prisutan među nama upravo pod prilikama kruha. I zato se mi okupljamo oko oltara kao što se jedna obitelj okuplja oko stola kada želi blagovati hranu, razgovarati. Tako smo se i mi danas okupili oko ovog Isusovog stola, slušamo Njegove riječi koje su nam danas progovorile upravo o zahvalnosti. Čuli smo kako je Isus ozdravio deset gubavaca od kojih se samo jedan vratio i zahvalio Isusu. Mi ne smijemo zaboraviti reći hvala kako jedni drugima tako i dragom Bogu koji želi biti s nama, koji nam želi biti tako dobar da želi nama biti kruh - rekao je biskup Mrzljak. Završno je biskup opomenuo da njegujući zahvalnost postajemo svjesni dobara kojima smo okruženi, a isto tako kada ta dobra nedostaju ljudima oko nas. Upravo će nas zahvalnost za ono što imamo potaknuti da prepoznamo bližnje u potrebi, zaključio biskup Mrzljak.  

Nakon svete mise sudionici su u povorci krenuli na Franjevački trg gdje je škola domaćin ovogodišnje smotre, Osnovna škola Vinica pripremila prigodan program ispred Županijske palače. Tu su se uvodno okupljenima obratili ravnateljica Osnovne škole Vinica Mirjana Jambriško, načelnik općine Vinica Marijan Kostanjevac, zamjenik župana Tomislav Paljak, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, te je revijalnu Smotru otvorio mons. Josip Mrzljak. 

Organizatori manifestacije i ove su godine Varaždinska županija u suradnji s Varaždinskom biskupijom. Na smotri je sudjelovala 21 škola te Centar za odgoj i obrazovanje Pahinsko Ivanec.   



Anita Treščec