Od:
Do:

Mladomisnik Miro Denac predvodio svetu misu povodom Županijske smotre “Dani kruha”

Mladomisnik Miro Denac predvodio svetu misu povodom Županijske smotre “Dani kruha”VARAŽDIN, 20. 10. 2018.
Županijska smotra "Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje" održana je u subotu 20. listopada u Varaždinu. Proslava je započela svetom misom zahvalnicom koju je u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM na Nebo predvodio mladomisnik Varaždinske biskupije, vlč. Miro Denac, župni vikar u Župi blaženoga Alojzija Stepinca u Koprivnici.

U zajedništvu s vlč. Dencem suslavili su mons. Antun Perčić, generalni Vikar Varaždinske biskupije, te preč. Valent Posavec, župnik Župe sv. Marka ev., budući da je domaćin ovogodišnje smotre bila Srednja škola “Arboretum Opeka” iz Vinice. Zanimljivo, upravo je tu srednju školu pohađao i naš mladomisnik, vlč. Miro.

Pozdravivši sve okupljene sudionike smotre “Dani kruha”, vlč. Denac je naglasio kako smo sabrani pod svodovima divne varaždinske katedrale kako bismo Bogu odali slavu i čast i hvalu.

- Vidimo pred oltarom pregršt mnogih Božjih darova koje od Njega primamo i u svakoj svetoj misi Gospodinu na tim darovima zahvaljujemo. No, zbog naše ljudskosti, slabosti i grešnosti potrebno se pokajati - kazao je mladomisnik Miro.

U svojoj propovijedi vlč. Miro Denac je kazao kako je mjesec listopad, uz to što je na poseban način posvećen štovanju presvete Bogorodice, mjesec u kojem ubiremo zadnje plodove zemlje oko kojih smo se mučili tijekom godine.

- Znamo da je svaka sveta misa zahvala Bogu, a njemu iz dana u dan treba zahvaljivati za sve ono čime nas daruje. Ponajviše treba biti zahvalan za kruh, najpotrebniju živežnu namirnicu, a time i za svaki plod zemlje koji raste snagom i radom ruku čovječjih. Pred nama je kruh u različitim oblicima i formama. Lijepo je i puno truda u to uloženo, no moramo se zapitati što bi to bio kruh. Kruh je simbol svega za čime gladujemo. Simbol onoga što nas hrani, od čega i iz čega možemo živjeti. Kada u molitvi Očenaša molimo ‘kruh naš svagdanji daj nam danas’, izričemo želju da nas Bog blagoslovi svime onime što nam je prijeko potrebno za svakodnevni život. Molimo onda Gospodina da utaži našu glad i da nikada ne budemo gladni. U toj molitvi očituje se i vjera u nebeskog Oca koji nam daruje život, a zajedno sa životom ne može nam ne darovati za život potrebnu hranu i sva odgovarajuća tvorna i duhovna dobra. Jedan od najtežih osjećaja koje čovjek može doživjeti je osjećaj gladi, izostanak onog najpotrebnijeg za život. Znamo svi kakvo je stanje u siromašnim zemljama, pogotovo u Africi. Razni kršćanski misionari po cijelome svijetu nastoje siromašnim ljudima osigurati kruh svagdašnji, a onda preko njega i propovijedati Krista. Koliko siromašnih obitelji danas čezne za mrvicom kruha, dok se drugi njime razbacuju? To je stvarnost današnjeg svijeta - jedni imaju u izobilju, a drugi strepe i gladuju. Zapitati nam se i osvrnuti oko sebe, da pogledamo potrebe naših bližnjih. Glad modernog čovjeka je ipak malo drugačija od gladi onog čovjeka kojem je potreban kruh. To je ona glad na koju nas je Isus upozorio: “Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta”! Jesmo li dovoljno zahvalni na onome što nam dragi Bog svakoga dana daruje? Bogu trebamo i moramo uputiti zahvalu na svakoj sitnici, na svakome dobru, na svakom osmjehu i svakom čovjeku. Uz ovaj, za život neophodni kruh, postoji i jedan drugi kruh od kojega nećemo nikada gladovati, od kojega nećemo nikada umrijeti. Taj kruh nam nudi Isus Krist u samoj svojoj osobi. Sveta pričest je naša životna snaga, naš lijek slabosti i smrtnosti. Pričest, kruh života, je kao transfuzija krvi, prelijevanje snage i života Boga čovjeka u nas slabe, u naše smrtno i grijehom ranjeno biće. Uvijek smo slabi i bolesni, na dohvat smrtne ruke, ali nije bez razloga Isus na Posljednjoj večeri uzeo upravo kruh. U središtu naše vjere i molitve je kruh koji Božjim blagoslovom i snagom postaje njegovo tijelo, s kojim se hranimo kako bismo stekli posebnu duhovnu snagu. Gospodin se upravo zato pobrinuo da nam u pričesti božanskom transfuzijom podaje svoju snagu i svoj život. Divnog li i velikog Božjeg dara, nama, slabim i grešnim ljudima - poručio je u homiliji vlč. Miro Denac.

"Dani kruha" tradicionalno se, kako na nacionalnoj tako i na županijskim razinama diljem Lijepe Naše, obilježavaju svake godine u listopadu s ciljem zahvale za plodove, radosti, uspjehe i darove tijekom godine. Na smotri Varaždinske županije ove je godine sudjelovalo 36 školskih ustanova, od čega 29 osnovnih škola, šest srednjih te Centar za odgoj i obrazovanje “Pahinsko” Ivanec.

Nakon svete mise sudionici smotre su u svečanoj povorci prodefilirali gradskom jezgrom, od katedrale do Franjevačkog trga, gdje je održan i kraći prigodni program te su potom školarci sa svojim nastavnicima pokazali tradicijska jela svoga kraja.
 
Goran Damjanić