Od:
Do:

Zahvalni božićni susret volontera Caritasa Varaždinske biskupije s biskupom Josipom Mrzljakom

Zahvalni božićni susret volontera Caritasa Varaždinske biskupije s biskupom Josipom MrzljakomVARAŽDIN, 29. 12. 2017.
Tradicionalni božićno-novogodišnji susret djelatnika i volontera Caritasa Varaždinske biskupije održan je u petak 29. prosinca u Varaždinu.
 
Pedesetak volontera i suradnika Biskupijskog Caritasa na čelu s ravnateljem mr. Antom Šolom okupilo se na misnom slavlju koje je u katedrali Uznesenja BDM predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak, ujedno predsjednik Hrvatskog Caritasa, u zajedništvu s generalnim vikarom varaždinske biskupije i predsjednikom Biskupijskog Caritasa mons. Antunom Perčićem.
 
Biskup Mrzljak pozdravio je karitativne djelatnike i suradnike koji su se okupili na svom tradicionalnom godišnjem susretu koji je i ove godine održan u duhu zajedništva i zahvalnosti. Biskup je istaknuo kako je Caritas bitna oznaka nas kršćana. Možemo Bogu darovati mnogo toga, počevši od našega vremena koje darujemo jedni drugima, pa do svakog drugog pomaganja braći ljudima s kojima živimo, poručio je mons. Mrzljak.

Otac biskup je u propovijedi naglasio kako je korijen caritasa Božić. Božić je izvor. Jedna antifona, kazao je biskup Mrzljak, govori: “Dijete nam se rodilo, Sin nam je darovan”. Isus je taj dar, Bog daruje svoga Sina svakome od nas. To je taj caritas, poručio je varaždinski biskup.

- Caritas je kada Bog samog sebe daruje nama. Većeg dara od toga nema. Pa i mi kada darujemo sebe ili dio sebe nekome, djelujemo karitativno - kao kršćani. O tome nam je najbolje pisao sveti Ivan, apostol i evanđelist, čije odlomke ovih dana čitamo. Ivan je od svih apostola najduže živio, predaja kaže više od stotinu godina. Sigurno da je u tom vremenu mogao puno toga reći i napisati. Predmet naše vjere je ono što je zapisano u Bibliji, ali postoje i mnoge druge priče. Tako jedna predaja iz Ivanova života kaže kako su ga u njegovoj starosti učenici nosili na nosilima. Jednom prilikom, dok su ga tako nosili, Ivan im je viknuo da im ima nešto važno reći. Učenici su mislili što će im novo više reći, budući da su puno toga od njega za života čuli. A on je kazao: “Ljubite se međusobno! Više od toga nema!” To je najvažnija zapovijed i sadržaj kršćanskog života. To je Riječ Božja koja se utjelovljuje među ljudima onda kada i mi razumijemo taj Božji dar koji nam se daje. Tada možemo i jedni drugima biti taj dar. Tako nam sveti Ivan neprestano ponavlja kako među nama mora biti ljubavi i poštovanja. To je poruka Božića - poručio je otac biskup.

Nakon svete mise uslijedili su zajednička večera i druženje karitativnih djelatnika i suradnika s biskupom Mrzljakom i čelništvom Biskupijskog Caritasa u prostorima novoizgrađenog i nedavno otvorenog Caritasovog centra u Varaždinu na Banfici. Tom je prilikom zahvaljeno svima na suradnji i brojnim zauzetim aktivnostima u kojima su protekle građanske godine nesebično sudjelovali ulažući same sebe za bližnje i potrebite.
 
Goran Damjanić