Od:
Do:

Volonteri Caritasa posjetili sakralne i prirodne ljepote Hrvatskog zagorja

Volonteri Caritasa posjetili sakralne i prirodne ljepote Hrvatskog zagorjaLUŽNICA, ZAPREŠIĆ, VETERNICA, 28. 5. 2019.
Četrdeset i dvoje volontera Caritasa Varaždinske biskupije i župnih Caritasa u utorak 28. svibnja uživalo je na svom godišnjem izletu. Nastavak je to lijepe tradicije u sklopu koje Varaždinska biskupija vrijedne volontere jednom godišnje nagradi putovanjem kako bi im se zahvalila za njihov predani rad, ali ih i dodatno zbližila i povezala, kako međusobno, tako i u vjeri.

Ove godine destinacija je bio zagorski kraj, a osim prirodnih ljepota Varaždinske biskupije i zagrebačke nadbiskupije, izletnici, vođeni generalnim vikarom i predsjednikom Biskupijskog Caritasa mons. Antunom Perčićem te ravnateljem Biskupijskog Caritasa mr. Antom Šolom, imali su prilike uživati i u sakralnim znamenitostima.

Prva stanica izletnika bila je Lužnica, prigradsko naselje grada Zaprešića poznata ponajprije po Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor kojeg drži Družba sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog. Nakon što su razgledali samostan i dvorac, volonteri Caritasa su u Zaprešiću posjetili i Nove dvore, jedinstveni spomenik kulturno-povijesne baštine, najpoznatije po kapelici svetog Josipa u kojoj se nalazi grobnica hrvatskog bana Josipa Jelačića.

Put je nastavljen prema mjestu Marija Gorica, sjeverozapadno od Zaprešića gdje se volonterima i vodstvu Biskupijskog Caritasa pridružio i varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je za izletnike u Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije od Pohođenja predslavio euharistijsko slavlje.

Nakon ručka uslijedio je posjet mjestu Rozga, u općini Dubravica također u Zagrebačkoj županiji, gdje je župnik Župe svete Ane, vlč. Dragutin Šarc, okupljene upoznao s povijesnom baštinom župe i crkve. Uslijedio je put prema Hrvatskom zagorju, a od kulturno-povijesnih znamenitosti koje su volonteri vidjeli i doživjeli na putovanju, svakako vrijedi izdvojiti spomenik hrvatskoj himni “Lijepa naša domovino“ u Zelenjaku, na ulazu u općinu Kumrovec. Spomenik je, inače, povodom 100. godišnjice objave pjesme „Horvatska domovina“, 24. studenoga 1935. Godine podigla Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i to u čast njenom autoru Antunu Mihanoviću.

Posljednja stanica na izletu bio je Duhovni centar Varaždinske biskupije na Veternici, gdje je sve srdačno ugostio preč. Damjan Koren, kanonik Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola Duha Svetoga te ravnatelj Duhovnog centra. Nakon okrijepe, tjelesne, ali dakako i one duhovne, puni dojmova i zajedništva te ojačana duha, izletnici su krenuli polako svojim kućama. Najvažnije je, kao i uvijek, bilo druženje i međusobno zbližavanje, a toga ni ove godine nije manjkalo.
 
Goran Damjanić