Od:
Do:

Volonteri Caritasa na svom godišnjem izletu posjetili sakralne i prirodne ljepote Podravine

Volonteri Caritasa na svom godišnjem izletu posjetili sakralne i prirodne ljepote PodravineVARAŽDIN, HLEBINE, MOLVE, ĐURĐEVAC, 29. 5. 2018.
Pedesetak volontera Caritasa Varaždinske biskupije i župnih Caritasa u utorak 29. svibnja bilo je na izletu u Podravini. Radi se o nastavku tradicije u sklopu koje Varaždinska biskupija vrijedne volontere jednom godišnje nagradi putovanjem kako bi im se zahvalila za njihov predani rad, ali ih i dodatno zbližila i povezala, kako međusobno, tako i u vjeri.
 
Ove godine destinacija je bio podravski kraj, a osim prirodnih ljepota Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, izletnici, vođeni generalnim vikarom i predsjednikom Biskupijskog Caritasa mons. Antunom Perčićem te ravnateljem Biskupijskog Caritasa mr. Antom Šolom, imali su prilike uživati i u sakralnim znamenitostima.

Prva stanica izletnika bile su Hlebine. Ovo malo mjesto na istoku Varaždinske biskupije najpoznatije je po mnogim naivnim slikarima, među kojima je bio i najveći hrvatski naivni umjetnik Ivan Generalić.

U Hlebinama su volonteri Caritasa najprije posjetili župnu crkvu svete Katarine dj. mč., gdje im je domaći župnik, vlč. Leon Lozančić, ukratko približio povijest župe i župne crkve. Potom su se uputili u Galeriju naivnog slikarstva gdje su uživali u slikama i skulpturama umjetnika hlebinskog kruga, kao i stalnoj zbirci Ivana Generalića.

Put je izletnike potom odveo u Molve gdje su vidjeli i pomolili se u kapeli Čudotvorne Majke Božje Molvarske. Fra Filip Musa govorio je o povijesti i sadašnjosti Župe, a nakon otpjevanih litanija, volonteri Caritasa  u procesiji su se uputili prema župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje su u zajedništvu s mons. Josipom Mrzljakom, varaždinskim biskupom, slavili svetu misu.

Uslijedio je posjet Đurđevcu gdje su nakon zajedničkog ručka izletnici posjetili utvrdu Stari grad te uživali u izložbi “Hommage a Picasso” koja obuhvaća poznata djela slavnog umjetnika Pabla Picassa. Izlet je nastavljen posjetom tzv. “Hrvatskoj Sahari”, također u Đurđevcu, gdje su druženje upotpunile, ni manje ni više, nego deve.

Puni dojmova i zajedništva te ojačana duha, izletnici su se uputili kućama. Najvažnije je, kao i uvijek, bilo druženje i međusobno zbližavanje, a toga ni ove godine nije manjkalo.
 
Goran Damjanić