Od:
Do:

Caritasovi volonteri godinu zaključili misom zahvalnicom. Jubilarcima dodijeljena priznanja.

Caritasovi volonteri godinu zaključili misom zahvalnicom. Jubilarcima dodijeljena priznanja.VARAŽDIN, 27. 12. 2019.
Volonteri Caritasa Varaždinske biskupije zaključili su još jednu godinu svog volonterskog rada svetom misom zahvalnicom u Varaždinskoj katedrali u petak 27. prosinca 2019. koju je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš.

Prigodno druženje nastavljeno je nakon mise u Caritasovom centru na Banfici gdje je četvero ovogodišnjih volontera jubilaraca dobilo posebna priznanja. Dobitnici priznanja su redom:  Ružica Cestar za 25 godina volontiranja te Marija Balenta, Ana Vrbanić i Marko Kolarek za 15 godina volontiranja u Caritasu Varaždinske biskupije.

Uz biskupa Radoša suslavio je i varaždinski umirovljeni biskup Josip Mrzljak, još uvijek aktualni predsjednik Hrvatskog Caritasa, a koncelebrirali su i generalni vikar te predsjednik Caritasa Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, kancelar Ivan Rak te preč. Josip Pavlović, umirovljeni svećenik.

Kako Crkva 27. prosinca slavi sv. Ivana apostola i evanđelistu, biskup Radoš je, u uvodu sv. mise poručio da Ivan već u svome imenu nosi poruku, budući da ime Ivan znači Bog se smilovao, Bog je milostiv. Dok nam u radosnoj vijesti - Evanđelju Ivan donosi temeljnu poruku: Bog je ljubav.

Govoreći o događajima o kojima možemo čitati u evanđelju kojeg je Ivan zapisao, biskup Radoš je u svojoj homiliji istaknuo i kako nam Ivan govori da Bog zaista konkretno ljubi odnosno Božja ljubav nije apstraktna nego uvijek konkretna. Pokazuje nam to Isus u ljubavi prema obitelji Marte, Marije i Lazara, zatim, prema samom učeniku Ivanu, prema svim svojim apostolima, ali i prema svim drugim ljudima. Isusova ljubav ne može nikoga zaboraviti. I zapravo je ljubav ključ svakog poslanja: i onog biskupa, i svećenika, i svakog vjernika laika.

- Kada se šalje u neku službu, ne bi ga se trebalo pitati:  Koliko si sposoban? Koliko si naučio? nego  Koliko zaista ljubiš Isusa? – poručio je biskup Radoš te dodao: - Danas imamo pred sobom volontere koji pokazuju svojim rukama, svojim ponašanjem da ljube Isusa. Zašto su došli služiti u Caritas? Zato što istinski ljube Boga.-

Podsjetio je biskup Radoš i na zapovijed ljubavi koju je Isus ostavio, a koja je ostala zapisana u Ivanovu evađelju: Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio. Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje. Poručio je kako ne možemo ljubiti Boga, ako ne ljubimo braću, a Isus ljubi baš svakog čovjeka.

- Isus posebno ljubi one koji u sebi nemaju ljubavi, koji su grešni, jer grijeh je znak da smo ostali bez ljubavi Božje, da smo odbili Božju ljubav. Isus je došao na svijet da ljubi svakog čovjeka, da kroz Njega poteče Božja ljubav. - naglasio je biskup Radoš.

Na kraju je još potaknuo na molitvu da, po uzoru na sv. Ivana, Gospodin dadne da po svojim riječima i djelima stalno ponavljamo i živimo da je Bog ljubav te da se međusobno ljubimo.
- Nek ne bude samo prazna riječ, nego neka bude Caritas djelo koje se svaki dan vidi i kroz koje slavimo Božju ljubav. – zaključio je svoju homiliju biskup Radoš.

 
Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Anita Treščec