Od:
Do:

Zahvalni godišnji susret djelatnika i volontera Caritasa Varaždinske biskupije

Zahvalni godišnji susret djelatnika i volontera Caritasa Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 27. 12. 2018.


Djelatnici i volonteri Caritasa Varaždinske biskupije okupili su se na tradicionalnom godišnjem zahvalnom susretu 27. prosinca, na blagdan svetog Ivana apostola i evanđelista, u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu gdje je za njih svetu misu predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Pozdravljajući okupljene mons. Mrzljak je spomenuo kako priliči da volonteri i djelatnici Caritasa upravo na blagdan svetog Ivana apostola i evanđelista slave i svoj dan jer upravo je sv. Ivan dao najkraću definiciju Boga kad je rekao 'Bog je Ljubav, Bog je Caritas'.

U propovijedi je pak biskup Mrzljak podsjetio da slaveći božićno otajstvo utjelovljenja Isusa Krista slavimo Boga koji je postao čovjekom, nama u svemu jednak osim u grijehu. Isusov život do njegove trideset i treće godine bio je običan ljudski život koji se odvijao u svakodnevici onog vremena, imao je majku i oca, imao je rodbinu i prijatelje. Imao je i najboljeg prijatelja čiji blagdan danas slavimo, apostola Ivana.

Nadalje, istaknuo je biskup koliko su za Crkvu važni zapisi apostola Ivana, njegovo evanđelje, poslanice i knjiga Otkrivenja u kojima progovara o Isusu, Riječi Božjoj koja je postala tijelo, svjedoči za njega kao onaj koji mu je bio posebno blizak i koji, kako sam kaže 'vidje i povjerova' u Isusovo uskrsnuće.

Posebno su dragocjene Ivanove poslanice u kojima poziva ljude na međusobnu ljubav i u kojima donosi najljepšu definiciju Boga, 'Bog je ljubav'. - Mi bismo danas mogli reći 'Bog je Caritas', Bog je onaj koji se daruje ljudima ponajprije samoga sebe daruje. I zato Caritas i nije u prvom redu neko materijalno darivanje nego upravo da čovjek daruje sebe nekome, svoje vrijeme za dobrobit nekog čovjeka – rekao je mons. Mrzljak.

Karitativno djelovanje vrlo je važno za Crkvu bilo da se radi o pojedinačnom djelovanju bilo organiziranom na razini župnih zajednica, biskupija ili nacionalnoj razini. Na kraju propovijedi biskup Mrzljak pozvao je djelatnike i volontere Caritasa Varaždinske biskupije da mole zagovor sv. Ivana apostola kako bi prvenstveno spoznali i prepoznali Boga koji je Ljubav i da taj Bog djeluje u njihovom životu, da djelima svjedoče svoju vjeru. 

Nakon euharistijskog zajedništva djelatnici i volonteri okupili su se u prostorima Caritasa Varaždinske biskupije na zajedničkoj večeri i druženju tijekom kojeg su dodijeljene i zahvalnice ovogodišnjim jubilarcima. Za 25 godina volontiranja u Caritasu zahvalu i prigodni poklon dobili su Đurđica Kalauz, Đurđica Gorski, Lukri Gradiček, Ivanka Grabar i Ivan Glavina, za 20 godina Anđelina Nušak, a za deset Štefi Macan.

Anita Treščec