Od:
Do:

Sveta misa zahvalnica uz Dane kruha - Dane zahvalnosti za plodove zemlje

Sveta misa zahvalnica uz Dane kruha - Dane zahvalnosti za plodove zemljeVARAŽDIN, 14. 10. 2017.

U subotu 14. listopada održana je ovogodišnja Županijska smotra Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje. Domaćin ovogodišnje smotre bila je Osnovna škola Šemovec. Početak manifestacije bio je na Franjevačkom trgu gdje su osnovne i srednje škole, sudionici Smotre, postavili svoje štandove s plodovima zemlje, kruha, peciva i kolača, nakon čega su u svečanoj povorci krenuli u varaždinsku katedralu gdje je u 9 sati preč. Mario Kopjar, kanonik Stolnog kaptola, predvodio svetu misu zahvalnicu. U koncelebraciji svete mise zahvalnice bio je i vlč. Petar Golub, župnik u Bartolovcu, na čijem području djeluje OŠ Šemovec. Na svetoj misi sudjelovali su ravnatelji, učitelji i učenici škola sudionika Smotre, roditelji te predstavnici županijskih vlasti.

Na početku misnog slavlja preč. Kopjar pozvao je sudionike da uz kruh koji su donijeli na blagoslov i koji su izložili ispred oltara, na oltar prinesu i svoja srca kako bi preobražena svetim euharistijskim slavljem postala kruh za druge. U propovijedi je pak, preč. Kopjar, izrazio radost zbog zajedništva, zbog mnoštva ljudi koje je od ranog jutra pripremalo smotru na Franjevačkom trgu kako bi razveselili druge.
- Draga djeco vi ste u svojim rukama donijeli ove kruhove  koji su svaki različiti. Vi ste u tu mrežu koju su trebali, kao što smo čuli, baciti Petar i apostoli da konačno ulove ribe, na Isusovu riječ, vi ste u tu mrežu stavili ove darove. To nisu ribice, to su kruhovi. A znate kako se ono kaže za čovjeka ako je dobar da je dobar kao kruh.

Podsjetio je nadalje preč. Kopjar da, osim kruha koji simbolizira sve materijalno što je čovjeku potrebno za fizički život, čovjeku danas najpotrebniji je čovjek.
– Čovjek koji će znati prepoznati drugoga, koji će znati sjesti s drugim, lijepo razgovarati, pošteno razgovarati i biti iskren. To je ono na što nas i Bog poziva. I zato mi, po darovima Duha i kruha, zahvaljujemo na svemu onome čime nas On daruje. A dao nam je mnoge darove. Vjerujem da vi, draga djeco, i vaši učitelji koji rade s vama, prepoznaju u vašim životima mnoge darove i talente koje vam je Bog darovao. Kad znate lijepo se izražavati, likovno, glazbeno, scenski, kad znate računati i čitati i učiti, kad se znate lijepo odnositi jedni prema drugima, sve su to darovi Božji, istaknuo je preč. Kopjar.

Na kraju propovijedi preč. Kopjar pozvao je sve prisutne da u svaki svoj posao u svaki svoj rad i dar za drugoga unesu svoje srce. Jer ljubav je ta koja nas potiče na dobro. Tamo gdje je velika ljubav, tamo su i velika djela.
– Draga djeco, učite se tome, prvenstveno ljubiti ono što primate, ali ljubiti i ono što darujete drugima. Budite zahvalni na onome što vam se daje i nudi, budite zahvalni svojim učiteljima koji su vam dani kao dar da vas poučavaju da se brinu za vas, budite zahvali svojim roditeljima koji se u svakom trenutku brinu za vas. Budite zahvalni svakom čovjeku koji se brine za vas. Budite zahvalni pred Bogom koji nas sve gleda i sve nas poznaje. Budimo mi poput ovog kruha koji će druge hranit, zaključio je preč. Kopjar.

U molitvi vjernika sudionici smotre zahvalili su za Crkvu, plodove zemlje, kruh svagdanji, za vjeru, za domovinu, učitelje, učenike i sudionike smotre te za Županiju i  Biskupiju koja obilježava svoju 20. obljetnicu.

Na kraju misnog slavlja preč. Kopjar zahvalio je organizatorima i sudionicima te blagoslovio drvce koje će se posaditi u dvorištu OŠ Šemovec.
– To drvce neka bude simbol i znak  Božje dobrote i primjer zauzetosti čovjeka za sve ono što nam je Bog dao, molio je preč. Kopjar.

Nakon misnog slavlja, koje je pjesmom animirao dječji zbor škole domaćina, sudionici su se u svečanoj povorci uputili do Županijske palače gdje je održan kraći glazbeno scenski program.