Od:
Do:

Tradicionalni uskrsni pohod varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka Zatvoru u Varaždinu

Tradicionalni uskrsni pohod varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka Zatvoru u VaraždinuVARAŽDIN, 10. 5. 2019.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak tradicionalno je u uskrsnom vremenu, u petak 10. svibnja, pohodio Zatvor u Varaždinu gdje je za zatvorenike i zaposlenike predvodio Službu riječi

U svom posjetu zatvoru biskup se, u društvu vlč. Marka Domitera i mons. Andrije Kišičeka, dušobrižnika Zatvora u Varaždinu i Kaznionice u Lepoglavi, najprije sastao s Upravom Zatvora u Varaždinu na čelu s upraviteljem Slavenom Fundom te njegovim suradnicima.

Biskup je potom predvodio Službu riječi na kojoj su sudjelovali zatvorenici i zaposlenici. Mons. Mrzljak okupljene je pozdravio riječima kojima je Isus pozdravio svoje učenike, “Mir vama”, dodavši kako Krist isti taj pozdrav upućuje i nama danas.

U homiliji u varaždinskom zatvoru biskup je podsjetio okupljene zatvorenike kako su se okupili zato što vjeruju i žele vjerovati da Isus koji je uskrsnuo zaista živ. Ustati iz mrtvih ljudski gledano nemoguće, ali čovjek ima, dodao je biskup Mrzljak, i oči vjere. Nastavio je biskup govoriti o događajima koji su se zbili prije 2 000 godina u Jeruzalemu, Isusovoj osudi, muci, smrti, ali i uskrsnuću.

- Apostoli Petar i Ivan, najbliži Isusovi učenici, nalaze prazan grob. Ivan je zapisao kako je, nakon što je vidio, povjerovao da je Isus živ. Povjerovao je da je Isus cijelo vrijeme dok je bio s njima govorio istinu. Pitamo se zašto mi danas vjerujemo. Sigurno da vjera nije samo tradicija, već je naš osobni odaziv. Isus nikome nije naredio da ga slijedi. Dao je ponudu i rekao ‘ako hočeš’. Isus želi od nas slobodu te da tada, iz naše slobodne volje, kažemo da vjerujemo te da želimo ići njegovim putem. To je bit našeg kršćanskog života. Apostoli nisu bili učeni, bogati, nisu bili vjerojatno ni pismeni. Ali upravo je na toj dvanaestorici običnih ljudi, ali ljudi koji su vjerovali Isusu, utemeljena Crkva koju vodi Duh Sveti. Zato u vazmeno vrijeme promatramo kako se rađala Crkva, a time i vjera u ljudima. Vjera se može zanemariti, oslabiti, pa i izgubiti. Ali čovjek se u životu kad tad mora zapitati o ozbiljnim stvarima i smislu svoga života. Odgovore na ta pitanja nalazimo upravo u svjetlu Božje riječi. To je vjera na koju se odazivamo i po kojoj želimo živjeti. Isus nam pokazuje put i ohrabruje nas. On je ponuda. Pitanje je koliko Isusove riječi vrijede danas u svijetu. Želimo li širiti Isusov mir ili želimo zlo i ratovanje? Mi sigurno želimo obnoviti i učvrstiti svoju vjeru. Ako zalutamo, uvijek postoji mogućnost da se vratimo na pravi put, put koji nam Isus pokazuje - poručio je u propovijedi u Zatvoru u Varaždinu mons. Josip Mrzljak.

Na kraju Službe riječi mons. Andrija Kišiček, koji redovito brine o duhovnim potrebama zatvorenika u Varaždinu, je zahvalio biskupu što je i ove godine povodom uskrsnih blagdana pohodio varaždinski zatvor, dok je biskup Mrzljak uz blagoslov uputio zatvorenicima nekoliko prigodnih riječi ohrabrenja.
 
Goran Damjanić